VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

První pomoc: když psa nebo kočku bodne hmyz

1.2.2021   

První pomoc

Bodnutí hmyzem patří zejména v létě mezi nejčastější poranění. Dochází k němu zpravidla při zájmu zvířete o zmíněný hmyz, když ho chytá ho do tlamy a nebo strká hlavu do hnízda. Pokud dospělé zvíře netrpí alergií a dostane žihadlo jinam než na některé z citlivých míst, pocítí bolest, ale nic vážného to s velkou pravděpodobností nebude. Jindy je však potřeba mít se na pozoru.

Dejte si pozor především u štěňat, koťat a u malých plemen

Štěňata/koťata, malá plemena psů a kočky - patří mezi nejvíce ohroženou skupinu vzhledem k jejich drobné velikosti versus jedu obsaženém v žihadle. Snažte se bodnutí předcházet. Velká zvířata snáší ve většině případů bodnutí dobře.

Klinické příznaky

Běžná reakce na bodnutí hmyzem je otok, začervenání a svědění. Pokud se jedná o pobodání v oblasti tlamy, jazyka nebo čenichu, může mít pes problém s dýcháním, což je velice nebezpečné. V případě alergie nastupuje takzvaný anafylaktický šok, který s rychlým spádem může ohrozit život zvířete.

Nejčastěji jsou žihadlem zasaženy tlapky. Zvíře má následně sklon je okusovat a olizovat, kvůli bolestivosti může začít kulhat. Problém nastává u alergických psů, při mnohonásobném bodnutní a nebo u bodnutí žihadla na následujících místech na hlavě (jazyk, čumák a hrtan), kde to pro zvíře může být i ohrožující na životě.

Při alergické reakci dochází ke zvracení, slinění, otokům, problémům s dýcháním a bezvědomí. Při pobodání na hlavě se může velmi rychle dostavit otok měkkých tkání a následně dochází k dýchacím problémům. V případě, že zvířeti začnou otékat například oční víčka, čumák nebo jazyk, tak na nic nečekejte a ihned vyhledejte veterinárního lékaře!

První pomoc

  • Nikdy na vytahování žihadla nepoužívejte pinzetu! Mohli byste ze žihadla vymáčknout do rány ještě více jedu.
  • Při bodnutí na těle najděte postižené místo, případně odstraňte žihadlo, potřete místo bodnutí octem nebo speciálním gelem (Fenistil) a poté zachlaďte alespoň na čtvrt hodiny. Pokud se nejedná o mnohonásobné bodnutí, obvykle tento postup stačí. 
  • Při mnohonásobném pobodání, pobodání na hlavě nebo alergické reakci vždy vyhledejte veterinárního lékaře.

Pokud jste zaznamenali dříve u svého zvířete alergii na bodnutí vosou nebo včelou, tak se poraďte s veterinárním lékařem, jaké léky mít pro své zvíře u sebe jako první pomoc před přepravou k veterinárnímu lékaři.

Terapie

Léky proti alergii, otokům, infúzní terapie a ve vážných případech i hospitalizace.

 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 93% (hlasů: 12)

Témata

Autor článku

1.2.2021

Zdroje

Foto: Adobe stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Charakteristika želvy nádherné: vodní živel a dravec

Je to sladkovodní studenokrevný plaz, výborný plavec. Řádná péče o želvu je složitější, než se většina lidí domnívá. Hlavní zodpovědnost musí převzít dospělý, ne dítě. Péče o želvu zahrnuje údržbu a čištění akvária, krmení želvy a průběžné sledování jejího zdravotního stavu.

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Zapáchající kočka má pravděpodobně zdravotní problém. Co ji trápí?

Když se řekne zvířecí zápach, kočka asi nebude první zvíře, které si vybavíte. Čistotnost je ostatně jedna z nejvíce ceněných kočičích vlastností. Pokud si tedy u své kočky všimnete nepříjemného zápachu, neměli byste to brát na lehkou váhu. Ve většině případů je zápach u kočky znamením, že je něco špatně.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?