VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Blechy útočí nejen na psy! Kde je očekávat a jak se jich zbavit?

15.3.2017   

Co blechám chybí na velikosti, to dohánějí svou vytrvalostí. Boj s těmito drobnými krvežíznivými parazity stojí spoustu peněz. Je to jeden z největších výdajů pro majitele domácích mazlíčků. Chovatelé si často stěžují, že i když prevenci proti blechám a klíšťatům věnují maximální péči, přesto někdy na svém mazlíčkovi blechy objeví. Odkud se tyto blechy berou? Většinou vysvětlení spočívá v jednom z následujících důvodů.

Odolnost blech vůči insekticidům

Během let si blechy rychle vypěstovaly odolnost vůči prostředkům na jejich hubení. Chceme se vyhnout tomu, aby se vyvinula populace blech odolná vůči nejlepším dostupným insekticidům. Proto pravidelně obměňujeme produkty proti blechám tak, aby si na ně blechy nezvykly. Další možností je přidat k insekticidům látku sterilizující blechy, které pak nemohou své odolné geny předat dalším generacím. Poraďte se se svým veterinářem, jaké prostředky vám doporučuje pro boj s blechami u vás doma.

Blechy v životním prostředí

Každý okamžik je v jednom domově asi 57 % blech ve stádiu larvy. Larvy si okolo sebe spřádají kokon, ve kterém žijí, zatímco se vyvíjejí v kuklu. Po jednom či dvou týdnech dorostou v dospělé jedince. Dospělá blecha může v kokonu zůstat až pět měsíců, dokud ji vibrace nebo přítomnost oxidu uhličitého produkovaného kolem procházejícím zvířetem neprobudí a blecha se nevynoří z kokonu, aby se nakrmila.

Jak zlikvidovat blechy

Nejúčinnější způsob kontroly populace blech je kombinovaný přístup zaměřující se jak na likvidaci blech, tak na prevenci, včetně dodržování čistoty a ošetření zvířete a jeho okolí. Co to přesně znamená? Prvním krokem je hřeben na blechy a důkladná koupel, po které následuje podání přípravků proti blechám (a klíšťatům). Pro radu, jaký přípravek je pro vás a vašeho mazlíčka nejvhodnější, se obraťte na svého veterináře.

Dalším krokem je základní úklid domu a jeho okolí. Často perte psí pelíšek a důkladně vysávejte. Vysáváním odstraníte z koberců a textilií až 30 % larev a až 60 % vajíček blech. Luxujte pod nábytkem, polštáři, židlemi, postelemi a podél zdí. Blechám se také dobře daří v prasklinách a mezerách dřevěné nebo plovoucí podlahy, takže nezapomeňte vysát i ty (a sáček z vysavače hned vyhoďte)!

Ve venkovním prostředí mají blechy rády vlhká, stinná a chladná místa. Ve zvláštní oblibě mají keře, listí a stromy, naopak neprospívají na slunných stanovištích či otevřených travnatých plochách. Zamoření blechami venku můžete zabránit snadno tím, že budete stříhat keře a hrabat listí, a tím snižovat počet míst, kde by se blechy mohly zabydlet.

Když už ale k zamoření blechami dojde, k ošetření venkovních prostorů si můžete vybrat z řady přírodních či chemických prostředků. Existují různé druhy pastí na blechy, predátorské hlístice, které se živí na blechách a které můžete přidat do půdy, a množství přípravků k aplikaci přímo na zamořené oblasti. Někdy je ale jednodušší obrátit se na desinsekční firmu, která vaše venkovní prostory ošetří přípravkem šetrným k domácím mazlíčkům. Myslete na to, že zbavit se blech úplně může trvat měsíce.

Jaká je prevence před zamořením blechami?

Nejlepším řešením v boji proti blechám je zabránit epidemii blech soustavnou péčí o vaše domácí mazlíčky a váš domov. Štípnutí blechy nejen svědí, ale také může přenést na zvíře vážnou chorobu, takže domov bez blech je správná cesta k tomu, jak udržet sebe i svého zvířecího miláčka zdravé po dlouhou dobu.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 81% (hlasů: 14)

Témata

Autor článku

15.3.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Kočky a psi v zimě: pozor na podchlazení a omrzliny!

Letošní zima nás všechny pořádně překvapila. Zvířata jakoby to tušila a ta, která žijí převážně venku, si pořídila ochrannou tukovou vrstvu. Ovšem jsou tu ještě domácí mazlíčci a právě u nich hrozí při současných velmi nízkých teplotách podchlazení a omrzliny.

První pomoc

První pomoc: zvířecí průjem

Průjem potrápil nejedno zvíře. Často pes nebo kočka něco nevhodného sežerou, chytnou virus nebo bakterii a problém je na světě. Průjem můžeme rozdělit do několika kategorií, například na průjem infekční a neinfekční.

Jak poznám, že je fena březí?

Pokud neplánujete, že vaše fenka bude mít za svůj život štěňátka, je nejlepším řešením kastrace. Ušetříte jí tak v některých případech trápení a zdravotní komplikace. Pokud se však rozhodnete pro ten velký krok a dovolíte jí, aby štěňata měla, čeká vás zaručeně velké dobrodružství.

Pes v důchodu: počítejte s velkými změnami v chování, 1. část

Štěňata mají své problémy s chováním a starší psi mají zase jiné. U starších psů není mnohdy potíž v tom, že by neznali pravidla, ale v tom, že je z různých důvodů nejsou schopni dodržet. Stáří si vybírá svou daň a čeká nás jednou všechny, víte, co vás se stárnoucím pejskem čeká?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?