VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kožešinové farmy aneb proč musí ročně zemřít 20 tisíc mláďat

23.6.2017   

Zákaz kožešinových farem je velmi kontroverzní téma. Jestli nebude zbytečný záleží hlavně na zemích, které se připojí dále.

Norek, liška obecná a liška polární. To jsou aktuálně převážně chovaná zvířata u nás. Podle odhadů se jedná celkem o 20 000 mláďat ročně - přesně takový počet obyvatel má město Mělník.  

Aktuálně je u nás registrováno celkem 9 aktitivních kožešinových farem (informace z roku 2016). Chov tzv. kožešinových zvířat s sebou pro divoká a nedomestikovaná zvířata nese veliké utrpení, neboť prožijí celý život v klecích, v nichž nejsou naplňovány jejich etologické potřeby.  

7.6. 2017 - bod zlomu

Poslanecká sněmovna odsouhlasila zákaz tzv. Kožešinových zvířat. Zákon nyní putuje do Senátu a poté jej musí podepsat prezident. Pokud bude schválen, postaví se ČR po bok dalších 12 evropských zemí, které již zákazy či různá legislativní omezení chovu tzv. kožešinových zvířat schválily.  

Podle průzkumu veřejného mínění, který na jaře letošního roku provedla agentura Focus, souhlasí se zákonem rušící kožešinové farmy 83% obyvatel ČR.

Celosvětově 95 milionů zvířat ročně  

Odhaduje se, že ročně je pro potřeby kožešinového průmyslu zabito na 95 milionů zvířat po celém světě. Skutečný počet však bude pravděpodobně ještě vyšší, protože v žádném státě neexistuje spolehlivá evidence a další zvířata jsou navíc lovena pytláky. Dříve byla zvířata lovena převážně do pastí, v současné době však z 85% převládá umělý odchov na farmách.

Důsledky zákona

Pokud zákon projde Senátem a bude schválen prezidentem, můžeme jen odhadovat jaké budou jeho skutečné důsledky. Velkým úspěchem bude samozřejmě fakt, že přestanou zbytečně umírat zvířata v České republice, avšak je potřeba si uvědomit, že se poptávka po kožešinách zákonitě přesune do jiných zemí, kde mohou zvířata žít v ještě horších podmínkách než u nás. Jedná se skutečně jen o špičku ledovce a bude velmi záležet na tom, jestli se aktuálně palčivý problém ochrany zvířat dokáže probojovat i do dalších zemí a hlavně oborů, jako např. testování lidské kosmetiky na zvířatech. Problém zbytečného zabíjení zvířat je obrovský a toto je jen malá kapka v moři, avšak i přesto by to mohl být jeden z dalších dobrých kroků směrem k civilizovanějšímu světu.

 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 86% (hlasů: 13)

Témata

Autor článku

23.6.2017

Zdroje

protisrsti.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Kočka na toaletě pro lidi? Kočka na vodítku? Ano, může být!

Názory na sdílení stejné toalety pro lidi a kočky se různí. Obojí má svá pro a proti. Chození na toaletu pro lidi může být časem velmi pohodlné pro vás i pro kočku, jde ale o to, mít trpělivost a nevzdát to. Kočka na vodítku není až tak neobvyklý jev a ušetří vám hodně stresu, když by na procházce náhodou měla zaječí úmysly.

Odborník

To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou. Anebo ano?

Tato věta je v lidské populaci hodně oblíbená, ale bohužel ne zcela přesná. Zablešení je problém především zvířecí. Ale i člověk bývá napaden blechami, a to především tehdy, když není přítomno zvíře, na kterého by blecha skočila a upřednostnila jeho krev před krví lidskou.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?