VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Zvířecí stomatoložka Vladěna Štrosová: majitel by se měl podívat zvířeti do tlamy alespoň jednou denně

24.3.2020   

Odborník

Říká, že ona si veterinární stomatologii nevybrala, stomatologie si vybrala ji. Ve své praxi se nejčastěji věnuje psům, kočkám a hlodavcům. Důležité je podle ní problémům předcházet. Každý živočišný druh má své zdravotní „specialitky“ a platí to i ve stomatologii.

Paní doktorko, proč jste si vybrala právě veterinární stomatologii?  

Já jsem si veterinární stomatologii nevybrala, ona si vybrala mě. Na mém původním pracovišti na mě tak trochu zbyla. A čím víc jsem ošetřila zubních pacientů, tím víc jsem o tomto oboru chtěla vědět, zlepšovat svoje služby a umět lépe pomoci zvířecím pacientům. K opravdové veterinární stomatologii mě přivedl pan doktor Tomáš Fichtel, PhD. z brněnské veterinární univerzity. Absolvovala jsem u něho několik praktických kurzů, které mi otevřely nové obzory. A jak to tak bývá, nakonec jsem si stomatologii zamilovala.  

Co nejčastěji trápí psy a kočky a co třeba hlodavce?  

Každý živočišný druh má své zdravotní „specialitky“ a platí to i ve stomatologii. Největší procento psích zubních pacientů trpí parodontitidou, tedy zánětem závěsného aparátu zubu, na druhém místě jsou to zlomené zuby a špatný skus a v pozdějším věku přibývají nádorová onemocnění. Kočky snad nejvíce trápí záněty dásní a následně parodontitida, resorptivní léze, úrazy a nádorová onemocnění. Králíci a hlodavci doplácejí na šlechtění a  špatné stravovací návyky. Šlechtěním dochází k disproporci horních a dolních čelistí a špatnému skusu. Nevhodná strava nabízená majitelem nesplňuje požadavky na správný otěr zubů.  Důsledkem je nerovnoměrný růst nebo přerůstání korunek jak řezáků, tak i tvářových zubů a potíže s příjmem potravy. U králíků a hlodavců je onemocnění zubů bohužel často příčinou úhynu nebo euthanázie.  

Jak se vůbec pozná, že má zvíře problémy se zuby?  

To je velmi dobrá otázka. Pozná i nepozná. Pozorný majitel a svědomitý veterinář je schopen ve většině případů potíže se zuby odhalit. Zvíře samo bohužel nepřijde a neřekne, že ho bolí zuby. Je potřeba pozorně sledovat množství a hlavně způsob příjmu potravy. Příznaky onemocnění zubů nebo dutiny ústní mohou být velmi nenápadné. Může se zvýšit slinění, zvíře kouše potravu na jedné straně, potrava může vypadávat z dutiny ústní a co většinou nejde pominout, je velký zápach z tlamy. Některá zvířata jsou jen smutnější nebo nemají žádné viditelné příznaky a potravu přijímají beze změn. Spousta majitelů je v ordinaci překvapená, když jim popíšu kritický stav dutiny ústní jejich miláčka, protože on přeci jí úplně normálně. A protože si zvíře samo neřekne, že má problém, je to na páníčkovi, případně na veterináři. Já doporučuji, aby se každý majitel alespoň jednou denně podíval svému zvířeti do tlamy a zkontroloval zuby. Tím se mohou odhalit čerstvé zlomeniny zubů a další úrazy, ke kterým může bez povšimnutí dojít na vycházce, zápach, případně červené dásně a další potíže. Povinnost veterináře je při každé prohlídce zvířete zkontrolovat i dutinu ústní a upozornit majitele na viditelné problémy.  

Největší procento psích zubních pacientů trpí parodontitidou, tedy zánětem závěsného aparátu zubu, na druhém místě jsou to zlomené zuby a špatný skus a v pozdějším věku přibývají nádorová onemocnění. Kočky snad nejvíce trápí záněty dásní a následně parodontitida, resorptivní léze, úrazy a nádorová onemocnění. Králíci a hlodavci doplácejí na šlechtění a špatné stravovací návyky.

Kdy se jedná o akutní stomatologický problém?  

I když se na první pohled zdá, že veterinární stomatologie je poklidná disciplína, pár případů vyžaduje okamžitý přístup. Na prvním místě jsou to úrazy, kam patří zlomené zuby s otevřenou dřeňovou dutinou, zlomené čelisti, ke kterým dochází při pokousání jiným zvířetem, srážkou s autem nebo u koček pádem z výšky. Mezi případy s nutností akutního řešení patří i případy zanedbané péče o dutinu ústní, kdy už zvíře není schopno přijímat potravu. Až teprve v takové chvíli majiteli dojde, že stav je vážný. Takové stav se často objevují u koček, hlodavců a králíků.  

Jak mohou majitelé předcházet problémům se zuby a dutinou ústní svého mazlíčka?  

Každý majitel by měl vědět, kolik má mít jeho zvíře zubů a jak vypadá zdravá dutina ústní. To se buď může dočíst v literatuře nebo mu to rád řekne veterinář. Jak jsem zmínila výše, každý svědomitý páníček by se měl do tlamy svého zvířete podívat každý den a jakoukoli odchylku od normálu by měl zkonzultovat s veterinářem. Poctivý a svědomitý veterinář by měl zvířeti zkontrolovat dutinu ústní vždy při návštěvě veteriny, minimálně tedy jednou ročně při očkování. U králíků a hlodavců je dobré doma kontrolovat přední zuby – řezáky, které jsou pro majitele dobře přístupné. Dalším velmi dobrým návykem jak majitele, tak i zvířete, je čištění zubů. Záměrně říkám majitele i zvířete, protože je k tomu potřeba obou. Zvíře si samo zuby nevyčistí. Čím mladší je zvíře, tím si zvyká snadněji. Správnou techniku a postup je nejlépe řešit individuálně a postupovat pomalu krok za krokem, aby majitel zvíře spíše neodradil. Jako prevence, ale nikoli náhrada čištění zubů, může posloužit krmení speciální veterinární diety, která je schopná zubní plak částečně odstraňovat, a používání dentálních pamlsků.  

