VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

5 tipů jak si správně vybrat doplňky a vitamíny pro zvířata

30.3.2020   

Odborník

Nedostatek vitamínů se u zvířat projevuje různě. Od těch vnitřních projevů až po vnější, jako je třeba ztráta srsti. Jak si správně vybrat vitamíny, které jsou nejvhodnější právě pro vašeho mazlíčka?

Vitamíny jsou ve výživě důležité a nepostradatelné

Vitamíny jsou zásadní pro správnou funkci organismu, podílejí na metabolismu tuků, cukrů a bílkovin a hrají významnou roli během mnoha fyziologických procesů. Vitamíny jsou nezbytné také pro výstavbu nových tkání a jejich vyvážený poměr udržuje organismus v rovnováze. Moderní vědecké studie dokazují, že vitamíny mají nezastupitelnou roli v prevenci mnoha onemocnění, zpomalují stárnutí a jsou schopny posilovat a obnovovat imunitu. Potřebné vitamíny organismus získává prostřednictvím stravy, případně umělým doplňováním.  

Kvalitní krmiva mají poměr všech důležitých látek vyvážený. Složení je upravené tak, aby vykompenzovalo ztráty vitamínů způsobené zpracováním potravy. Pokud je váš mazlíček zdravý a je krmen komerční stravou, nejsou vitamínové doplňky nutné. Pokud je však krmen potravou připravenou doma, nebo trpí-li na některé onemocnění, které může v těle bránit vstřebávání vitamínů (onemocnění ledvin, jater, nebo střev), je doplnění stravy o vitamíny žádoucí. Doplňky stravy jsou velkou pomocí také pokud je vaše zvíře po nemoci, nebo po operaci, vhodné jsou i jako prevence zranění, například pokud je zvíře vystaveno vysoké fyzické zátěži.

Jak vybrat pro vaše zvíře správný doplněk stravy?  

1. Pozorujte svého mazlíčka a pojmenujte jeho problém

Trpí váš mazlíček zažívacími problémy? Je jeho srst matná a postrádá lesk? Nemůže běhat tak jako dřív, jelikož ho trápí bolavé klouby? Je nervózní a neklidný? Tyto a mnohé další příznaky jsou pro řadu chovatelů podnětem k přidávání vitamínů do stravy. Pozorujte svého mazlíčka, čím více detailů a změn dokážete pojmenovat, tím spíše se doberete příčiny.      

2. Zorientujte se ve světě vitamínů

Vitamíny jsou organické látky nezbytné pro normální růst a fungování organismu, jsou buď rozpustné v tucích a nebo ve vodě. Vitamíny rozpustné v tucích organismus vstřebává díky přítomnosti tuku v potravě. Absorpce těchto vitamínů může být znemožněna podmínkami, které zabraňují normálnímu vstřebávání tuku (např. nesprávný chod slinivky břišní, jater, nebo střev). Vitamíny rozpustné v tucích  se v těle skladují. Jejich nedostatek se projeví až po delší době a jejich přebytek je pro tělo nebezpečný, jelikož tělo je nedokáže rychle vyloučit. Oproti tomu, vitamíny rozpustné ve vodě nejsou v těle uchovávány (kromě vitamínu B12). Projevy nedostatku se proto projeví mnohem rychleji, zatímco rizika předávkování jsou u této skupiny vitamínů nižší.

Vitamínová nerovnováha se může projevit na celé škále příznaků  

Jednotlivé vitamíny mají v těle více úloh, tudíž se jejich nedostatek může projevit různými příznaky, v podstatě kdekoliv v těle. Proto, abychom rozklíčovali podstatu problému, je potřeba porozumět jak které vitamíny v těle fungují. „Je vhodné si zjistit, k čemu je jaký vitamín, minerální látka či jiná užitá surovina dobrá a v jaké formě jsou použité komponenty dodávány. Např. minerální látky, které jsou použité ve formě chelátů, jsou pro organismus daleko lépe využitelné,“ vysvětluje výživová specialistka Adéla Palacká.

A) Vitamíny rozpustné v tucích

  • Vitamín A

Vitamín A je nezbytný pro dobrý zrak, růst a reprodukci. Důležitý je také pro zdravou pokožku. Nedostatek vitamínu A vede např. k šerosleposti, nebo ke zpomalenému růstu a vývoji. Častým projevem nedostatku je také nechutenství, úbytek hmotnosti a náchylnost organismu k různým infekcím - zejména k očním infekcím a k problémům s pokožkou - např. k línání a k otokům. Předávkování vitamínem A způsobuje úbytky na váze a strnulost (letargii, nechutenství a kosterní abnormality). Pokud je nadbytečné množství tohoto vitamínu podáváno během těhotenství, může způsobit rozštěp patra u mláďat. Vydatným zdrojem vitamínu A jsou játra.

