VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak kočce čistit zuby

27.8.2016   

Vaší kočce byste měli zuby čistit už kotěcího věku. Je to rituál, který by měl být nedílnou součástí všech povinností, které vůči vašemu čtyřnohému příteli máte. Předejte tak problémům s dutinou ústní jako jsou záněty dásní, zápach až případné vypadávání zubů.

Kolik má kočka zubů?

Koťata se rodí bez zubů. Mléčný chrup má dvacet šest zubů, trvalý chrup třicet zubů. První zoubky začínají koťatům vypadávat mezi 4. a 6. měsícem života. V tomto období se může stát, že vám koťata budou okusovat nábytek, hračky, aby si od nepříjemného pocitu prořezávání zubů ulevila. Kupte proto koťátku něco na žvýkaní v chovatelských potřebách.

Začínáme čistit kočce zuby

Nejlepší je začít už v kotěcím věku. Koťátka jsou tvárná a lépe si zvykají. U dospělé kočky s trochou trpělivosti také uspějete, hlavně se nevzdávejte, chce to trpělivost a vytrvalost.

  1. Kočce přejížděte pomalu prstem po stranách nejprve z vnější strany zavřené tlamičky. Můžete to takto opakovat pár dnů po sobě, než začnete praktivovat další kroky.
  2. Poté čelist postupně rozevírejte a provádějte to samé z vnitřní strany. Zvykejte ji na jemnou manipulaci v dutině ústní.
  3. Masírujte prstem zuby a dásně.
  4. Dejte si na prst troche zubní pasty pro kočky a nechte ji pastu ochutnat.
  5. Poté čistětě zuby jemně prstem a pastou.
  6. Jakmile si kočka zvykne na čištění zubů prstem, můžete přejít na čištění zubů speciálním kartáčkem na zuby pro kočky.

Kočičí mléčný chrup má dvacet šest zubů, trvalý chrup třicet zubů.

Kočku nezapomeňte pochválit a odměnit pamlskem. Čistětě zuby 1–2 minuty, a to pravidelně několikrát týdně. Je na vás, jaký rytmus si určíte. Na kvalitě kočičího chrupu má významný podíl také strava.

Zubní pasty a kartáčky na zuby pro kočky

Tyto pomůcky jsou speciálně vyvinuté tak, aby čištění zubů bylo co nejrychlejší a nejúčinnější. Nikdy nepoužívejte zubní pasty pro lidi, jsou příliš aromatické a jejich složení je pro kočku naprosto nevhodné. Kočky pastu nedokáží vyplivnout, takže ji polykají a může jim tak podráždit žaludek. Zubní pasty pro kočky jsou enzymatické, napomáhají obranyschopnosti dutiny ústní a odstraňují zápach z úst. Většina je ochucená, a tak může být pro kočku čištění zubů příjemným denní rituálem. Zubní kartáčky pro kočky existují ve více formách. Osvědčuje se kartáček na prst, kdy máte při čištění větší cit. Kočky mnohem více budou tolerovat váš prst. Je dobré vyměnit je přibližně po šesti týdnech.

 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 23)

Témata

Autor článku

Zdroje

http://www.kocky-online.cz/clanky/jak-spravne-pecovat-o-chrup-vasi-kocky

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak se zbavit blech a klíšťat? Nebezpečí číhá hlavně za dveřmi

Pokud mají vaši mazlíčci blechy anebo klíšťata, určitě jste udělali vše proto, abyste je těchto parazitů zbavili. Nejspíš jste vyluxovali dům a auto odshora až dolů a vyprali veškeré textilie, abyste krvežíznivé blechy či klíšťaty zklikvidovali. Je tu ale ještě jeden krok, který byste měli podniknout, pokud vaše snaha nemá přijít nazmar.

Odborník

Rozmnožování králíků: březost, porod a následná péče

Králík patří mezi zvířata, u kterých se vyskytuje říje několikrát za rok, to znamená, že samičky mohou mít teoreticky mláďata několikrát do roka. Poprvé se říje u samiček objevuje v období tzv. pohlavní dospělosti, což bývá u většiny plemen ve stáří 3–4 měsíce, u velkých plemen později.

Pes a kočka s průkazem původu: nutnost, nebo předražený papír?

Chov plemen psů a koček podléhá mnoha trendům. Některým lidem na trendech nezáleží a chtějí jen udělat dobrý skutek a pořídí si nalezence z útulku. Jiní mají jasnou představu o plemeni a tady už nastává otázka, kde a za jakých podmínek si svého mazlíčka pořídit. Je nutno brát v potaz, že kočka i pes je velký závazek a bude nám dělat radost po mnoho let. Tak tedy s průkazem původu, nebo bez?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?