VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Popáleniny: první pomoc pro domácí mazlíčky, 1. část

3.8.2017   

Málokterá zranění domácích mazlíčků jsou tak traumatizující, bolestivá a způsobují takové trvalé následky jako popáleniny. Na rozdíl od jiných poranění jsou popáleniny charakteristické tím, že poškozují tkáň; někdy nevratným způsobem. Je proto důležité domácnost zabezpečit tak, aby mazlíčci nepřišli k úhoně.

Kdy nejčastěji dochází k popáleninám?

Domácí mazlíčci si mohou přivodit popáleniny řadou způsobů, se zvířetem je to v podstatě jako s člověkem, i my se spálíme 

Termální popáleniny (zdrojem tepla) a jiné:

  • Otevřený oheň
  • Elektrické nahřívací podušky
  • Horkovzdušné fény
  • Nahřívací lampy
  • Horké kovové povrchy jako kamna, radiátory a motory
  • Horké tekutiny
  • Horké polotekuté látky jako asfalt
  • Elektrický proud, především probíjející elektrické šňůry
  • Spáleniny od slunce
  • Silné chemikálie
  • Radiace
  • Ozařovací terapie
  • Mikrovlnné trouby

Jaké jsou typy popálenin?

Termální a chemické popáleniny se obecně rozdělují do tří skupin:

  1. První stupeň – povrchové popáleniny: U tohoto typu popálenin je zasažená pouze povrchová vrstva kůže. Projevy se většinou omezují na zarudnutí a mírnou bolestivost. Příkladem povrchové popáleniny je spálenina od slunce. Popáleniny prvního stupně se hojí rychle a zpravidla nevyžadují zvláštní péči.
  2. Druhý stupeň – středně těžké popáleniny: Tento typ popálenin zasahuje hlubší vrstvy kůže a projevuje se tvorbou puchýřů. Popáleniny druhého stupně jsou bolestivější, vzniká u nich riziko infekce a déle se hojí. Tyto popáleniny vyžadují veterinární ošetření.
  3. Třetí stupeň – hluboké popáleniny: Při těžkých popáleninách dochází k úplnému zničení všech vrstev kůže. Na pokožce je patrné ožehnutí. Postižené místo většinou ztrácí cit. Takto popálené zvíře přichází o ochrannou vrstvu kůže a je vysoce náchylné k bakteriální infekci. V rámci reakce imunitního systému dochází k omezení přívodu krve do zasažené oblasti. Těžké popáleniny rovněž výrazně narušují elektrolytickou rovnováhu těla zvířete. Tento stupeň popálenin je nejvíce nebezpečný a ohrožuje zvíře na životě. Okamžitá rozsáhlá veterinární péče je nutností.

Jak popáleniny vypadají?

Spáleniny od slunce

Domácí mazlíčci vystavení po delší dobu slunečnímu záření se mohou spálit. Většinou vznikají popáleniny prvního stupně. Spálení od slunce se obvykle přihodí zvířatům, která mají srst zastřiženou tak nakrátko, že je pokožka vystavená slunci. Spáleniny od slunce nemusí být vidět. Sice je doprovází zčervenání kůže a bolest, ale nejsou zpravidla životu nebezpečné a brzy se zahojí.

Kontaktní popáleniny

Kontaktní popáleniny jsou způsobené kontaktem s ohněm nebo horkými povrchy a obvykle jsou ihned zřetelné, ale někdy se plně projeví až za 24–48 hodin. U kontaktních popálenin jde většinou o druhý nebo třetí stupeň. Jedná se o velmi bolestivé poranění, které může vést ke značnému poškození tkáně. Popáleniny vzniklé běžně používanými předměty jako nahřívací podušky nebo horkovzdušné fény je někdy obtížné rozeznat. Poškození tkáně je obvykle zakryté srstí zvířete. V plném rozsahu se mohou projevit až za 24–48 hodin. Postižené místo bývá tvrdé a suché. Popáleniny tohoto druhu jsou zpravidla prvního nebo druhého stupně.

