VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Specialistka Lucie Kůrová: Kvalitní krmivo pro psy poznáte podle složení, ne podle ceny, obalu či reklamy

23.11.2016   

Odborník

Veterinářka Lucie Kůrová se specializuje na výživu domácích mazlíčků, především psů a koček. Ptali jsme se na její názor v oblasti komerčně vyráběných krmiv. Jak to tedy je s granulemi a konzervami?

Paní doktorko, co všechno patří do komerčně vyráběných krmiv?

Ke komerčním krmivům se řadí veškerá běžná krmiva granulovaná, ať již suchá nebo poloměkká, konzervy, kapsičky a pamlsky. Komerční je nazýváme proto, že jsou předem vyrobená, zabalená, snadno dostupná a připravená ihned k použití.

Dají se společně nějak kombinovat?

Ano, jejich vzájemná kombinace je možná a oblíbená. Naopak se ale nedoporučuje jejich kombinace s doma připravovanou stravou vařenou či syrovou. Majitelé nejčastěji krmnou dávku granulí obohacují (ochucují) konzervou či kapsičkou. Zde bych ale doporučila „ctít“ značku a vzájemně nekombinovat, u citlivějších zvířat toto může vyvolat zažívací obtíže. Samozřejmě také pak hlídat denní dávku, neboť jedna kapsička může vydat i za půl odměrky granulí.

Jak poznám kvalitní konzervu a granule?

Nedoporučuji vybírat krmivo pro své mazlíčky pouze podle líbivého obalu, povedené reklamy anebo vyhlášenosti značky. Dnes platí, že kvalita se nepozná podle obalu natož podle ceny, nýbrž podle obsahu, tedy složení. Kvalitní výrobky obsahují maso, masovou moučku, ty nekvalitní pouze odpad a živočišné deriváty. Samozřejmě na kvalitu výrobku má vliv i způsob zpracování, vstupní suroviny, skladování, použité obaly a podobně, ale to jsou věci, které majitel sám těžko ovlivní, proto je potřeba se o krmivo zajímat celkově.

Co má obsahovat poměrově?

Na tuto otázku nelze jednoduše odpovědět, každá věková kategorie, plemenná příslušnost a zdravotní omezení s sebou nesou požadavky na poměrový obsah živin, vitamínů a minerálů. Už jen rozdíl mezi čivavou seniorem a štěnětem německé dogy ve složení vhodné diety je velký. Také osobní přesvědčení majitele zvířete hraje při výběru krmiva roli – třeba takzvaná grain free krmiva mají jiné poměry surovin než například standardní krmivo pro dospělé psy, natož extrémy jako vegetariánské psí granule. Ale obecně by měl protein (bílkovina) být dominantní složkou každého psího krmiva. 

Takže co mám sledovat?

Pokud majitel chce vybírat krmivo svědomitě, měl by se určitě zajímat o složení. Sleduje se nejen procentuální obsah bílkovin, tuků a vlákniny, ale důležitý je i zdroj proteinů. Velký rozdíl je mezi proteiny živočišného původu a bílkovinou rostlinnou. Vyhnout by se majitelé také měli všem krmivům s neprůkazným výčtem složek, tam kde namísto maso/masová moučka stojí jen deriváty živočišného, co hůř, rostlinného původu. Dále pak krmiva s obsahem barviv a konzervantů. Naopak žádoucí je ve složení přítomnost mastných kyselin, prebiotik, bylinek a podobných složek.

A co konzervy?

Zda-li do jídelníčku zařazovat konzervy, je spíše otázkou preferencí majitele, neboť kvalitní konzerva není levná záležitost. Zde také platí, že kvalita výrobku je dána kvalitním složením. Vlhká krmiva, ať již konzervy či kapsičky, jsou vhodná pro psy vybíravé, anebo pro psy, kteří potřebují přijímat více vody, nebo například trpí nechutenstvím. Také mohou sloužit jako alternativa k vařené dietě či jsou praktické na cestování.

Jaká je hlavní výhoda komerčně vyráběných krmiv oproti jiným druhům krmení?

Jako výhodu u komerčních krmiv vidím jejich snadnou dostupnost, možnost okamžitého použití a široké spektrum druhů výrobků – receptury pro štěňata, seniory, speciální diety pro zvířata nemocná. Také to, že krmiva jsou kompletní, není proto nutné do krmné dávky přidávat další vitamíny či jiné doplňky stravy. Nehrozí zde to, že psovi bude v dietě něco chybět nebo přebývat, majitel nemusí přemýšlet nad jídelníčkem, nakupovat zásoby a ušetřený čas tak může věnovat svému psovi.

V čem se liší granule a konzervy pro štěňata a dospělé psy?

Krmivo pro štěňata se liší ve složení, je nutričně bohatší, kaloričtější a obsahuje jiné poměry mezi bílkovinou, tukem a má vyšší obsah vápníku. Mnoho majitelů dělá tu chybu, že nerespektují doporučení výrobce a krmivem pro Juniory krmí dospělá zvířata či obráceně. Problém to může být zejména u plemen obřích anebo naopak miniaturních, jež mají specifické nároky na výživu v tom nejútlejším věku.

Je v pořádku střídat značky krmiva?

Střídat krmiva, tedy i značky, to je jedna z výhod komerčních krmiv, nevyhovuje-li jedno, můžete ho vyměnit za druhé. Ale bezhlavé střídání značek krmiva se nedoporučuje, neboť zažívací trakt psa potřebuje určitou dobu, aby krmivo začal účinně využívat, proto, bude-li se krmivo měnit co týden, může to spíše vyvolat zažívací obtíže než přinést často zamýšlené zpestření jídelníčku.

Co krmení nemocného psa? Třeba s cukrovkou nebo při jaterní dietě?

I pro nemocná zvířata existují speciální diety. Nejčastěji se volí veterinární klinické diety, což jsou také komerční krmiva, ale k dostání výhradně u veterináře. Jejich složení by mělo odpovídat nároků při tom či kterém onemocnění, proto se nedoporučuje jejich krmení bez předchozí konzultace s lékařem.

Na co se vás chovatelé nejčastěji ptají?

Dotazů je hodně, většinou se točí kolem složení a jak poznat kvalitní a nekvalitní krmivo. Mě osobně pak při výběru krmiva zajímá i původ surovin, závod (výrobce) jako takový, filozofie značky, ekologický dopad a chutnost, tedy reference.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 88% (hlasů: 30)

Témata

Autor článku

23.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Týká se to i vašeho psa? Psí cukrovka vyžaduje inzulín a přísnou dietu

Diabetes neboli cukrovka je nejčastějším endokrinním onemocněním u psů. Touto nemocí trpí každý dvoustý pes. Nejčastěji onemocní zvíře mezi 8. a 12. rokem života, zvýšený výskyt je u psů do 15 kg a dvakrát častěji jsou postiženy feny. Plemenné riziko je u jezevčíků, pudlů, francouzských buldočků, shitzu a německých ovčáků.

Častá onemocnění starších psů: 19 chorob a jak je poznáte

Starší psi běžně procházejí změnami ve funkci různých orgánových soustav a mnohé z těchto změn jsou nevyhnutelné. Pokud jsou ale změny vážné a orgány psa se s nimi nedokáží vyrovnat, pak dochází k onemocnění zvířete. Obvyklé nemoci starších psů a jejich projevy naleznete v následujícím přehledu.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?