VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Přípravky proti psím blechám: proč je jich tolik a jak se v nich vyznat?

18.1.2019   

Odborník

Pro odpověď na otázku, co dát psovi proti blechám, bychom potřebovali spoustu času. Všechny možnosti mají svá pro a proti a vybrat to nejlepší řešení je obtížné a velmi individuální. Je potřeba pochopit, že boj s blechami je náročný a při výběru musíme zohlednit mnoho faktorů.

Chemické látky a jejich základní princip účinku

Adulticida
Látky, které zabíjí dospělé blechy. Je jich velké množství z různých chemických skupin. Jsou hlavním principem ochrany proti blechám a jsou tak obsaženy ve všech preparátech. Jejich účinnost se dle typu látky liší a velice zásadní pro likvidaci blech je rychlost nástupu účinku a délka jeho trvání.

Růstové regulátory hmyzu
Důležité na ošetření prostředí. Na rozdíl od adulticid působí i na vývojová stadia blech. Pokud máte silně zablešenou domácnost nebo zvíře, které je na bleší kousnutí alergické, kombinace adulticid a růstových regulátorů je tou nejlepší volbou. Z dostupných na našem trhu se jedná o methopren obsažený ve spot-onech (pipetách za krk) a sprejích na zvířata i prostředí, fenoxycarb ve sprejích na prostředí a pyriproxyfen ve spot-onech, obojcích a sprejích na prostředí.

Repelenty
Látky, které zabraňují, aby se hmyz, klíšťata a blechy vůbec na zvíře dostaly. Pyrethroidy (nejčastěji permethrin) jsou všechny s výjimkou flumethrinu obsaženého v moderních obojcích až smrtelně toxické pro kočky a NIKDY je pro ně nepoužívejte. Pro psy fungují i jako adulticida, nicméně jen středně silně. Pyriproxyfen je repelent i růstový regulátor.   Některé účinné látky fungují nejen na blechy, ale i na klíšťata a ostatní kožní parazity. Je to samozřejmě jedno z důležitých kritérií pro majitele jaký přípravek si vybrat, nicméně vzhledem ke složitosti rozdělení se v dnešním článku omezíme pouze na účinnost proti blechám a na klíšťata se zaměříme s příchodem sezony na jaře. Na ostatní kožní parazity by měl přípravek raději vždy indikovat veterinární lékař a provádět kontrolu stavu po použití aby se problém skutečně vyřešil.

Lékové formy

Některém preparáty jsou volně k dostání ve zverimexech, na internetu nebo v lékárně, některé jsou ale z různých důvodů s dispozici pouze u veterinárních lékařů.

Spot-ony, jinak zvané také „pipety“, „kapičky za krk“
Existuje velké množství různých značek obsahujících látky ze skupiny adulticid nebo kombinované s repelenty nebo růstovými regulátory. Na trhu je jich skutečně celá řada, některé jsou dostupné ve zverimexech a lékárnách, jiné jen u veterinárního lékaře. Vážou se na tuky kožních vrstev nebo se vstřebávají přes kůži do krve a jejich účinnost je různá podle účinné látky a ze zkušenosti mohu říci, že zkrátka na některém psovi něco funguje a na jiném ne, těžko říci proč. Délka trvání účinku je téměř vždy 1 měsíc s výjimkou spot-onu s účinnou látkou fluralaner, která účinkuje až 3 měsíce. Jejich účinnost se snižuje koupáním – šamponováním, ale i plaváním a téměř všechny látky v nich obsažené jsou toxické pro vodní živočichy, tudíž správně by psi ošetření spot-onem neměli plavat nikde, kde žijí vodní živočichové, tedy nikde.

Spreje
Na trhu je několik značek obsahující prakticky stejné látky, jako spot-ony. Zvíře je třeba postříkat opravdu celé, po aplikaci by srst měla být vlhká, spotřeba spreje je tak poměrně značná a aplikace může být stresující. Délka účinnosti je dle značky údajně až 5 týdnů, z mé zkušenosti ale mnohem méně. Jako jediný přípravek ale lze sprej s účinnou látkou fipronyl použít pro štěňata již od 2 dnů věku!

Obojky
Starší typy obsahují účinnou látkou ve formě jemného prášku uvolňujícího se z pórů v obojku, novější pak uvolňují látku přenášející se do tukové vrstvy srsti a kůže. Dle značky jsou účinné 4-8 měsíců, fungují repelentně a adulticidně na blechy, klíšťata i létavý hmyz. Výhodou je, že se účinná látka nevstřebává do těla. Přímý kontakt s obojkem není vhodný pro děti, například při společném spaní v posteli je obojek diskutabilní variantou. Novější obojky s flumethrinem jsou voděodolné, nesundávají se na mytí, nicméně i samotným výrobcem mírně zastíraný fakt je, že všechny obojky obsahují účinnou látku, která je toxická pro ryby a vodní živočichy a správně by pes s obojkem neměl nikdy plavat.

