VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Trhá si váš papoušek peří? Může mít psychické nebo zdravotní problémy

2.9.2017   

Odborník

Vytrhávání peří u papoušků je jedním z nejčastějších problémů, se kterým se u nich setkáváme. Příčiny jsou různorodé. Obecně je lze rozdělit na psychické a zdravotní.

Psychické příčiny

K psychickým poruchám jsou více náchylní velcí papoušci – například žako nebo ara. Jsou senzitivní na každou změnu v prostředí, ve kterém žijí. Citlivě vnímají změnu v počtu členů domácnosti, přesunutí voliéry, krmení v jinou denní dobu. Jsou velmi konzervativní a dlouho si zvykají. Je dobré s tím počítat, a podle toho k nim přistupovat. Čím více jsou ochočení a závislí na majiteli, tím jsou citlivější. Nacházíme zde souvislost s typem odchovu – problémy mohou začít již v raném věku při umělém odchovu. Pokud papoušek tráví větší část dne sám bez dalších vjemů a rozptýlení, nemá k dispozici žádné hračky, nemůže nic okusovat, nudí se, začne se zabývat sám sebou. Extrémní prodlužování dne umělým světlem nebo naopak temnota rovněž nepřispívají k dobrému psychickému rozpoložení papouška. Nemají rádi tabákový kouř, umělé vůně a zápach chemikálií používané v domácnosti. Všechny tyto faktory mohou způsobit vytrhávání peří, a pokud tento jev přetrvává, mění se ve zlozvyk, který se velmi obtížně odstraňuje.

Zdravotní příčiny

Vnější parazité mohou způsobit pruritus, neklid a ozobávání peří, a tak může dojít k alteraci celého organismu. Nemusíme je vždy okem vidět, proto je dobré, nechat papouška vyšetřit. Vnitřní parazité mohou být navíc příčinou průjmů a také zhoršování celkového zdravotního stavu. Koprologické vyšetření (vyšetření trusu) pomůže odhalit původce a veterinář tak může nasadit vhodné antiparazitikum. Další příčinou mohou být virové nebo bakteriální infekce, jako je cirkoviróza, polyomavirová infekce nebo infekce Chlamydophilou psittaci. Zkušení chovatelé si pořizují nové kusy ptáků pouze s negativním vyšetřením na přítomnost cirkoviru a polyomaviru, aby zabránili zavlečení těchto nepříjemných patogenů do svých chovů. Vyšetření se provádí buď ze vzorku krve nebo čerstvě vytrženého peří.

Jednostranná výživa s převahou tučných semen, jako je například slunečnice, neprospívá játrům a výsledkem může být právě nekvalitní peří. Je třeba podávat pestrou stravu obohacenou čerstvou zeleninou nebo ovocem. Na trhu jsou dostupné vitamínové a minerální preparáty, které byste měli přidávat do krmení.

Závěr

Vytrhávání peří je multifaktoriální problém a je třeba ho řešit včas.  Stanovením správné diagnózy hned v počátcích, nasazením vhodné terapie předejdeme mnohdy velmi závažným zdravotním poruchám.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 94% (hlasů: 11)

Témata

Autor článku

2.9.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Přípravky proti kočičím blechám: vhodné vs. naprosto nevhodné

Kočka není malý pes. To potvrdí každý chovatel koček. V případě podávání léků a preventivních preparátů, včetně přípravků na prevenci nebo léčbu zablešení, na tento fakt spousta chovatelů zapomíná. Toto opomenutí ale může být fatální a nejedna kočka za něj již zaplatila životem. Jaké tedy existují vhodné a naprosto nevhodné preparáty pro kočky?

Odborník

Kastrace kočky: názor veterináře

U koček se s kastrací setkáváme my veterináři poměrně často. Kočka může mít totiž za rok až tři vrhy koťat, a to je potřeba brát v úvahu, protože více jak polovina takto odchovaných jedinců se nedožívá ani jednoho roku.

Odborník

Lidské léky pro psy a kočky. Ano, nebo ne?

Majitelé mazlíčků si často stěžují na to, že je veterináři nutí kupovat drahé léky pro zvířata. Je potřeba uvědomit si, že humánní léčivé přípravky jsou vyvinuté pro lidi, ty veterinární pro zvířata. Neopatrným zacházením a neznalostí můžete zvířeti způsobit vážné zdravotní komplikace, v některých případech i smrt.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?