VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Bojovnice pestrá: asijská kráska, která potřebuje prostor

27.8.2016   

Bojovnice pestrá je jedna z nejkrásnějších a nejbarevnějších akvarijních ryb, pochází z Asie, kde žije v močálech a rýžových plantážích. Jejich krása a majestátnost jsou také jedny z důvodů, proč je mezi akvaristy tolik oblíbená, přestože to s ní není jednoduché.

Kdo je vlastně Bojovnice pestrá

Je to ryba pocházející z Asie, která dorůstá do délky až 6 centimetrů a dožívá se 3 let. U bojovnic je velmi patrný pohlavní dimorfismus – samci jsou větší, mohutnější a barevnější než samice. Ryba se vyznačuje silnou agresí, proto také dostala název „bojovnice“. Samci se díky této vlastnosti v Asii používají k zápasům mezi sebou.

Barvy a vzhled zdravé ryby

  • Barva je jasná a zářivá.
  • Ploutve jsou celistvé, bez trhlin.
  • Ryba se často předvádí a napíná ploutve. 

Jaké akvárium bude bojovnici vyhovovat nejvíc

Můj dům, můj hrad. Všichni máme rádi doma čisto a pořádek. A stejně tak i vaše ryba potřebuje kolem sebe čisté prostředí, aby byla šťastná a vitální. Ze znečištěné vody může chytit plísně a parazity, pokud je nemocná nebo nešťastná, její tělo vybledne a v nejhorším případě může pojít. Nikdy nechovejte dohromady dva samce, budou proti sobě bojovat. Pokud budou ryby sdílet akvárium i s jinými druhy, je lepší chovat vždy jen jednu betu.

Jednoduchost a spousta místa

Obecně platí, že na jednu bojovnici připadá 10–15 litrů vody. Bojovnice pestré pocházejí z asijských močálů a rýžových polí, takže jsou zvyklé na prostor kolem sebe. Tomu je také potřeba přizpůsobit velikost akvária, jelikož v něm pravděpodobně budete chovat i další druhy. Kupte spoustu rostlin a úkrytů, každá ryba má ráda, když se může alespoň na chvíli schovat. Rybám zásadně nepořizujte kulaté akvárium, špatně se v něm orientují a můžou se i zbláznit.  

Více ohřívání, méně vzduchování, jemná filtrace

Jelikož bojovnice pochází z teplých krajin, potřebuje teplotu vody 24–27 °C, proto je podstatné a nezbytné mít v akváriu topné tělísko, které bude vodu ohřívat na požadovanou teplotu. Bojovnice pestrá sama nepotřebuje vzduchování. Dýchá totiž orgánem zvaným labyrint. Nedýchá tedy kyslík rozpuštěný ve vodě, ale každých 2–20 minut plave na hladinu, aby se nadechla. Nezapomínejte na filtraci. Ryba ale není hbitý plavec, žije ve stojatých vodách, a tak je dobré mít filtr, který nebude vytvářet v akváriu silný proud a vlny. Na akváriu mějte vždy skleněný kryt, víko, aby ryba jednak nevyskočila a jednak nedýchala studený okolní vzduch, když se nadechuje u hladiny.

Jednoduchý jídelníček

Bojovnice není náročná. Můžete jí koupit speciální krmivo – vločkové, granulované, můžete ji krmit také nitěnkami či sušenými komářími larvami. Pokud budete krmit příliš, může se stát, že bude mít zácpu. V takovém případě ji nechejte pár dnů vyhladovět nebo výrazně snižte krmnou dávku. Po několika dnech by se vyměšování mělo upravit.

Co když bojovnice onemocní

Toto se může stát. Na vině může být stresující prostředí, špatná kvalita vody či krmiva. Je důležité zapátrat po příčině. Nemocnou rybu poznáte takto:

  1. Podivně plave, spíš levituje.
  2. Drží se u hladiny a neustále se nadechuje.
  3. Má svěšené ploutve.
  4. Ukrývá se na dně nádrže.
  5. Třese se.
  6. Plastové rostliny a doplňky v akváriu používá jako škrabadlo a otírá se o ně.

Jestliže vaše beta zjevně trpí kožní nemocí, vyhledejte pomoc veterináře nebo odborníka, který vám poradí, jak ošetřit vodu v akváriu a jak rybu vyléčit.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 41)

Témata

Autor článku

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Chovatel

Rozmnožování morčat: březost, krmení a růst mláďat

Patříte mezi ty chovatele morčat, jenž chtějí nechat svoji skupinku rozrůst? Morčata rodí velice vyspělá mláďata, která jsou prakticky ihned schopna samostatně žít, a některá jsou mnohdy vychována i bez kojení. Kdy je vhodné nechat samičku připustit a jak dlouho jsou mláďata závislá na mateřském mléku? Kolik mláďat může samička porodit? Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky, čtěte pozorně dál.

Hobby

Psi a kočky od lidí z ulice nás potřebují, říká Jarmila Pávková z organizace Psí život

Psí život je v Česku jediná organizace, která se zaměřuje na pomoc psům a kočkám, jejichž majitelé se dostali do tíživé životní situace. Jsou to lidé bez domova, lidé závislí na návykových látkách a lidé žijící v sociálně vyloučených lokalitách. Od roku 2015 je její patronkou paní Marta Kubišová. Jarmila Pávková je projektová manažerka a fundraiserka projektu.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?