Tablety
Na trhu jsou tablety účinné pouze na blechy s účinnou látkou spinosad, tablety proti blechám, klíšťatům a ostatním kožním parazitům (svrab a podobně) s látkami sarolaner, fluralaner a axofolaner a tablety kombinované proti vnějším i vnitřním parazitům (odčervení) s účinností na 1 nebo 3 měsíce (úč. látky spinosad + milbemycin oxim).  Výhodou je velmi rychlý a silný účinek na blechy, blecha se nicméně musí napít krve, tablety nejsou repelentní. Metabolismus probíhá v játrech a vylučování obvykle močí. Nežádoucí účinky na tyto orgány se obvykle nevyskytují, bezpečnost se zdá být velmi dobrá.

Šampony
Většina volně prodejných šamponů neobsahuje žádnou skutečně účinnou látku proti blechám. Snad jedinou výjimkou jsou šampony s permethrinem, nicméně i ty pouze spláchnou dospělé blechy přítomné na zvířeti. Jako prevence i terapie jsou nevhodné pro svou velmi malou účinnost.

Bio, eko a domácí produkty
Mezi chovateli koluje spousta „zaručeně ověřených“ tipů na přírodní preparáty, pomoc z domácí lékárny a různé bio a přírodní produkty jsou i v obchodech. Neexistují žádné relevantní studie o jejich účinnosti a veterináři jim zpravidla poměrně právem nevěří. Je určitě možné, že někomu fungují jako dobrý repelent. Pokud ale bude veterinář potřebovat skutečně vyřešit problém blech u Vašeho psa a vyloučit, že blechy nejsou například příčinou některých potíží, rozhodně sáhne po medicinských preparátech.

Ošetření prostředí

Při zablešení domácnosti nebo úporném boji s alergií na bleší kousnutí je zapotřebí důkladná asanace prostředí. Existuje omezené množství sprejů, kterými je zapotřebí vystříkat místa výskytu blech po velmi důkladném úklidu. Pelíšky a látky je zapotřebí vyprat na vysokou teplotu a důkladně vysušit, pokud je to možné, je lepším řešením je vyhodit. Všechny skuliny a rohy důkladně vysát a vytřít. Při použití sprejů je vždy nutné zabránit vniknutí koček, pro které jsou přípravky toxické.

Jak tedy vybírat přípravek proti psím blechám?

Po přečtení si jistě umíte představit, že problém prevence a léčby blech není černobílý a teprve po zvážení všech otázek jako například jestli máte psa i kočku, jestli pes plave, je zdravý, máte březí fenu se štěňaty, máte alergické zvíře, máte doma malé děti, máte sousedy, kteří svá zvířata neodblešují a spousty dalších, lze vybrat nejvhodnější kombinaci přípravků. V potaz je samozřejmě zapotřebí brát i finanční náročnost, nicméně terapie zablešení je vždy nákladnější než dobrá prevence. Při léčbě zablešení nebo alergie na bleší kousnutí bude nutné použít účinný a rychle působící adulticid, preparát zabíjející vývojová stadia, repelent i sprej na prostředí. Není v silách veterináře znát důkladně všechny preparáty. Každý z nás má některé oblíbené značky nebo aplikační formy, se kterými má dobrou zkušenost, která samozřejmě může být odlišná od té Vaší. Dobrá komunikace a vzájemná důvěra je stěžejní pro to, abychom společně nad nevítanými parazity našich mazlíčků zvítězili, a jestli nebude fungovat jedna z variant, bude zapotřebí vyzkoušet nějakou jinou. S nadsázkou bych řekla, že blechy si o nás totiž nejspíš právě také píší nějaký článek a vyvíjejí obranné mechanismy proti všem těmto a nejspíš i dalším účinným látkám. Následující článek ve stručnosti popíše možnosti prevence a léčby zablešení koček, pro které je na trhu jen omezené spektrum preparátů.


Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 6)

Témata

Autor článku

18.1.2019

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Jak se připravit na návštěvu veteriny?

Spolupráce veterináře a klienta je jedním ze zásadních bodů léčby a vzájemné porozumění, je obrovským krokem na cestě k úspěšné terapii. Jako autorka článku musím přeci jen trochu více stát na straně těch v bílých, zelených nebo modrých pláštích. Z této pozice vám i lépe přiblížím, proč ta komunikace někdy tolik vázne.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?