VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Krmení papoušků: pozor na tučná semena a vybíravost, 1. část

13.5.2017   

Výživa hraje v životě ptáků zásadní roli. Pokud dopřáváte svému opeřenci kvalitní a vyváženou stravu, můžete si být jistí tím, že se vám odvděčí krásným peřím, psychickou pohodou a společností po dlouhá léta.

Vyváženost a pestrost potravy je základ

Při krmení ptáků si musíme uvědomit, že různé druhy mají různé požadavky na stravu. Stejně jako sýkory, datli či kolibříci se neživí stejnou potravou, tak i naši ptačí společníci mají odlišné nároky na jídelníček. Obecně můžeme papoušky podle typu jejich obvyklé potravy rozdělit do několika skupin. Většina papouškovitých (příslušníci čeledi papoušků) je florivorní, což znamená, že hlavní část výživy získávají z rostlin. Florivorní se dále dělí na granivorní (ptáci živící se zrním a semeny, včetně ořechů) a frugivorní (ptáci s převážně ovocnou stravou). Někteří papoušci chovaní v zajetí jsou omnivorní, konzumují tedy rostlinnou i živočišnou potravu. Zvláštní skupinou florivorních jsou nektarivorní, kteří se živí převážně nektarem.

Skupina ptáků podle typu potravy

Florivorní

  • Ara vojenský, ara ararauna, amazónek červenolící
  • Semena, ovoce, ořechy, kůra, kořeny, bobule

Granivorní

  • Andulka vlnkovaná, korela chocholatá, ara hyacintový
  • Zrní, semena

Frugivorní

  • Ara kaninda, ara zelenokřídlý
  • Převážně ovoce a květy, některé ořechy a semena

Omnivorní

  • Kakadu žlutočečelatý, amazoňan rudoocasý
  • Semena, ovoce, hmyz, bezobratlí

Nektarivorní

  • Loriini  
  • Nektar, pyl, některý hmyz a semena

Přehled ukazuje, že dokonce i u příbuzných druhů ptáků, například papoušků ara, se hlavní strava liší. Ara hyacintový se v přírodě živí převážně zrním (spíše ořechy), zatímco ara kaninda konzumuje především ovoce. Navíc se různí také výživová doporučení pro různé ptáky spadající do stejné skupiny. I když jsou třeba ara hyacintový a andulka vlnkovaná oba granivorní, ve volné přírodě jí ara většinou palmové ořechy, zatímco andulka se živí hlavně semeny.

Ptáci krmení semeny jsou vybíraví

I když jsou semena hlavní potravou některých druhů, samotná jim neposkytnou správnou výživu. Proč?

  • Ptákům chovaným v zajetí se nedostává stejných semen, jaká by našli ve svém přirozeném prostředí. Semena nabízená jako krmivo mají nižší obsah bílkovin a dalších živin, například vitamínů.
  • Volně žijící ptáci při hledání potravy spotřebují mnohem více energie než ptáci chovaní jako domácí mazlíčci. Protože pták v kleci má nižší výdej energie, potřebuje energeticky méně vydatnou stravu, aby netloustl. Podávání menšího množství jídla ale může vést k nedostatku vitamínů, minerálů a dalších živin.
  • Ptačí mazlíčci si z podané směsi semen obvykle vyberou jen ty druhy, které mají nejraději, a zbytek nechají. Strava omezená jen na několik druhů semen může mít za následek nedostatek některých živin.

Ptáci milují semena tak, jako děti (a dospělí) milují sladkosti. Pokud mají možnost, vyberou si to, co jim chutná, a ne to, co je pro ně zdravé. Nejvhodnější strava pro většinu ptáků živících se semeny jsou kupovaná krmiva, například ve formě granulí, zelenina, menší množství ovoce a občasný pamlsek.

Pozor na tučná semena

Dají se sehnat u ověřených výrobců, v obchodech s potřebami pro zvířata a u veterinářů. Krmivo se skládá z kombinace zrní, semen, zeleniny, ovoce a různých druhů proteinů, navíc obsahuje další vitamíny a minerály. Tyto složky se smísí a pak zapečou. Krmivo pak má podobu kuliček, tyčinek nebo granulátu. Oproti směsi semen si z tohoto krmiva pták nemůže vybrat pouze některé kousky, což výrazně omezuje riziko nevyvážené stravy.

Pro různé druhy ptáků se prodávají speciální krmiva, vyberte tedy pro svého opeřence to správné. Některá krmiva mají vyšší podíl tuků, ta jsou určena pro ptáky s větším výdejem energie, například papoušky ara a aratingy žluté. Jiná krmiva jsou naopak chudší na tuk a bohatší na bílkoviny, ta poskytnou vhodnou výživu papouškům kakadu a amazoňanům. Některé druhy ptáků, včetně ary hyacintového, mají velmi specifické nároky na stravu a vyžadují zvláštní krmení. U většiny druhů ptáků by kupované krmivo mělo tvořit 65–80 % stravy. Zelenina by měla mít podíl 15–30 % a zbytek doplní semena a ovoce.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 82% (hlasů: 9)

Témata

Autor článku

13.5.2017

Zdroje

peteducation.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak se zbavit blech a klíšťat? Nebezpečí číhá hlavně za dveřmi

Pokud mají vaši mazlíčci blechy anebo klíšťata, určitě jste udělali vše proto, abyste je těchto parazitů zbavili. Nejspíš jste vyluxovali dům a auto odshora až dolů a vyprali veškeré textilie, abyste krvežíznivé blechy či klíšťaty zklikvidovali. Je tu ale ještě jeden krok, který byste měli podniknout, pokud vaše snaha nemá přijít nazmar.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?