VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

První pomoc: zvířecí průjem

12.1.2021   

První pomoc

Průjem potrápil nejedno zvíře. Často pes nebo kočka něco nevhodného sežerou, chytnou virus nebo bakterii a problém je na světě. Průjem můžeme rozdělit do několika kategorií, například na průjem infekční a neinfekční.

Neinfekční průjem

Průjem vznikajicí nejčastěji dietní chybou, kdy pejskovi nesedne něco z krmení a nebo snědl něco co vůbec neměl. Dále sem spadají i průjmy z otrav, alergií, poté ze začervení parazity a při pozření cizích těles.

Dietní chyba

Zkrmení potravy, na kterou zvíře není zvyklé. Jde například o přechod na jinou značku granulí či konzerv ze dne na den. Dále také zkrmení nevhodných potravin – čokoláda, cibule, paprika, syrové brambory, avokádo, hroznové víno, rozinky, česnek, houby a potravy z našeho stolu. Nekteré tyto zmíněné potraviny mohou být pro zvíře dokonce toxické!

První pomoc: Při průjmu z dietní chyby nasaďte zvířeti hladovku na 24 hodin (malá plemena psů, kočky a mláďata 12 hodin) a zajistěte dostatek tekutin, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Někdy pomůže vodu ochutit vývarem z masa. Do vody lze přidat také rehydratační roztok. Ve vaší zvířecí lékarničce by neměl chybět Enterozoogel, který ze střeva vychytá všechno škodlivé a upraví tak vnitřní prostředí střeva. Po hladovce nabídněte jako potravu vařené kuřecí, krůtí nebo králičí maso s rýží a mrkví, na této dietě držte zvíře 2-3 dny. Pokud se stav do 3 dnů po hladovce a dietě nezlepší, tak navštivte veterinárního lékaře. 

Otrava

Průjem nejčastěji vyvolávají otravy ethylenglykolem (Fridex), metaldehydem (jed na slimáky), čokoládou a hroznovým vínem.

K otravám patří další klinické příznaky, dle typu otravy. Pokud máte podezření na otravu, aplikujte Enterozoogel v dvojnásobné dávce a okamžitě dopravte zvíře k veterinárnímu lékaři. O potravních alergiích a intolerancích si můžete přečíst v článku o alergii a potravní intoleranci.

Začervení parazity

Parazitózy jsou typické mírnými a vracejícími se průjmy, často s výskytem hlenovité měkké stolice. Pokud se parazitární střevní invaze dlouho neřeší, mohou zejména jednobuněční parazíté poškodit střevní stěnu natolik, že dochází ke zhoršenému vstřebávání živin, profuzním průjmům (vodnatý, vzhled rýžovitého tvaru) a narušení celkového zdravotního stavu zvířete. Je zapotřebí tedy po opakované epizodě zdánlivě bezdůvodného průjmu odeslat stolici na parazitologické vyšetření.

Nejčastějšími parazity jsou škrkavky, tasemnice, giardie a kokcidie.

První pomoc: Návštěva veterinárního lékaře, který určí druh parazita a podá vhodnou odčervovací tabletu či pastu.

Pozření cizího tělesa

Pozřené cizí předměty, pokud jsou malé, zpravidla projdou trávicím traktem bez potíží. Avšak jednou z nejčastějších a potenciálně život ohrožujících komplikací je obstrukce (ucpání) zažívacího traktu, způsobená pozřením cizího tělesa. Jedinou možnou terapií je chirurgické řešení.

První pomoc: Při pozření cizího tělesa vždy neprodleně navštivte veterinárního lékaře, který velký předmět odstraní chirurgicky. U malých předmětů, které mají šanci projít trávicím traktem, se zvíře i tak hospitalizuje a podávají se infúze, aby těleso snadněji prošlo.

Infekční průjem

Průjem vznikajicí nejčastěji pozřením zkaženého krmiva, jehož následkem je přemnožení se bakterií ve střevě a způsobení infekce. Pokud se dostanou do organismu bakterie vyvolávající průjem, dochází k prosakování tekutin z organismu přes střevní stěnu. Bakterie nebo i viry takzvaně přepnou iontovou pumpu a dochází tak k vylučování tekutin do střeva, následně pak nemůže dojít k zahuštění stolice v tlustém střevě. Střevní buňky poškozené zánětem nejsou schopny plnohodnotně vykonávat své funkce. Proto při infekčním onemocnění nalezneme další klinické příznaky jako jsou únava, nechutenství, zvýšená teplota apod. 

