VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Parazité a domácí zvířata. Nerovný a často nelehký boj

13.3.2017   

V živočišné říši žije 4–5 % parazitů a to ze 1,7 milionů dosud popsaných druhů živočichů. Přesný počet cizopasníků nebudeme vědět, dokud nebudou popsáni všichni hostitelé. Počet ovšem není podstatný. Mnohem důležitější je informace, že množství parazitů převyšuje počet volně žijících druhů zvířat. Většina hostitelů má více cizopasníků, u člověka je jich popisováno nejméně 149 druhů. Dokonce i někteří parazité jsou současně hostiteli dalších parazitů.

Co je parazit?

Je to organizmus, který žije celý svůj život, anebo alespoň jeho část, na těle anebo uvnitř těla jiného organizmu – hostitele. Parazit má zpravidla z hostitele určitý prospěch. Parazité se mohou členit do spousty kategorií, pro chovatele domácích zvířat je nejpodstatnější informace o tom, jaký je rozdíl mezi endoparazity a ektoparazity.

Antiparazitika tvoří až 45 % finančních prostředků vynaložených za veterinární léčiva.

Endoparazité

Jsou to cizopasníci, kteří žijí uvnitř hostitele, v jeho útrobách, tkáních či buňkách. U domácích zvířat jsou jimi nejčastěji škrkavky, tasemnice a měchovci.

Ektoparazité

Patří mezi ně organizmy, které žijí mimo hostitele či na jeho povrchu. Mezi ně nejčastější řadíme především blechy, klíšťata, svrab a bodavý hmyz.

Jak se parazitů zbavit?

V boji proti nepříjemným cizopasníkům používáme antiparazitika - látky, které hubí parazity. Antiparazitika tvoří až 45 % finančních prostředků vynaložených za veterinární léčiva. Na našem trhu se nachází nepřeberné množství přípravků, které můžete proti parazitům použít. Před koupí a rozhodnutím se raději poraďte s odborníkem, protože každý přípravek je jiný a každému zvířeti může sednout jiný druh.

Proti vnitřním parazitům se nejčastěji podávají tablety, pasty, sirupy a přípravky, které se aplikují na kůži v oblasti lopatek. Velmi často dělají chovatelé chybu ve frekvenci aplikace odčervovacích přípravků. Štěňata a koťata by měla být odčervena od 2 do 4 týdnů věku. Dále pak do 3 měsíců věku každých 14 dní. Od 3. do 6. měsíce věku každý měsíc. Od 6. měsíce věku pak každého čtvrt až půl roku, a to v závislosti na způsobu života zvířete a prostředí, ve kterém žije.

Antiparazitika proti vnějším cizopasníkům se používají hlavně sezónně. Bohužel díky opakovanému a dlouhodobému vystavení parazita stejnému léčivu, dochází u déle používaných účinných látek velmi často k rezistenci (parazité se stali odolnými proti léčivu). Formy, které se nejčastěji používají, jsou takzvané spot-ony (léčivo se aplikuje ve formě roztoku na malou plochu kůže zvířete), spreje, obojky, pěny a nově i tablety.

Mějte na paměti, že to, co účinkuje u sousedova zvířete, není vždy vhodné pro vašeho domácího miláčka. Spousta přípravků určených pro psy je toxická pro kočky. Většina léčiv se aplikuje v závislosti na hmotnosti zvířete. Některé spot-ony by se neměly používat u zvířat, které se koupají a šamponují. Obojky jsou určeny spíše pro zvířata žijící venku. U štěňat a koťat se používají spreje, aby nedošlo k předávkování. Pokud máte domácnost, kde je větší koncentrace zvířat, může být likvidace parazitů dlouhá a finančně značně náročná. Proto je vždy na místě poradit se s veterinářem.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 92% (hlasů: 15)

Témata

Autor článku

13.3.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Paralen, Coldrex nebo Panadol pro kočku či psa? Ani to nezkoušejte!

Asi neexistuje domácí lékárnička, ve které by se nenašel nějaký paracetamol, například v lécích na bolest hlavy nebo na chřipku. Někteří chovatelé ve snaze pomoci svému mazlíčkovi doslova riskují jeho život tím, že mu podají léky určené lidem. Paracetamol je pro kočku i psa vysoce toxický. Otravy bývají časté vzhledem ke snadné dostupnosti léčiv.

Odborník

Kočičí astma má podobné příznaky jako u člověka. Jak můžete kočce pomoci?

Kočičí astma neboli felinní alergická bronchitida je chronické zánětlivé onemocnění dolních cest dýchacích. Z důvodu odlišné anatomické struktury průdušek se onemocnění vyskytuje pouze u koček, nikoliv u psů. Nejčastěji postihuje jedince ve věku okolo 5–6 let, ale objevit se může v jakémkoliv věku. Mezi nejčastější plemena trpící astmatem patří domácí krátkosrstá kočka a siamská kočka.

Jak poznám, že je fena březí?

Pokud neplánujete, že vaše fenka bude mít za svůj život štěňátka, je nejlepším řešením kastrace. Ušetříte jí tak v některých případech trápení a zdravotní komplikace. Pokud se však rozhodnete pro ten velký krok a dovolíte jí, aby štěňata měla, čeká vás zaručeně velké dobrodružství.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?