VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Charakteristika želvy nádherné: vodní živel a dravec

2.9.2016   

Je to sladkovodní studenokrevný plaz, výborný plavec. Řádná péče o želvu je složitější, než se většina lidí domnívá. Hlavní zodpovědnost musí převzít dospělý, ne dítě. Péče o želvu zahrnuje údržbu a čištění akvária, krmení želvy a průběžné sledování jejího zdravotního stavu.

Stručný popis želvy nádherné

Želva nádherná má vědecké jméno Chrysemys scripta elegans (dříve Trachemys scripta elegans) a patří do čeledi emydovitých (Emydidae). Ve volné přírodě ji můžeme spatřit, jak se vyhřívá na kamenech, kládách a jiných místech, která vyčnívají z vody. Želvy jsou plazi a studenokrevní živočichové, takže jsou závislé na vnějších zdrojích tepla. Volně žijící želvy se v létě vyhřívají na slunci a v zimě se zahrabou do půdy, kde hibernují. 

Původ

Želva nádherná se vyskytuje ve volné přírodě ve Spojených státech na území sahajícím od Illinois až po Mexický záliv a od východního pobřeží USA až po západní Texas. Někdy ji najdeme i v jiných oblastech, kam se pravděpodobně dostala, když lidé vypustili původně doma chované zvíře do volné přírody. Želva tráví většinu času ve vodě nebo v jejím okolí. Někdy žije i v jezerech a řekách, ale upřednostňuje bažiny, rybníky a pomalu tekoucí vodu. Taková místa želvě poskytují více potravy a více možností ke slunění. V severních oblastech želva v zimě hibernuje.

Velikost

Čerstvě vylíhnutá želva nádherná má průměr přibližně 2,5 cm. Želvy mohou dosáhnout délky až 30 cm. Ve Spojených státech je protizákonné prodávat želvy nádherné s průměrem krunýře menším než 10 cm kvůli riziku nákaze salmonelou.

Pohlavní rozdíly

Želva nádherná chovaná v zajetí většinou dosáhne pohlavní dospělosti ve věku 2 až 4 let. Ve volné přírodě samičky nedospívají dříve než v 5 až 7 letech. Samičky jsou obvykle větší než samečci, ovšem samečci mají delší ocas a výrazně delší přední drápy. Kloaka samičky želvy nádherné nepřesahuje okraj krunýře.

Tři nejdůležitější zásady pro chov želvy nádherné jsou teplo, čistá voda a řádná výživa.                                                

Zbarvení

Kůže želvy nádherné je zbarvená zeleně s jasně žlutými pruhy. Želva nádherná dostala své obecné jméno podle červené skvrny za oběma očima – v angličtině se želvě nádherné říká želva červenouchá – ačkoli u některých jedinců červené skvrny chybí. Naopak některé želvy mají malou červenou skvrnu navíc ještě na temeni hlavy. Želva nádherná má plovací blány a silné drápy. Krunýř mláďat je zelený s jemným žlutozeleným až tmavě zeleným vzorkem. V průběhu dospívání krunýř želvy může získat žlutou nebo olivově zelenou barvu a jemný vzorek krunýře nahrazují tmavé čáry nebo skvrny na jednotlivých šupinách. Některé části krunýře mohou být bílé, žluté nebo dokonce červené. Jak želva stárne, čáry a skvrny na krunýři se mohou vytratit a krunýř se zbarví do jednolitého tmavě olivově zeleného nebo zelenohnědého odstínu. Někteří samečci želvy nádherné mohou získat melanismus (jednolitá tmavošedá nebo černá barva).

Chovem se vyšlechtily dva barevné kmeny (morfy) želvy nádherné. Jeden kmen je pastelový, tedy světlejší barvy s různou mírou červené a žluté. Druhý kmen je albín, tedy jasně žlutý jako u mláďat. Barva želvy s přibývajícím věkem bledne.

Délka života

Želva nádherná se dožívá věku 50 až 70 let.

Povaha

Želvy se rychle aklimatizují, přizpůsobí se novému prostředí, i když někdy stráví prvních pár dnů ukryté v krunýři. Brzy si ale želva začne spojovat přítomnost chovatele s potravou a začne toho, kdo se o ni stará, vítat v očekávání. Když se želva cítí ohrožená, může stejně jako jiná zvířata kousat.

Manipulace se želvou

Želvu je nutné držet jemně a podepírat jí tělo a nohy oběma rukama. Pokud se želva vyleká, může se snažit vyprostit a při tom nechtěně poškrábat chovateli prsty nebo ruce. Želva se často vážně zraní, když ji pustíme na zem, a takové zranění může končit i úmrtím. Proto musíme držet želvu bezpečně a používat obě ruce. Děti do 5 let by neměly s želvou manipulovat. Starší děti je potřeba naučit, jak želvu správně držet. Také je vhodné dbát na to, aby si po kontaktu s želvou děti umyly ruce.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 93% (hlasů: 26)

Témata

Autor článku

2.9.2016

Zdroje

peteducation.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Vašemu šťěňátku rostou druhé zuby. Co s tím?

Výchově mladého psa věnujete mnoho úsilí a času, ale jakkoliv se to může zdát ohromující, nic už vás asi ve vývoji nepřekvapí tolik, jako když štěněti rostou zuby. Jednou z nejčastějších otázek, na které si majitelé psa a veterináři odpovídají, je: jak mám pečovat o štěně, kterému rostou nové zuby.

Kočky a blechy: Jak zvládnout alergickou reakci

Vysoká citlivost na bleší kousnutí nebo alergická dermatitida (zánět kůže) bývá u koček velmi častá. Vlastně jde o nejrozšířenější onemocnění domácích mazlíčků vůbec. Ačkoli se alergie obvykle projevují mezi prvním a pátým rokem života kočky, může se alergie na blechy projevit prakticky kdykoli. Za původce alergií nebo zvýšené citlivosti jsou pak považovány bleší sliny.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?