Psí parvoviróza

Parvoviróza psů je silně nakažlivé virové onemocnění, které se nejčastěji projevuje silným krvavým průjmem a úporným zvracením. Bez léčby zvíře rychle umírá na dehydrataci. Většina infekcí parvovirem, zvláště u starších zvířat, probíhá bez příznaků. Parvoviróza je však velmi nebezpečná pro štěňata. Parvoviróza je virové onemocnění, to znamená, že proti původci samotnému neexistuje účinný lék. Jedinou možností léčby jsou infúze proti dehydrataci a čeká se, až se z toho zvíře dostane samo.

Psí koronaviróza

Koronaviróza psů je infekční onemocnění trávicího traktu, které se projevuje akutním průjmem u štěňat a mladých psů. Způsobuje nejčastěji den až dva trvající průjem doprovázený zvracením. Vážnější onemocnění nastává, pokud je nákaza koronavirem doprovázena i jinými infekcemi postihujícími střevo, jako je parvoviróza, salmonelóza nebo kampylobakterióza.

Jedná se o poměrně časté onemocnění. Psí koronavirus je přísně druhově specifický a neznamená pro člověka nebezpečí.

Základem je opět podpůrná léčba zaměřená na udržení rovnováhy tekutin a elektrolytů. Zároveň se podávají antibiotika. Psy je potřeba udržovat na tichém a teplém místě. Většina psů se uzdraví v průběhu 8 až 10 dnů.

Kampylobakterióza

Kampylobakterióza je nakažlivá nemoc mnoha druhů zvířat, u kterých však často proběhne zcela bez příznaků. Kampylobakterióza psů a koček je nemoc mláďat mladších 6 měsíců. Rozvoj nemoci je často spojený se stresovými vlivy prostředí jako je přílišné množství zvířat v jednom chovu či současná infekce parazity nebo bakteriálním střevním onemocněním.

Průjem při kampylobakterióze bývá mírný.Vážněji nemocná zvířata mají vodnatý, hlenovitý až krvavý průjem. Obvykle nezvrací. Jen u těžké akutní kampylobakteriózy je přítomná horečka. Průjem většinou samovolně zmizí během jednoho až dvou týdnů. 

Klinické příznaky průjmu a kdy volat veterinárního lékaře

Průjem má mnoho klinických příznaků. Můžeme je rozdělit na běžné a závažné. Závažnými příznaky jsou: KREV ve stolici, HOREČKA, ZVRACENÍ a APATIE - tehdy neprodleně vyhledejte veterináře. 

Dalšími příznaky jsou:

  • Řídká až vodnatá stolice,
  • častější nutkání na stolici – více jak 3x denně,
  • “škrundání” a bublání ve střevě,
  • snížená chuť k jídlu,
  • hlen ve stolici,
  • bolest břicha,
  • dehydratace,
  • ztráta hmotnosti.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 84% (hlasů: 16)

Témata

Autor článku

12.1.2021

Zdroje

Foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak poznám, že je fena březí?

Pokud neplánujete, že vaše fenka bude mít za svůj život štěňátka, je nejlepším řešením kastrace. Ušetříte jí tak v některých případech trápení a zdravotní komplikace. Pokud se však rozhodnete pro ten velký krok a dovolíte jí, aby štěňata měla, čeká vás zaručeně velké dobrodružství.

Odborník

POZOR: nežádoucí reakce na očkování psů a koček

Nežádoucí reakce na očkování je jakýkoliv vedlejší projev nebo nechtěná změna zdravotního stavu zvířete, nastávající v důsledku aplikace očkovací látky. Očkování je obecně velmi démonizováno, mnohými lidmi zatracováno a je mu přisuzována spousta zcela nesmyslných a nepravdivých důsledků. Pozitiva očkování jsou neoddiskutovatelná, v tomto článku však shrneme jeho nejčastější negativní důsledky. Zaměříme se pouze na případy, kdy je vakcína správně skladovaná a správně aplikovaná, použití nevhodných preparátů nebo aplikace jinam než na určené místo nejsou předmětem tohoto článku.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?