VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Nejčastější nástrahy Vánoc pro domácí mazlíčky? Uloupené jídlo, stuhy, háček z kolekce i návštěva

22.12.2020   

Odborník

Známe to ze zkušeností, filmů i písniček. Kost v krku, hořící stromeček, žlučníkový záchvat… sváteční pasti ale nečíhají jen na lidi. Jaké jsou nejčastější zdravotní problémy, které mohou vašeho mazlíčka potkat v souvislosti s vánočními svátky?

Dietní chyba, otrava

Ano, toto riziko asi nikoho nepřekvapí. Málokdo odolá tomu nerozdělit se se psem či kočkou o kousek cukroví, kapra nebo dokonce bramborového salátu. Vděční mazlíčci projevují nadšení a sami si také něco uloupí z tácu na konferenčním stolku. Hrozí jim pak akutní zvracení, průjem, v horším případě zánět slinivky břišní způsobený tučným a kořeněným jídlem, který je nezřídka fatální. Doporučuji držet se toho, že my lidé máme své jídlo a zvířata zase to své. Klidně udělejte mazlíčkům posvícení, slavností menu, něco výjimečného, ale složené výhradně z jídla a pamlsků jim určených, z nekořeněných surovin a ve velmi rozumné míře. A u těch s citlivým zažíváním si to raději odpustťe úplně a neměnit jejich zajeté stravovací návyky.

Cizí předmět v zažívacím traktu

Tato diagnóza částečně souvisí s předchozími informacemi. Čokoládová kolekce na stromečku je skvělým cílem pro psa i kočku, vybalit z alobalu a sundat háček už ale nezvládnou. Malé hračky, ozdoby a jejich kousky také lákají k prozkoumání. Obzvlášť kočky si také velmi rády hrají se stuhami a mašlemi, kterých je o svátcích v bytě dostatek a pokud je spolknou, hrozí, že se na stuhu navléknou střeva, případně se s ní i proříznou. Pacient s cizím předmětem v zažívacím traktu je náhle smutný, zvrací, nežere a jeho stav se velmi rychle zhoršuje. S akutním zvracením, nechutenstvím či intenzivním průjmem raději navštivte veterináře ihned. Již před svátky si pro jistotu zjistěte, kde je nejbližší otevřená veterina.

Děti a návštěvy, úrazy

Riziko spojené s větším množstvím cizích lidí v bytě spočívá především v tom, že se může nechtěně přihodit úraz a to jak zvířeti, tak návštěvě. Zvíře je z nových lidí vždy trochu nervózní a ne vždy nadšené tak jako jeho páníčci. Dopřejte mu klid a možnost si někam zalézt a dejte velký pozor především na děti, aby se nestalo, že si se zvířetem navzájem ublíží.

Únava a nervozita

V souvislosti se jiným režimem můžete skutečně pozorovat, že je zvíře za pár dní velmi unavené. Nezapomeňte mu dopřát vlastní prostor a čas k odpočinku. Stejně tak ale nezanedbejte ani pořádné vyvenčení. Silvestr je za dveřmi, pro citlivé jedince bude důležité, abyste fungovali jako tým. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: - (hlasů: 0)

Témata

Autor článku

22.12.2020

Zdroje

Foto: Adobe stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Pes v důchodu: počítejte s velkými změnami v chování, 1. část

Štěňata mají své problémy s chováním a starší psi mají zase jiné. U starších psů není mnohdy potíž v tom, že by neznali pravidla, ale v tom, že je z různých důvodů nejsou schopni dodržet. Stáří si vybírá svou daň a čeká nás jednou všechny, víte, co vás se stárnoucím pejskem čeká?

Chovatel

Rozmnožování morčat: březost, krmení a růst mláďat

Patříte mezi ty chovatele morčat, jenž chtějí nechat svoji skupinku rozrůst? Morčata rodí velice vyspělá mláďata, která jsou prakticky ihned schopna samostatně žít, a některá jsou mnohdy vychována i bez kojení. Kdy je vhodné nechat samičku připustit a jak dlouho jsou mláďata závislá na mateřském mléku? Kolik mláďat může samička porodit? Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky, čtěte pozorně dál.

Odborník

Jak se připravit na návštěvu veteriny?

Spolupráce veterináře a klienta je jedním ze zásadních bodů léčby a vzájemné porozumění, je obrovským krokem na cestě k úspěšné terapii. Jako autorka článku musím přeci jen trochu více stát na straně těch v bílých, zelených nebo modrých pláštích. Z této pozice vám i lépe přiblížím, proč ta komunikace někdy tolik vázne.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?