Co by měl klient od svého veterináře očekávat, pokud to zrovna není specialista na stomatologii jako vy?  

Stav dutiny ústní je součást celkového zdravotního stavu zvířete. K posouzení stavu dutiny ústní není potřeba veterináře specialisty. Praktický veterinární lékař by měl vyšetřit dutinu ústní při každém onemocnění zvířete, protože příznaky onemocnění jiných orgánů se mohou projevovat i v dutině ústní. Na druhou stranu onemocnění dutiny ústní může způsobovat nebo zhoršovat onemocnění jiných orgánů. Všechno je v těle provázané a zdánlivě vzdálené příznaky spolu mohou souviset. Vyšetření dutiny ústní je nedílnou součástí i klinické prohlídky při očkování. Každý veterinář by se měl do tlamy zvířeti podívat. Zvíře, které má být očkováno, musí být zdravé. Pokud zvíře trpí závažným onemocněním dutiny ústní, a to může být pokročilá parodontitida, záněty sliznic nebo nádor, není zdravé a očkování by mělo být odloženo do vyřešení problému. Veterinář by měl poznat zlomený zub, vadu skusu, která vyžaduje ošetření, problémy na dásních a měl by rozhodnout, kdy zvíře potřebuje ošetření. Sám pak musí zvážit, zda má vybavení a schopnosti pacienta ošetřit sám a nebo ho odešle na jiné pracoviště.  

Vzpomínáte si na svůj nejzajímavější případ?

Ve své podstatě není žádný případ nezajímavý, jedná se o živé tvory a tam o překvapení není nouze. Vzpomínám si ale na svůj první případ zubní cysty. Četla jsem o nich a čekala, až nějakou objevím, a ono stále nic. Až jednou přišel pes, myslím to byl bostonský teriér, se zlomeným zubem. A protože je člověk už vycvičený vždy rentgenovat celou dutinu ústní, cysta se našla. Bohužel byla už tak velká, že jsme museli pejskovi část čelisti amputovat. Případ měl ale dobrý konec, vše se zahojilo a pejsek mohl dál dělat radost svým páníčkům.      

Na jaký případ vzpomínáte nejraději?

Myslím, že nemám žádný konkrétní jeden případ. Pro mě je nejdůležitější to, když se zvířeti po ošetření uleví. Někdy je velmi těžké přesvědčit majitele, že jeho zvíře má problém, mnohdy i velmi bolestivý, který potřebuje ošetřit. Jak už jsem řekla, pro zvíře je primární instinkt nezemřít hlady a tak pokud to jen trochu jde, potravu přijímají. Páníčkům pak zubní problém nepřijde zásadní. O to je  pro mě pak zadostiučinění, když majitel přijde na kontrolu a řekne, že se jeho zvířeti ulevilo. Že ho to opravdu muselo bolet, protože je veselejší, hravější, že mu není cítit z tlamy a kupodivu i lépe žere.      

Kde vás klienti najdou a co všechno pro ně můžete udělat?

Stabilně působím ve veterinární ordinaci Rozárka v Hradci Králové, přibližně jednou měsíčně dojíždím na veterinární kliniku AZ-Vet Klánovice. Veterinární ordinace Rozárka je zaměřena na veterinární stomatologii a preventivní péči pro psy, kočky a drobné savce. Kromě veterinární stomatologie tedy ordinace zajišťuje i základní veterinární péči. Pokud se týká veterinární stomatologie, poskytuji poradenskou službu, konzultace a ošetření dutiny ústní. Důraz kladu na kvalitní vyšetření proto, abych byla schopná poskytnout správné a kvalitní ošetření. V ordinaci používám zubní rentgen, který dokáže odhalit problémy u kořenů zubů a na kostech čelistí. Ošetřuji zánětlivé stavy, vady skusu, zlomené zuby, úrazy čelistí a další problémy, které souvisí s dutinou ústní. Poskytuji i servis pro kolegy veterináře, kteří mi referují pacienty. Ordinace pracuje v striktně objednávacím režimu tak, aby se nestalo, že klient čeká v čekárně, zatímco probíhá u jiného pacienta ošetření v anestezii. Klienti se k nám objednávají buď telefonicky nebo mohou využít on-line objednávací kalendář na stránkách ordinace.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 4)

Témata

Autor článku

24.3.2020

Zdroje

Fotografie: archiv MVDr. Vladěny Štrosové, Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Želva nádherná: ubytování a péče

Želvy nádherné vyžadují ubytování podobné jejich přírodnímu prostředí ve Spojených státech amerických – teplo, vodu na plavání a suché a teplé místo, kde se mohou vyhřívat.

Blechy útočí nejen na psy! Kde je očekávat a jak se jich zbavit?

Co blechám chybí na velikosti, to dohánějí svou vytrvalostí. Boj s těmito drobnými krvežíznivými parazity stojí spoustu peněz. Je to jeden z největších výdajů pro majitele domácích mazlíčků. Chovatelé si často stěžují, že i když prevenci proti blechám a klíšťatům věnují maximální péči, přesto někdy na svém mazlíčkovi blechy objeví. Odkud se tyto blechy berou? Většinou vysvětlení spočívá v jednom z následujících důvodů.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?