VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jaká strava je vhodná pro psa s citlivým zažíváním?

21.1.2020   

Odborník

Žaludeční a střevní potíže jsou u psů poměrně běžné. Projevují se opakovaným zvracením, průjmem nebo plynatostí a mohou mít různé příčiny. U některých psů se objeví zažívací potíže z toho důvodu, že mají ve stravě příliš mnoho tuku nebo nedostatek vlákniny. V jiných případech mohou být trávicí problémy známkou skrytého onemocnění, jako je například zánět slinivky břišní, přemnožení bakterií nebo přítomnost střevních parazitů.

Může za podrážděný žaludek vašeho psa jeho jídelníček?

Mezi nejčastější viníky zažívacích problémů patří určitý druh bílkovin, nedostatek vlákniny a nadměrné množství tuku. Většina případů psích potravinových alergií spočívá v reakci na konkrétní zdroj bílkovin, jako je kuře, hovězí nebo vejce. Řada psů trpících potravinovou alergií má také další příznaky, například opakující se kožní a ušní infekce. Potravinové intolerance jsou častější než alergie a mohou se týkat jakékoli složky potravy. Za nesnášenlivost vůči potravině se označuje stav, kdy má pes potíže strávit určitou složku potravy. Pro řadu psů jsou těžko stravitelné zejména tuky a oleje.  

Jak zvládnout citlivý žaludek vašeho psa

Příležitostné zvracení nebo průjem nejsou u psů neobvyklé, pokud ale potíže přetrvávají, je nutné navštívit veterináře. Veterinář provede komplexní prohlídku zvířete, aby posoudil jeho celkový zdravotní stav. Za zažívacími problémy může stát kromě nevhodné stravy i řada jiných příčin, včetně střevních parazitů a virových infekcí, které je třeba nejdříve vyloučit. Součástí veterinárního vyšetření může být také rozbor stolice, rentgen a rozbor krve, které pomohou určit diagnózu.

Jako krátkodobé řešení nasaďte dietní stravu

Dočasný přechod na dietní jídelníček je obvykle nejlepším řešením pro úlevu od akutních zažívacích potíží. Vařené kuře a suchá rýže nedráždí žaludek a od průjmu často pomůže trocha zavařené dýně. Na veterinární předpis můžete dostat probiotika ve formě prášku nebo tekutého potravinového doplňku, který pejskovi přidáte do jídla. Probiotika pomáhají obnovit zdravé bakteriální prostředí ve střevě, a zlepšují tak trávení.

Zkuste krmivo určené pro psy s citlivým zažíváním

Poraďte se s veterinářem, než přejdete na jiný druh krmiva určený zvlášť pro psy se zažívacími problémy. Tato krmiva jsou k dostání v běžných obchodech, případně na veterinární předpis, a obsahují snadno stravitelné složky, které uklidní rozbouřený žaludek vašeho pejska. Krmivo pro psy s citlivým zažíváním má zpravidla následující vlastnosti:

  • Obsahuje spoustu vlákniny, například psyllium nebo řepnou dužinu, která blahodárně působí proti řídké stolici
  • Obsahuje nízké množství tuku, protože tuk je pro řadu psů těžko stravitelný
  • Obsahuje probiotika, která udržují zdravou střevní mikroflóru

Na etiketě výrobku by měla být uvedena informace, že jde o kompletní krmivo odpovídající věku vašeho psa. Tak zajistíte, že nové krmivo dodá zvířeti potřebné množství bílkovin, sacharidů, vlákniny, tuku, vitamínů a minerálů. Držte se pokynů platných při přechodu na nový jídelníček. V případě pochybností se obraťte na veterináře, který určí, zda zvolené krmivo odpovídá individuálním potřebám právě vašeho mazlíčka. 

Zkuste eliminační dietu

Změna stravy většinou vyřeší zažívací neduhy během několika dní. Pokud ale příznaky přetrvávají i po vyzkoušení několika různých krmiv nebo pokud pes vykazuje známky vážnějšího zdravotního problému, například potravinové alergie, budete se muset uchýlit k eliminační dietě. Eliminační dieta znamená přechod na veterinářem předepsané krmivo, které je určené speciálně pro psy s potravinovými alergiemi. Veterinář vám pomůže určit, zda je tento postup pro vašeho psa vhodný. Většina eliminačních diet trvá osm týdnů, dokud zcela neodejde podráždění a infekce trávicího ústrojí. Během této doby se nepodává psovi žádné jiné krmení ani pamlsky, aby se vyloučilo náhodné vystavení alergenu. To se týká také zbytků jídla, které obecně nejsou pro psy vhodné. Po ukončení diety se veterinář rozhodne buď pro návrat k původní stravě, kdy zjistíte, zda se příznaky opět objeví, nebo přejdete na jiné krmivo vhodné pro dlouhodobou konzumaci. 

Buďte trpěliví

Vždy když přecházíte s pejskem na novou stravu, volte postupný přechod v průběhu sedmi až deseti dnů. Jakákoli náhlá změna jídelníčku může zažívací potíže ještě zhoršit, takže je pak jejich léčba složitější. Na závěr myslete na to, že každý pes má své individuální potřeby, pro řešení problémů se zažíváním tedy nelze všem doporučit stejnou stravu. Je možné, že budete muset vyzkoušet několik druhů krmiva, než najdete to pravé pro vašeho mazlíčka. Tento proces může zabrat několik týdnů nebo měsíců, ale výsledek určitě oceníte vy i váš pes.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 95% (hlasů: 8)

Témata

Autor článku

21.1.2020

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Očekáváme narození štěňat. Na co se máme připravit?

V posledních týdnech březosti toho nemusíte pro nadcházející maminku dělat mnoho. Krmte ji však (jako vždy) kvalitní stravou s patřičným složením. Choďte s ní na pravidelné procházky, aby byla v kondici a fyzicky připravená na porod, který pro ni může být dlouhý a vyčerpávající.

Pes a kočka s průkazem původu: nutnost, nebo předražený papír?

Chov plemen psů a koček podléhá mnoha trendům. Některým lidem na trendech nezáleží a chtějí jen udělat dobrý skutek a pořídí si nalezence z útulku. Jiní mají jasnou představu o plemeni a tady už nastává otázka, kde a za jakých podmínek si svého mazlíčka pořídit. Je nutno brát v potaz, že kočka i pes je velký závazek a bude nám dělat radost po mnoho let. Tak tedy s průkazem původu, nebo bez?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?