VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

10 znamení, že má váš pes či kočka možná rakovinu

2.10.2020   

Hobby

Mnoho lidí se neuvědomuje, že rakovina se týká nejen člověka, ale také našich domácích mazlíčků. Rakovina patří mezi nejčastější zabijáky psů i koček. Zde je několik příznaků, které vám napoví, že s vaším mazlíkem není něco v pořádku. Nutně to nemusí znamenat to nejhorší, je ale potřeba co nejrychleji vyhledat veterináře. Stejně jako u lidí platí – čím dříve se na nemoc přijde, tím lépe.

Hrudky a hrboly

Ne všechny hrudky či hrbolky pod kůží vašeho psa či kočky budou rakovinného původu. Pokud se hrudka zvětšuje nebo mění tvar, je jediným řešením navštívit veterináře, který nechá u veterinárního patologa provést biopsii a tak zjistí, zda hrudka obsahuje zhoubné rakovinné buňky, či nikoliv.      

Abnormální zápach

Rakovina se může týkat i méně obvyklých částí, jakými jsou tlama, čenich, uši nebo řitní otvor. Abnormální zápach z některých těchto otvorů může signalizovat začínající problém.    

Abnormální výtok

Krev, hnis, zvracení, průjmy či jiné těkutiny vycházející z těla vašeho mazlíčka byste měli rozhodně konzultovat se svým veterinářem. Také nenormálně nafouklé břicho může být známka hromadění tekutiny v břiše.  

Nehojící se rány

Pokud má váš mazlíček rány nebo vředy, které se nehojí, může to být známka infekce, kožních onemocnění, v nejhorším případě rakoviny.  

Ztráta hmotnosti

Rakovina patří mezi nemoci, které způsobují úbytek hmotnosti. Pokud u svého psa či kočky vidíte, že najednou zhubli (a zrovna nejsou v dietním režimu), vezměte je raději k veterináři, který je důkladně prohlédne.  

Nechutenství

Zvířata nepřestávají jíst jen tak bez příčiny. I když nechutenství automaticky neznamená rakovinu, je potřeba tento problém řešit, zejména pokud tento stav trvá již několik dní. Kromě zažívacích problémů může mít zvíře nádory v dutině ústní nebo zažívacím traktu, které jim mohou způsobovat bolest při jídle a polykání.  

Kašel nebo potíže s dýcháním

Kašel nebo zvláštní dýchání mohou být způsobeny srdečními nebo plicními chorobami a také rakovinou. Ta může metastazovat až do plic a způsobovat tyto příznaky.    

Letargie nebo deprese

Všimli jste si, že je váš mazlíček poslední dobou pořád unavený, netečný, bez nálady a nic moc ho nezajímá? I toto může být projev rakoviny. Samozřejmě, nemusí to nutně znamenat hned nejhorší, je to ale dostatečný důvod k tomu, abyste zavolali svému veterináři a probrali s ním všechny možnosti.  

Změny v hygienických návycích

Problém udržet moč, stolici, krev v moči nebo ve stolici, to vše mohou být možné příznaky rakoviny.

Projevující se bolest

Pokulhávání při chůzi, neschopnost běhat, skákat jsou způsobeny artritickými problémy nebo onemocněním svalů a kloubů. Někdy to může být i známka rakoviny, zejména rakoviny kostí.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 84% (hlasů: 5)

Témata

Autor článku

2.10.2020

Zdroje

petmd.com, foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Jak si porozumět s veterinářem?

Pokud vlastníte nebo se chystáte pořídit si domácí zvíře, do vašeho života s ním více či méně vstoupí také veterinární lékaři. Aby vám prostředí veterinárních ordinací nenahánělo hrůzu, abyste chodili na veterinu pokud možno rádi a především aby vám a vašemu zvířeti veterinární péče přinášela pokud možno jen samé benefity, je tu seriál článků o porozumění si s veterinářem.

První pomoc

První pomoc: když psa nebo kočku bodne hmyz

Bodnutí hmyzem patří zejména v létě mezi nejčastější poranění. Dochází k němu zpravidla při zájmu zvířete o zmíněný hmyz, když ho chytá ho do tlamy a nebo strká hlavu do hnízda. Pokud dospělé zvíře netrpí alergií a dostane žihadlo jinam než na některé z citlivých míst, pocítí bolest, ale nic vážného to s velkou pravděpodobností nebude. Jindy je však potřeba mít se na pozoru.

Zajímavosti ze světa zvířat. Víte, že...

Naši mazlíčci jsou podivná stvoření. Zajímali jste se někdy o to, proč se občas tak zvláštně chovají? Kočka se zdá být mazaná, kolik si toho ale zapamatuje? Jsou psi opravdu barvoslepí? Také máte pocit, že váš papoušek jí prakticky neustále? Zde je několik faktů o zvířatech, které by vás mohly zajímat.

Kočky a blechy: Jak zvládnout alergickou reakci

Vysoká citlivost na bleší kousnutí nebo alergická dermatitida (zánět kůže) bývá u koček velmi častá. Vlastně jde o nejrozšířenější onemocnění domácích mazlíčků vůbec. Ačkoli se alergie obvykle projevují mezi prvním a pátým rokem života kočky, může se alergie na blechy projevit prakticky kdykoli. Za původce alergií nebo zvýšené citlivosti jsou pak považovány bleší sliny.

Hobby

Náhlá smrt pejska. Co dělat a na co se připravit?

Vyrovnat se s náhlou smrtí pejska je někdy mnohem horší než se vyrovnat se ztrátou člověka. Bohužel i smrt patří k životu a je potřeba s ní počítat. Co dělat, když smrt našeho čtyřnohého přítele přijde náhle a nečekaně?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?