VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Nechcete mít doma tlustou kočku? Tak ji správně krmte a hrajte si s ní

26.8.2016   

Kočičí obezita je narůstající problém, především u koček žijících v bytě. Klíčem k úspěchu a zdraví vaší kočky jsou správné stravovací návyky, kvalitní krmivo a pohyb, ten je obzvlášť podstatný. Kočce můžete sestavit překážkovoy dráhu nebo pro ni vymyslet jinou zábavu, která ji rozpohybuje. Navíc společně strávený čas upevní váš vztah.

Vyvážený a pestrý jídelníček je pro kočku základ

Kočky potřebují různorodé složení stravy v závislosti na věku a životní etapě. Mladší zvířata vyžadují více energie, bílkovin a minerálů. Venkovní kočky potřebují v chladnějším počasí energeticky bohatší stravu. Těhotné a kojící kočky musí mít zvýšený příjem bílkovin a minerálů. Jestliže je vaše kočka gaučový typ a celý den jen leží, budou její nároky na příjem energie mnohem nižší. Stejně tak starší kočky, přestože stále aktivní, vyžadují méně kalorií než když byly mladší.

Pamlsky a zbytky ze stolu jsou tabu

Mimořádná kalorická hodnota, ale velmi nízká výživová hodnota pamlsků a lidského jídla jsou často největšími provinilci, pokud jde o váhu. Pamlsky jsou obecně lepší než zbytky ze stolu, a mají v jídelníčku své místo, například tehdy, když chcete kočku naučit nějaký povel. Pokud je ale budete dávat příliš často, podepíše se to na váze a zdraví vaší čtyřnohé přítelkyně. Když přijde na věc, většina koček místo jídla více ocení vaši pozornost. Jídlo je pro ni samozřejmost, váš čas ne.

Kočku pravidelně važte

Může se to zdát banální, ale měření hmotnosti je jedno z velmi účinných preventivních opatření proti nadváze. Jestliže budete kočku pravidelně vážit, snáze zaznamenáte nárůst nebo třeba úbytek hmotnosti.

Mladé kočky s nadváhou mají zvýšené riziko obezity v pozdějším věku

Váhu hlídejte zvířeti už od mládí. Veškeré neřesti a špatné stravovací návyky jsou s věkem průkaznější a hůře se jich zbavuje. Ujistěte se, že dáváte vaší kočce vyváženou a pestrou stravu, nekrmte ji ale příliš. Problémy s váhou totiž na sebe nabalují další zdravotní problémy, jako jsou třeba potíže s klouby a srdcem.

Sportem ku kočičímu zdraví aneb co přináší cvičení

  • Posiluje dýchací a oběhový systém.
  • Pomáhá dostat kyslík do tkáňových buněk.
  • Udržuje úroveň svalové hmoty a zvyšuje kloubní pohyblivost.
  • Uvolňuje energii a udržuje aktivní mysl. Například překážková dráha bude pro kočku zábavou na několik dnů.
  • Pomáhá při trávení.

Všímejte si změn a berte v potaz celkový zdravotní stav kočky

Přestože většina nárůstu hmotnosti je jednoduše proto, že příliš krmíme a málo s kočkou cvičíme, existují i jiná hlediska, která k obezitě přispívají. Spousta z nich se dá řešit. Všímejte si změn a pokud pojmete podezření, že je kočka například nemocná, nechte ji vyšetřit veterinářem. 

 

 

 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 6)

Témata

Autor článku

Zdroje

peteducation.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Paralen, Coldrex nebo Panadol pro kočku či psa? Ani to nezkoušejte!

Asi neexistuje domácí lékárnička, ve které by se nenašel nějaký paracetamol, například v lécích na bolest hlavy nebo na chřipku. Někteří chovatelé ve snaze pomoci svému mazlíčkovi doslova riskují jeho život tím, že mu podají léky určené lidem. Paracetamol je pro kočku i psa vysoce toxický. Otravy bývají časté vzhledem ke snadné dostupnosti léčiv.

Odborník

Osiřelé kotě z pohledu veterináře. Co vás čeká?

Do veterinárních ordinací velmi často přicházejí lidé, kteří v ruce svírají malý chlupatý uzlíček a neví, co s ním. Vzhledem k vysoké plodnosti nekastrovaných koček, které mívají potomky alespoň dvakrát za rok, nejsou opuštěná koťata výjimkou. Nejčastěji kočičí matky umírají následkem autonehod, infekčních onemocnění nebo komplikovaného porodu.

Hobby

Odkud se vzalo morče: jeho původ a příbuzenstvo

Morče domácí patří do řádu hlodavců. V zoologickém systému tvoří specificky vymezenou a na druhy bohatou skupinu s názvem morčatovití. Původně morčata pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, do Evropy se dostala v 16. století, kde byla velmi vzácná. Pro chov se vybírali klidní jedinci, z nichž lidé vychovali první domácí zvířata.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?