VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Akutní ledvinné selhání u psů a koček: pozor, můžete si ho splést se zažívacími potížemi

3.3.2017   

Odborník

Onemocnění ledvin jsou většinou závažná. Ledviny hrají nezastupitelnou roli v životě každému savce – psy, kočky a lidi nevyjímaje. Ledviny vylučují z těla metabolické zplodiny, udržují elektrolytovou a acidobazickou rovnováhu a podílí se na řízení objemu krve a krevního tlaku. Pokud selhávají, začne selhávat celý organismus.

Jak ledviny vypadají a z čeho se skládají?

Ledviny jsou párový orgán, oboustranně stejné velikosti a fazolovitého tvaru. Jsou uloženy v takzvaném retroperitoneu. Základní stavební jednotkou ledvin je nefron, který je složen z filtračního tělíska (glomerulu), které chytá a svádí filtrát do odvodného kanálku. V kanálku dochází ke zpětnému vstřebávání důležitých přefiltrovaných látek, iontů a vody. Kanálky se sbíhají do větších sběrných kanálků, které ústí do ledvinné pánvičky a močovodu.

Co je akutní selhání ledvin

Při akutním selhání dochází v průběhu několika dní k rychlému poklesu funkce ledvin.

Zvířata, která trpí tímto akutním ledvinným selháním, vykazují obvykle náhlý vznik a výrazné klinické příznaky – deprese, zvracení, nechutenství a zvýšené pití, bolestivost břicha. Tyto projevy mohou být zaměněny za zažívacími problémy. Velmi často dojde k tomu, že zvíře přestane močit. Mohou se vyskytnout křeče a třes těla a v konečném stádiu se u pacientů rozvíjí kóma. Někdy se vyskytuje charakteristický „uremický dech“ a následné nekrózy na jazyku, patru a dásních. Zjednodušeně řečeno dochází k otravě organizmu vlastními zplodinami, které tělo samo nedokáže vyloučit. Klinické příznaky se objevují tehdy, když zanikne 75 % nefronů.

První pomoc při ledvinném selhání

První pomoc u tak nemocného zvířete spočívá v tom, ho co nejrychleji přepravit k veterináři. Ten pacienta důkladně vyšetří a odebere krev, ve které laboratorně nalézá vysokou hladinu močoviny, kreatininu, fosforu a dalších iontů. Tyto látky se mohou v organismu hromadit i z jiných příčin, aniž by byly ledviny poškozeny. Pokud ledvinami neprotéká krev, ledviny ji nemohou vyčistit, mluvíme o takzvané prerenální příčině – problém je před ledvinou (nejčastějšími příčinami jsou krvácení, dlouhotrvající hluboká anestezie, šok, cévní trombóza, úžeh). Pokud moč vytvořená ledvinami neopustí tělo, je to takzvaná postrenální příčina – problém je za ledvinou (například ucpání močové trubice). Renální příčina označuje problém v ledvině (otravy olovem, etylenglykolem, některými antibiotiky, léky proti bolesti, přípravky proti hlodavcům, otrava liliovitými rostlinami, hrozny a hrozinkami, z infekčních příčin například leptospiróza, borelióza, zánět ledvinné pánvičky).

Jak se léčí ledvinné selhání

Vždy je nutné určit, která z výše uvedený příčin způsobila zvýšené laboratorní hodnoty a klinický obraz zvířete. Od toho se odvíjí léčba. Co možná nejdříve by měla být zavedena terapie pro úpravu stavu a léčba protijedem, aby se zamezilo dalšímu poškozování ledvin. Hlavním léčebným krokem je infuzní terapie. Poté by se měla zhodnotit produkce moče a při nedostatečné tvorbě použít léky, které pomohou moč vytvořit. Velmi důležitou součástí léčby je monitoring hladiny draslíku. U zvracejících pacientů se podávají léky tlumící zvracení. Na specializovaném pracovišti může být zvířeti provedena dialýza. Pokud zvíře nezvrací a přijímá krmivo, předkládáme krmivo s vysokým obsahem energie. Je nutné říci, že léčba ve většině případů bývá dlouhá a nákladná. Je potřeba neustálého monitoringu iontů, acidobazické rovnováhy a biochemických ukazatelů v krvi.

Jak je to s nemocným zvířetem dál?

Obecně platí, že postrenální příčiny jsou většinou odstranitelné chirurgicky (např. zprůchodnění močových cest) a při včasném zásahu je prognóza dobrá. Prerenální stavy jsou samozřejmě také vratné, ale většinou bývají spojeny s velmi vážným, často smrtelným onemocněním (např. onemocnění srdce). Primární akutní poškození ledvin závisí na rozsahu. Jestliže nedojde k úplné destrukci tkáně ledvin, je stav potenciálně vratný, takže u pacientů, kteří jsou udržováni na podpůrné terapii dostatečně dlouhou dobu, se může podařit úspěšně obnovit ledvinná funkce postačující k udržení normálního života.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 17)

Témata

Autor článku

3.3.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak cestovat se psem? Štěstí přeje připraveným

Cestování autem může být pro vašeho pejska stresující, tím pádem se stane nepříjemným zážitkem i pro vás. Proto se na cestu vždy dobře připravte a zohledněte všechny situace, které by mohly nastat.

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Popáleniny: první pomoc pro domácí mazlíčky, 2. část

Popáleniny hrozí nejen nám lidem, ale také zvířatům a domácím mazlíčkům především. Stačí chvilka nepozornosti, neopatrné zacházení s horkými předměty nebo delší pobyt na slunci a problém je na světě. Naštěstí existuje i pro naše chlupáče první pomoc.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?