VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Pozor! Tyto potraviny jsou pro vašeho psa, kočku a další mazlíčky jedovaté!

2.9.2016   

Otrava domácího mazlíčka je noční můrou každého majitele. Jedy v domácnosti jako jsou čisticí prostředky či léky, kterými si může ublížit, nejsou jedinou hrozbou. Mnoho otrav vzniká požitím potravin a jídla, které je pro člověka neškodné, pro zvíře však může mít fatální následky.

Avokádo

Některé druhy avokáda obsahují toxin zvaný persin. Ten se vyskytuje v různých částech plodu i stromu. Persin způsobuje u ptáků dušnost, otok v oblasti krku, nervozitu a poměrně rychlý úhyn, u malých domácích zvířat pak zvracením a průjmem.

Pivo

Nejen pivo, ale veškerý alkohol je pro zvířata vysoce toxický! V závislosti na množství může jeho konzumace vést ke zvracení, průjmu, depresi, potížím s dýcháním, bezvědomí až úmrtí.

Čokoláda

Čokoláda obsahuje sloučeninu zvanou theobromin, která je pro zvířata jedovatá. U otravy dochází nejprve ke zvracení, průjmu, zvýšenému močení, hyperaktivitě, srdečním arytmiím (nepravidelná srdeční akce), třesu a křečím. Zvířata hynou v kómatu, smrt nastane v důsledku srdečního a respiračního selhání.

Kofein

Kofein má negativní vliv na srdeční a nervový systém. Dochází ke zvracení, zvíře je neklidné, hyperaktivní, zvyšuje se srdeční i dechová akce. Postupně se dostavuje svalový třes, křeče, cyanóza (fialové zbarvení sliznic) a srdeční arytmie až smrt. 

Sladkosti

Nejjedovatější je čokoláda, zejména pro psy, kočky a fretky. Nicméně jakékoliv sladkosti a navíc ty obsahující sladidlo xylitol mohou být pro domácí zvířata jedovatá. Sladkosti do zvířecího žaludku jednoduše nepatří.  

Xylitol (umělý cukr)

Tento umělý cukr najdete v mnoha produktech, včetně ústní vody, zubní pasty, žvýkaček a různých dalších potravin. Xylitol je výrazně toxický zejména pro kočky a pro psy.

Hrozny a rozinky

Protože se otravy hroznem u psů vyskytly poměrně nedávno, přesný mechanismus účinku zatím není prostudovaný. Otrava začíná podrážděním zažívacího traktu a může přejít až k akutnímu ledvinnému selhání, které končí smrtí. První známky otravy nastupují do několika hodin. Projevují se jako zvracení, průjem, nadměrná žíznivost, břišní bolesti, křeče. Při jakémkoliv množství, i jedné bobuli či jedné rozince, raději neprodleně kontaktujte veterináře.

Ořechy

Požití většího množství ořechů má negativní vliv na nervový, trávicí a svalový systém vašeho domácího mazlíčka. Příznaky mohou zahrnovat třes svalů, slabost, žaludeční nevolnost, zvracení, průjem, deprese a neochotu k pohybu. Obzvlášť se vyhněte makadamiovým ořechům, ty jsou pro zvířata prudce jedovaté.

Cibule, česnek, pažitka, pórek

Všechny výše zmíněné rostliny patří do stejného rostlinného druhu. Obsahují sloučeninu síry, která může způsobit podráždění žaludku a případně vést k poškození červených krvinek a následnou chudokrevnost. Po požití většího rostlinného materiálu můžeme u zvířat zaznamenat depresi, nechutenství, zrychlenou srdeční i dechovou akci, bolesti břicha a průjem. Může dojít i k úmrtí.

Některé léky pro lidi

Zatímco některé lidské léky mohou být předepsány také pro zvířata, ostatní jsou vysoce toxické až smrtelné, například paracetamol (Paralen) u koček. Nikdy nedávejte mazlíčkovi léky určené lidem, aniž byste toto předtím zkonzultovali s vaším veterinářem.

Liliovité rostliny

Lilie jsou velmi jedovaté zejména pro kočky, jen velmi malé množství rostliny může způsobit nevratné selhání ledvin. Zpočátku se objevuje zvýšené slinění a zvracení. V konečné fázi otravy trpí zvířata anorexií, poruchami centrální nervové soustavy, dehydratací a sníženou tělesnou teplotou.

Ostatní jedovaté potraviny a rostliny

  • Meruňky, broskve, švestky, nektarinky, třešně (jedovatá jsou semena)
  • Bramborové listy a stonky
  • Rajčatové listy a stonky
  • Rebarborové listy
  • Jadřince
  • Spousta exotických pokojových rostlin
  • Sůl
  • Hořčičná semínka
  • Čaj, kakao
  • Potraviny kontaminované plísní

Dejte navíc pozor na to, aby váš mazlíček nepožil nic z chemických přípravků v domácnosti, například nemrznoucí směs do auta, lepidla, čističe a jiné.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 154)

Témata

Autor článku

Zdroje

webvet.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Jak se připravit na návštěvu veteriny?

Spolupráce veterináře a klienta je jedním ze zásadních bodů léčby a vzájemné porozumění, je obrovským krokem na cestě k úspěšné terapii. Jako autorka článku musím přeci jen trochu více stát na straně těch v bílých, zelených nebo modrých pláštích. Z této pozice vám i lépe přiblížím, proč ta komunikace někdy tolik vázne.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?