VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Nejčastější stomatologické problémy psů a koček: zubní kámen

5.2.2018   

Odborník

Zubní kámen u zvířecích miláčků je jedním z nejčastějších stomatologických důvodů návštěvy veterinárního lékaře. Zubní kámen se zvýšeně usazuje u malých a středních plemen, u trpasličích plemen to bývá běžné již v prvních letech života.

Co je zubní plak a zubní kámen

Zubní plak je tvořen hmotou sestávající z mikroorganismů, převážně bakterií, slinných bílkovin a tkáňové tekutiny. Zubní kámen poté vzniká jako mineralizace zubního plaku. U psů jsou často v zubním kameni nacházeny chlupy a zbytky potravy. Plak mineralizuje s rostoucím stupněm nasycení vápenatými a fosforečnanovými ionty, přičemž k postupné mineralizaci dochází už 2 týdny po vzniku plaku. Kámen se tvoří ve vrstvách často oddělených tenkou blankou, která se v něm pokračující kalcifikací pevně zakotvuje. Struktura je různorodá, s variabilní tloušťkou a hustotou. Povrch je nepravidelný a drsný. Barva kamene bývá různá od světle žluté, světle hnědé až po černohnědou.  

Zubní kámen se sám o sobě nepovažuje za patologii, udržuje však plak v těsném kontaktu s dásní a narušuje samočistící schopnost chrupu. Přibývající množství zubního kamene utlačuje dáseň, ta ustupuje a vyvolává zánět dásní, následnou parodontózu, uvolňování zubů a jejich vypadávání. Při pokročilých stavech dochází k silné bolesti a poruchám příjmu potravy.

Zubní kámen je zdrojem infekce pro celý organismus a to kvůli neustálému polykáním bakterií a jejich pronikání zánětem změněnou dásní. Majitelé si mnohdy změn v dutině ústní vůbec nevšimnou. Upozorní je na to až výrazný zápach dechu.

Kontrola zubů by měla být prováděna pravidelně alespoň 1krát ročně při vakcinaci. U pacientů, kteří trpí problémy v dutině ústní, je pak vhodné docházet na kontroly častěji.

Co dělat při výskytu zubního kamene

Při výskytu zubního kamene neváhejte a nechejte ho u veterinárního lékaře odstranit. Zákrok se provádí ambulantně, v celkové anestezii zubním ultrazvukem. Ošetření není bolestivé, ale nepříjemné. Každou anestezii by mělo předcházet důkladné předoperační vyšetření podle stavu a stáří pacienta a dvanáctihodinová hladovka. Před zákrokem se zvířeti aplikují antibiotika, vzhledem k velkému množství uvolněných bakterií během čištění. Při velkém zánětu v dutině ústní je vhodné přeléčení antibiotiky i několik týdnů.

Jak se o zuby dále starat

Od dřívějšího doporučení seškrabovat zubní kámen škrabkou či jiným ostrým nástrojem, se již ustupuje. Tento postup nedovoluje důkladné vyčištění všech zubů především vnitřní strany zubu a hrozí poškození dásně, skloviny a měkkých struktur. Doporučuje se čistit zvířecím zubním kartáčkem a speciální enzymatickou pastou častěji než třikrát týdně, pokud to zvíře toleruje, ideální je čistění každý den. Mazlíčkům, kteří čištění nezvládají, nabízí trh spousty přípravků k prevenci zpomalování usazování zubního kamene, např. speciální granule, enzymatické přípravky ve formě prášku či pamlsků, hračky atd. Nicméně pravidelné ošetřování chrupu kartáčkem a pastou nic nenahradí.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 94% (hlasů: 10)

Témata

Autor článku

5.2.2018

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak naučit kočku dělat psí kusy: dej pac, sedni, přines!

Kočky jsou inteligentní stvoření a budete-li trpěliví, můžete je vycvičit podobně jako psa. Jen je potřeba vybavit se pamlsky a neztrácet naději, pokud kočka hned neudělá, co požadujete. Na rozdíl od psů je kočka nezávislá a rozhodně nebude hned skákat, jak vy pískáte. Jak tedy na to?

Odborník

Kokcidióza u králíků: základem proti onemocnění je hygiena

Králíci jsou domácím zvířetem, které lze poměrně snadno chovat v malochovech pro maso. Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Také má větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je lehce stravitelné a vhodné pro dietní režim. Ovšem, v poslední době se stali králíci častěji domácími mazlíčky než producenti masa. V obou případech chov králíků má své úskalí a setkáváme se zde s různorodými chorobami.

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?