  • Vitamín D

Vitamín D je zásadní během látkové přeměny vápníku a fosforu, zaručuje pevné a silné kosti. Nedostatek vitamínu D u štěňat způsobuje deformaci kostí. Vitamín D je ze všech vitamínů nejjedovatější, i jen desetinásobné překročení doporučené denní dávky rapidně zvýší obsah vápníku v krvi a způsobí jeho ukládání na stěnách cév, ledvinách a v srdci. Následkem otravy může být nevratné poškození ledvin. Některá zvířata neumí vytvářet vitamín D, jehož hlavním zdrojem je slunce, a proto ho musí přijímat ve stravě.

  • Vitamín E

Vitamín E pomáhá při problémech s reprodukcí, podporuje imunitní systém a zpomaluje proces stárnutí, figuruje také v metabolismu tuků. Nedostatek vitamínu E vede k degeneraci sítnice a svalů, k nechutenství a také k depresím. Přebytek vitamínu E může způsobit problémy se srážením krve.

  • Vitamín K

Vitamín K udržuje krev v rovnováze a jeho dostatečné množství je vytvářeno bakteriemi v tlustém střevě. Při chronických onemocněních střev nebo jater, a také při dlouhotrvající léčbě antibiotiky (více než čtyři týdny) by měla být strava o vitamín K doplněna.  

B)  Vitamíny rozpustné ve vodě

  • B - Komplex

B komplex chrání organismus před neurologickými potížemi a únavou. Klinicky popsané projevy nedostatku jsou ztráta chuti k jídlu, zhoršení celkového stavu (slabost, letargie, ochrnutí, vznětlivost, zmatenost) a chudokrevnost. Dobrým zdrojem vitamínů B jsou pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky a živočišné produkty. Deficit vitamínu B12 se může objevit u psů krmených pouze vegetariánskou stravou a u psů se střevním onemocněním nebo pankreatitidou.  

  • Vitamín C

Psi jsou schopni syntetizovat vitamín C z glukózy a tudíž nevyžadují přítomnost vitamínu C v potravě. Obohacení stravy o vitamín C může být přínosné pro aktivní psy a pro psy trpící onemocněním jater.    

Mezi další oblíbené potravinové doplňky pro zvířata patří probiotika, která pomáhají s trávením, přípravky které snižují stres, nebo např. lososový olej, který zlepšuje kvalitu srsti.  

3. Na pohybový aparát a zdravou srst zkuste kolagen

Kolagen je látka kterou si tělo samo vytváří, ale s věkem jeho množství v organismu klesá. Hlavní příznaky nedostatku kolagenu jsou ztráta kvality srsti a potíže s pohybovým aparátem. Účinky kolagenu na zvířátka jsou komplexní po vnější i vnitřní stránce. Mezi hlavní benefity kolagenových doplňků patří pevné kosti, zdravé klouby a lesklá srst. Kolagen pomůže také s kvalitou zubů a drápů, nebo s problematickými dásněmi. Kolagen zpomaluje degenerativní procesy chrupavek. Perfektní jsou kolagenové doplňky pro starší zvířata, jejichž přirozená hladina kolagenu je snížená a mají tudíž problém s pohyblivostí. Skvělou volbou je kolagen také pro zvířátka která se zotavují po zranění. Podpůrně a preventivně kolagen pomůže také aktivním zvířátkům.    

4.  Poraďte se se svým veterinářem

Před doplněným stravy o vitamíny se nejprve poradte se svým veterinářem. Problém totiž může způsobit jak nedostatek vitamínů, tak také jejich nadbytek. Veterinář vám poradí, které vitamíny jsou pro vašeho mazlíčka nejvhodnější a probere s vámi ideální dávkování. Mějte také na paměti, že vitamíny a výživové doplňky samy o sobě nevyřeší závažnější problém. Pokud u svého mazlíčka pozorujete změny zdravotního stavu, ujistěte se nejprve zda nepotřebuje odbornou pomoc.            

5. Čtěte složení výživových doplňků

Vždy si před koupí přečtěte složení produktu a porovnejte ho s ostatními doplňky stravy na trhu. Každý výrobek, by na sobě měl mít napsané, kolik účinných látek obsahuje. Tyto hodnoty porovnejte a vybírejte preparát který se nejvíce blíží doporučené denní dávce. Zaměřte se také na výrobní procesy firmy, vyberte si značku která dbá na kvalitu. Přečtěte si recenze na internetu, nebo se zeptejte na zkušenosti s konkrétním produktem v chovatelských skupinách.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 2)

Témata

Autor článku

Komerční sdělení

30.3.2020

Zdroje

Zdroj obrázku: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Bezpečné prázdniny: jak v pohodě cestovat se psem či kočkou

Pokud máte domácí mazlíčky, pak víte, že ať už se vydáváte na cestu za prací nebo odpočinkem, čelíte rozhodnutí, jestli ho vezmete s sebou, nebo ho svěříte do péče rodině, přátelům či zvířecímu hotelu. U většiny majitelů vyhrává možnost mít ho u sebe, a tak jsme pro vás připravili následující tipy, které vám pomohou se na cestu s vaším zvířecím miláčkem připravit.

Pes a jeho zažívání. Co možná nevíte?

Stejně jako u člověka, také u psa putuje rozmělněná potrava z tlamy do žaludku a dále. Pes tráví trochu jinak než člověk, a proto má i jiné nároky na výživu a skladbu potravy.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?