VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Otrava psů a koček jedem na hlodavce: jak jim poskytnout první pomoc

22.1.2017   

Odborník

Otravy psů a koček, kterou způsobují jedy antikoagulační rodenticidy využívané k hubení hlodavců, patří k nejčastějším otravám vůbec a jsou také velmi častým důvodům k návštěvě veterináře. Víte, jak se otrava projevuje a jak máte zvířeti poskytnout první pomoc?

 

Co jsou antikoagulační rodenticidy?

Je to skupina látek určená k hubení hlodavců. Slouží k likvidaci přemnožených hlodavců v uzavřených prostorách, v zemědělských nebo skladovacích objektech, v domácnostech, ale i k plošné likvidaci hlodavců na polích. Případy otrav antikoagulačními rodenticidy u psů a koček jsou poměrně časté, protože dostat se do blízkosti těchto látek není pro zvířata takový problém. Otravy vznikají z nedbalosti, výjimkou nejsou ale ani otravy záměrné.

Registrované přípravky obsahující antikoagulační rodenticidy jsou: Kumatox, Norat, Broditox, Tarin, Lanirat, Ratimor, Hubex, Ratox, Baraki, Talon.

Většina z nich je ve formě granulí, prášků, válečků nebo voskových bloků a jsou opatřeny výstražným zbarvením.

Jak jedy k hubení hlodavců fungují?

Existuje několik skupin antikoagulačních rodenticidů: první a druhá generace, a deriváty indandionu.

První generace funguje na principu nahromadění dávek, ostatní dva typy antikoagulačních rodenticidů jsou účinnější a k otravě může dojít i po jednorázovém příjmu.

Jedy narušují srážlivost krve. Rodenticidy soutěží v těle otráveného s vitamínem K, který se podílí na srážení krve. Kvůli tomu se vitamín K nemůže aktivovat a fungovat, jak má. Výsledkem je nedostatečné nebo zpomalené srážení krve.

Jak jedem otrávené zvíře vypadá?

Otrava jedem na hlodavce se neprojeví hned po pozření, ale většinou až za několik dní.

  1. V první fázi postižení se objevuje krvácení z nosu, tlamy, řitního otvoru, pacient je slabý, ospalý, dušný, může se objevit krev v trusu až krvavý průjem, moč je zbarvená do červena.
  2. V druhé fázi již dochází ke krvácení do podkoží, svalů. I menší úder může způsobit krvácení. Sliznice jsou bledé a hlavně v oblasti nepigmentovaných částí jsou patrné krváceniny.
  3. Nakonec dochází ke krvácení do vnitřních orgánů, hrudní a břišní dutiny a zvíře kvůli vysokým ztrátám krve umírá.

Jak poskytnout první pomoc zvířeti po pozření jedu?

První pomoc v případech včasného zjištění otravy, která se počítá do 4 hodin po pozření jedu, spočívá ve vyvolání zvracení. V domácích podmínkách lze použít 3% peroxid vodíku (určený k ošetření ran, ne technický!) a to 1 mililitr na 2 kilogramy hmotnosti zvířete. Peroxid se aplikuje přímo do tlamy tak, aby ho zvíře polklo. Pokud se zvracení do půl hodiny neobjeví, může se aplikace peroxidu opakovat. Jestliže ani poté zvíře nezvrací, obraťte se na veterinárního lékaře. Po poskytnutí první pomoci vyhledejte veterinární ošetření, kde lékař rozhodne o dávce a podávání protijedu.

Pokud zvíře jed již požilo v delším časovém úseku nebo máte podezření, je potřeba kontaktovat veterinární pracoviště. Jestliže znáte název přípravku, máte obal nebo víte název účinné látky, sdělte to ihned po příchodu, je to velmi cenná informace, která rozhodne o dalším postupu.

Jak se otrava jedem léčí?

Specifická léčba spočívá v podávání vitamínu K1 po dobu, po kterou jsou antikoagulační rodenticidy přítomny v těle v toxických koncentracích.

Při otravách rodenticidy první generace je to jeden až dva týdny, při otravě rodenticidy druhé generace jsou to čtyři týdny. Léky jsou ve formě kapek a je dobré podávat je zároveň s potravou, protože vitamín K se váže v tucích, takže se lépe zužitkuje.

Při vážných otravách se léčba doplňuje o transfúzi plné krve. Účinnost léčby pak veterinář průběžně kontroluje vyšetřením srážlivosti krve.

Jak otravě předejít?

Největší riziko otravy spočívá v tom, že nástrahy, jejichž základ tvoří obiloviny nebo zrniny, lákavě voní, a proto je psi a kočky velmi rádi konzumují. Proto, pokud máte doma takzvané pažravce nebo štěně, které rádo venku kdeco ochutnává, nechávejte mu při procházkách nasazený košík. Jestliže jedy v domácnosti používáte, dbejte na to, aby nástrahy nebyly přístupné pro vaše zvířecí mazlíčky. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 93% (hlasů: 63)

Témata

Autor článku

22.1.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Kokcidióza u králíků: základem proti onemocnění je hygiena

Králíci jsou domácím zvířetem, které lze poměrně snadno chovat v malochovech pro maso. Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Také má větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je lehce stravitelné a vhodné pro dietní režim. Ovšem, v poslední době se stali králíci častěji domácími mazlíčky než producenti masa. V obou případech chov králíků má své úskalí a setkáváme se zde s různorodými chorobami.

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?