VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

30.11.2020   

První pomoc

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Stavba drápu

Zvířecí dráp je tvořen prstní kostí, na kterou nasedá kost drápová, dále dráp pokračuje škárou, kterou obaluje rohovina a nakonec je celý dráp zakončen drápovým hrotem. Pokud dráp jako takový roste, rozumíme tím, že roste jak rohovina, tak škára (lůžko). Psi i kočky mají na předních končetinách pět prstů, kde ten pátý nemá kontakt se zemí.

Lůžko obsahuje obrovskou síť vlásečnicových cév a nervových zakončení. Na světlém drápku můžete růžové lůžko vidět pouhým okem, u černého nebo jinak pigmentovaného drápu lůžko vidět nelze.

Paspárek neboli vlčí dráp je pátý prst na pánevní končetině psa. Většina psů má na pánevních končetinách jen čtyři prsty a paspárek je zcela zakrnělý. Pokud je přítomen, tak vyrůstá výše na noze a nemá kontakt se zemí. Paspárek nemá až na výjimky (ovčácká plemena psů) kostní podklad. Je tedy tvořen pouze škárou a rohovinou, která roste z kůže. U některých plemen je tento paspárek dokonce rozdvojený. Pokud paspárek není standardem daného plemene, doporučuje se jeho odstranění již ve štěněcím věku.

1. Zatrhnutí, ulomení, utržení drápu

Příčina

Mezi nejčastější příčiny poranění drápku je hrabání na zahradě, zatrhnutí drápku při hře o nějaký pevný předmět nebo na vycházce v kamenitém terénu.

Klinické příznaky

Poranění nejvíce bolí při samotném úrazu, poté už to spíše jen hůř vypadá, než jaké to doopravdy je. Díky obrovské síti cév v drápovém lůžku dochází při poranění ke krvácení. Lůžko krvácí hodně a dlouho.

První pomoc

I v takovém případě, drápek hodně krvácí, nepanikařte. V klidu drápek omyjte a zkontrolujte jak moc je poraněný.

 

Tři typy poranění a první pomoci

  • Příčné – drápek je zlomený napříč a vypadá jako ustřihnutý. V takovém případě zranění pouze omyjte, vydesinfikujte a nechte být. Můžete místo zachladit, aby se urychlila zástava krvácení.
  • Podélné – drápek je rozštípnutý podélně k polštářku. Pokud jsou všechny části drápku spojené s kostním podkladem, tudíž se nehýbou, tak místo zase jen omyjte a vydesinfikujte.
  • Podélné – v případě, že se některá z částí drápku hýbe, tak se vytrhla z kostního podkladu a je potřeba navštívit veterinárního lékaře, který zbývající část drápku odstraní. Každé další zatržení by totiž vedlo k dalšímu krvácení a nehojení. Samotný drápek se pak během několika dní zhojí a netřeba mu věnovat větší pozornost.
  • Úplné odtržení – v případě vytržení celého drápku od kostního podkladu, kdy dráp ani nenajdete, ránu opět stačí omýt a vydesinfikovat. Pokud drápek jen tak visí z kůže, navštivte veterinárního lékaře, aby drápek odstranil. S největší pravděpodobností už drápek ale nikdy nedoroste.

Prevence

Prevence neexistuje. Takové zranění se může zvířeti kdykoliv stát a nelze mu nijak zabránit.

Terapie

Odstranění ulomené části, nebo celého vytrženého drápku a řádná desinfekce.

 

2. Vrůst drápku do kůže nebo polštářku

Příčina

Dlouhodobé zanedbání drápků. Pokud se drápy pravidelně neobrušují nebo nestříhají, dojde k jejich přerůstání, následnému stočení ke kůži a v poslední fázi k vrůstání do kůže. Tento stav se nejčastěji objevuje právě u pátých prstů, které nemají kontakt se zemí a tudíž se ani přirozeně neobrousí.

Klinické příznaky

Zarůstání drápku do kůže nebo polštářku je pro zvíře velmi bolestivé. Zvíře je citlivé na dotek, může kulhat a stále si postiženou tlapku olizovat. Při zanedbání péče se v kůži vytvoří velmi bolestivý zánět, následně může dojít k nekróze (odumření) tkáně a i ke ztrátě daného prstu.

První pomoc

V případě, že již vašemu zvířeti vrůstá drápek či paspárek do kůže, ihned navštivte veterinárního lékaře. Ten postižený drápek zkrátí (bohužel bude stříhat již do prorostlého lůžka), ránu vyčistí a v případě potřeby nasadí antibiotika.

Prevence

Pravidelně kontrolovat stav drápků a přerostlé drápy nechat zkrátit.

Terapie

Zakrácení vrůstajícího drápu, desinfekce a antibiotika.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 95% (hlasů: 14)

Témata

Autor článku

30.11.2020

Zdroje

Foto: adobe stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Kokcidióza u králíků: základem proti onemocnění je hygiena

Králíci jsou domácím zvířetem, které lze poměrně snadno chovat v malochovech pro maso. Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Také má větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je lehce stravitelné a vhodné pro dietní režim. Ovšem, v poslední době se stali králíci častěji domácími mazlíčky než producenti masa. V obou případech chov králíků má své úskalí a setkáváme se zde s různorodými chorobami.

Hobby

Náhlá smrt pejska. Co dělat a na co se připravit?

Vyrovnat se s náhlou smrtí pejska je někdy mnohem horší než se vyrovnat se ztrátou člověka. Bohužel i smrt patří k životu a je potřeba s ní počítat. Co dělat, když smrt našeho čtyřnohého přítele přijde náhle a nečekaně?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?