Chemické popáleniny

Popáleniny způsobené chemickými látkami je rovněž obtížné rozeznat, protože srst zvířete může postižené místo zakrývat. Chemické popáleniny jsou ze své povahy erozivní a nekrotizující (vedou k odumření tkáně). Většinou se jedná o druhý, někdy o třetí stupeň popálenin. Stejně jako v případě kontaktních popálenin se mohou plně projevit až po 48 hodinách.

Popáleniny elektrickým proudem

Tento druh popálenin nejčastěji najdeme v tlamě zvířete, které okusovalo elektrickou šňůru. Zasažené mohou být pysky, dásně, jazyk a horní patro. Popáleniny elektrickým proudem jsou také svou povahou erozivní a nekrotizující. Většinou se vytvoří jedna hlavní nekrotizovaná oblast (odumřelá tkáň) obklopená oblastmi s různými stupni poškození tkáně. Tyto popáleniny jsou běžnější u psů.

Radiační popáleniny

Radiační popáleniny jsou nejčastěji spojené s ozařovací terapií při některých typech rakoviny. Problematické jsou proto, že mají vliv na hojení případných pooperačních ran. Radiační popáleniny jsou následujících druhů:

  • První stupeň: kožní hyperémie (zčervenání kůže)
  • Druhý stupeň: suchá loupající se svrchní vrstva kůže
  • Třetí stupeň: vlhká loupající se hluboká vrstva kůže
  • Čtvrtý stupeň: úplné odumření kůže

Mnohdy se popálenina pozná podle změny chování zvířete způsobené bolestí ještě před tím, než se viditelně projeví. Pokud se popálené místo infikuje, může vylučovat zapáchající tekutinu a vzniknou nekrotizované oblasti odumřelé tkáně, kterou je následně nutné chirurgicky odstranit. Tento zásah často odhalí hlubokou infikovanou ránu, která si vyžaduje dlouhodobou agresivní léčbu a spoustu trpělivosti a času.

Jak se popáleniny poznají?

Pokud jste svědky toho, že se zvíře popálilo, je diagnostika jasná. Pokud se váš mazlíček popálí ve vaší nepřítomnosti nebo utrpí obtížně rozeznatelné popáleniny, není tak jednoduché si zranění všimnout. Většina popálenin se plně projeví až postupně, když poškození proniká dále do tkáně. Je proto důležité zvíře pečlivě sledovat a všímat si případného rozšiřování zranění.

Jak se popáleniny ošetřují?

Prakticky ve všech případech by měl popáleninu vašeho mazlíčka vyšetřit veterinář. Zásadním krokem je zjistit, jak popálenina ovlivnila celkový zdravotní stav zvířete. Kromě samotné popáleniny u něj může dojít k narušení rovnováhy elektrolytů, selhání ledvin, anemii a systémové infekci. Je vhodné vyšetřit i zvíře, které se nadýchalo kouře. Z hlediska dlouhodobé prognózy hraje roli rozsah popálení, místo popáleniny a to, kolik procent těla pokrývá.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 78% (hlasů: 10)

Témata

Autor článku

3.8.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

Odborník

Rozmnožování králíků: březost, porod a následná péče

Králík patří mezi zvířata, u kterých se vyskytuje říje několikrát za rok, to znamená, že samičky mohou mít teoreticky mláďata několikrát do roka. Poprvé se říje u samiček objevuje v období tzv. pohlavní dospělosti, což bývá u většiny plemen ve stáří 3–4 měsíce, u velkých plemen později.

Hobby

Vyčmuchej si velikonoční koledu! Zábava nejen pro pejska

Přestože jsou letos Velikonoce poznamenané celospolečenskou situací COVID-19, vzdát se chutného hodování a času stráveném s vašim pejskem rozhodně nemusíte. Právě naopak. Ti z vás, kdo máte zahradu, jste ve výhodě, ale ani vy, páníčkové z bytu, nezůstanete zkrátka. Venku je krásně i s rouškou, a proto s pejskem vyzkoušejte nose work neboli zábavné hledání vajíček a laskomin. A za odměnu si všichni společně dejte výtečný masový nákyp!

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?