VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

9 nástrah, které o Velikonocích číhají na vašeho psa a kočku

14.4.2017   

O Velikonocích se asi sejdete s rodinou, přáteli a dost možná kolem bude pobíhat také váš čtyřnohý přítel. Čas pomlázky s sebou přináší víc jídla, pití, čokolády i dekorace a různé malé předměty, které k vám přinesou hosté. Co je tedy potřeba zvlášť o Velikonocích hlídat, aby se váš mazlíček neotrávil?

Čokoláda

Té budete mít doma asi nejvíc. Obsahuje látku theobromine, která je pro psy vysoce toxická, nejnebezpečnější je tmavá a hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa. Čokoláda způsobuje průjem, zvracení, zvyšuje srdeční aktivitu, pes je hyperaktivní. Kočky jsou ohrožené méně, protože jim sladkosti prostě „nejedou“. Pokud pejsek jeví známky otravy čokoládou, okamžitě vyhledejte pomoc veterináře.

Ozdoby a dekorace v bytě

Jarní dekorace jako jsou umělohmotná vajíčka, zajíčci, tráva a jiné drobné předměty většinou nadělají v zažívacím traktu zvířete pěknou paseku. Někdy může věc projít snadno, jindy způsobí dušení, zvracení a bolest.

Syrová vejce

Těch budete mít doma asi také hodně, hned po čokoládě. Vařená vejce jsou pro zvířata bezpečná, pozor ale na syrová vejce. Stejně jako u člověka může uvnitř číhat nebezpečná bakterie salmonella, přestože případů není mnoho, je dobré, mít se na pozoru.

Cukrovinky a pochutiny obsahující xylitol

Xylitol je umělé sladidlo, které se vyskytuje prakticky ve všech sladkostech označovaných jako „bez cukru“. A nejde jen o bonbóny, nebezpečné jsou i žvýkačky, dietní pečivo, zubní pasta, ústní voda, vitamíny. Xylitol způsobí psovi rychlé vyplavení inzulinu do krve a pokles hladiny cukru v krvi, dojde k selhání jater a pes může velmi rychle zemřít. Intoxikace xylitolem se projevuje letargií, zvracením, slabostí a záchvaty. Je potřeba okamžitě vzít psa na veterinu.

Šunka, jehněčí a tučná jídla

Pokud patříte mezi ty, kteří si v období svátků rádi pochutnávají na dobrém jídle a pití, dejte pozor na to, aby váš pejsek neslavil s vámi. Přejídání a tučná jídla mu způsobí nadýmání, žaludeční nevolnosti, bolesti a jiné komplikace. Neřiďte si heslem, jaký pán, takový pes.

Cibule, česnek, pažitka a pórek

Jsou toxické pro psy i kočky. Tento druh zeleniny jim způsobuje gastroenterititidu a hemolytickou anémii. Otrava se nemusí projevit vůbec, pokud však ano, bude vaše zvíře malátné, bude mu špatně, bude mít průjem a zvýšenou srdeční činnost.

Alkohol

Alkohol zvířatům nepodáváme ani v minimálním množství! Reagují na něj mnohem rychleji a citlivěji než lidé, zejména kvůli tomu, že objem krve v jejich těle je výrazně nižší. Alkohol snižuje hladinu cukru v krvi a tělesnou teplotu, zvíře dostane záchvat a může přestat dýchat.

Lilie

Všechny části této krásné květiny jsou pro kočky velmi toxické a jejich požití způsobuje selhání ledvin až smrt. Jsou natolik nebezpečné, že je lepší si je domů vůbec nepořizovat. Ozdobte si byt raději jinou kytkou.

Makadamiové ořechy

Tento druh ořechů je pro psa nebezpečný, požití však není fatální. Způsobuje ale nepříjemné nevolnosti, deprese, zvýšenou teplotu a jiné projevy.

Oslavte Velikonoce podle svých představ, nezapomeňte ale na to, že váš pejsek nebo kočička často nevědí, co jim uškodí. Buďte na ně tedy opatrní.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 86% (hlasů: 33)

Témata

Autor článku

14.4.2017

Zdroje

petmd.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Odborník

Jak na domácí čištění uší vašeho pejska?

Psí uši mají samočisticí schopnost, nemusíte je tedy uzkostlivě střežit a čistit. Problém s nimi nastává tehdy, tvoří-li se zvířátku maz v uších až příliš. Pak je na místě zasáhnout, aby nedošlo k zánětu a jiným komplikacím.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?