VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Pokojové rostliny nebezpečné pro domácí mazlíčky: tulipán, lilie nebo marihuana

8.3.2020   

Hobby

Dekorativní rostliny ať už v pokoji, nebo venku, má rád téměř každý. Ne všichni se ale umí jen kochat jejich vzhledem, pro chlupaté členy vaší rodiny může být jejich pozření i fatální. Seznam jedovatých druhů alespoň trochu napovídá, v jakém případě byste si měli dát pozor. Pes i kočka si totiž rádi kousnou nejen do kosti a masa.

Lilie

Krásná, ale velmi toxická. Pozor na ni, může vašemu zvířeti poškodit ledviny.  

Chrysantéma  

Tato květina obsahuje látku pyrethrin. Při požití může způsobit gastrointestinální potíže, slintání, zvracení a průjem. V některých případech může mít vliv i na náladu a ztrátu koordinace.   

Aloe pravá

Je skvělá na popáleniny od slunce, méně však, pokud si do ní kousne vaše zvíře. Aloe je totiž stejně toxická pro psa i kočku. Látka aloin obsažená v aloe může způsobit zvracení nebo načervenalou moč.

Tulipán

Po požití mohou tyto květiny způsobit intenzivní podráždění gastrointestinálního traktu. Květy jsou obzvlášť nebezpečné. Příznaky otravy jsou ztráta chuti k jídlu, poškození centrálního nervového systému, křeče a srdeční abnormality.  

Azalka

Je to krásná květina s růžovými květy a rozzáří každý interiér. Problém spočívá v tom, že azalky stejně jako další rostliny ze skupiny rododendronů obsahují látky zvané grayantoxiny. U domácích zvířat způsobují zvracení, slitnání, průjem a slabost. Těžká otrava může nakonec vést k bezvědomí a smrti.  

Marihuana

Pokud náhodou doma máte tuto rostlinu, berte na vědomí, že její požití je pro domácí mazlíčky noční můrou. Problémů nastává hned několik: poškození centrálního nervového systému a koordinační problémy, zvracení, průjem, slintání, zvýšený srdeční rytmus. Ve vážných případech může dojít až k selhání jater.    

Amaryllis

Jedná se o oblíbenou zejména jarní a velikonoční rostlinu. Má překrásné velké květy a je zbožňovaná mnoha milovníky pokojových rostlin. I tento druh však obsahuje toxiny, které u zvířat způsobují zvracení, depresi, průjem, bolest břicha, nadměrné slinění a třes.  

Filodendron srdcolistý

Je to velmi známá a snadno pěstitelná pokojová rostlina, oblíbená v mnoha domácnostech. Toxická je pro psy a i kočky. Obsahuje látku, která dráždí ústa a jazyk zvířat. Po pozření může váš čtyřnohý přítel zvracet nebo mít potíže s polykáním.  

Výčtem těchto osmi rostlin seznam nebezpečných druhů pro psy a kočky zdaleka nekončí. Jsou na něm ještě například oleandr, anglický břečťan, podzimní krokusy, pothos a jiné. Vždy je dobré mít se na pozoru a pokud vaše zvíře jeví známky otravy, chová se divně, pozorujte jej a případně navštivte veterináře.      

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 95% (hlasů: 4)

Témata

Autor článku

Zdroje

yourfuzzy.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Jak se připravit na návštěvu veteriny?

Spolupráce veterináře a klienta je jedním ze zásadních bodů léčby a vzájemné porozumění, je obrovským krokem na cestě k úspěšné terapii. Jako autorka článku musím přeci jen trochu více stát na straně těch v bílých, zelených nebo modrých pláštích. Z této pozice vám i lépe přiblížím, proč ta komunikace někdy tolik vázne.

Kloubní výživa pro psy, 3. díl: aktivní látky

Minule jsme se seznámili se stavbou kloubu. Nyní už víme, z čeho se kloub skládá a jak se promazává. Poškození kloubní chrupavky je bohužel nezvratné. Na druhou stranu je tu kloubní maz, který může prostřednictvím doplňkového vyživování výrazně pomoci.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?