VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Bezpečné prázdniny: jak v pohodě cestovat se psem či kočkou

27.7.2017   

Pokud máte domácí mazlíčky, pak víte, že ať už se vydáváte na cestu za prací nebo odpočinkem, čelíte rozhodnutí, jestli ho vezmete s sebou, nebo ho svěříte do péče rodině, přátelům či zvířecímu hotelu. U většiny majitelů vyhrává možnost mít ho u sebe, a tak jsme pro vás připravili následující tipy, které vám pomohou se na cestu s vaším zvířecím miláčkem připravit.

1. Opatřete zvířátko známkou a/nebo mikročipem

Nehledě na to, jak cestujete, zásadní je opatřit svého čtyřnohého společníka ještě před cestou identifikační známkou. Pokud se vám zvíře náhodou ztratí, potřebuje identifikaci, abyste se s ním opět shledali. Vedle identifikační známky vám veterinář může doporučit očipování zvířete, kdy mikročip umístěný pod kůži obsahuje kontaktní informace, které se dají přečíst po naskenování. Ať už zvolíte jakýkoli způsob označení zvířete, měli byste pravidelně kontrolovat, že v adresářích známek nebo mikročipů jsou uvedené vaše aktuální kontaktní údaje.

2. Kupte bezpečnou přepravku

Způsob přepravy zvířete někdy závisí na zvoleném dopravním prostředku (auto, autobus, loď, vlak, letadlo). Obecně vzato je ale nejlepší investovat do pevné plastové přepravky, která je všestrannější a poskytuje zvířeti největší bezpečí. 

3. Zvažte podání uklidňujících veterinárních přípravků

Dávat svému vyděšenému mazlíčkovi před cestou léky na uklidnění se vám zpočátku možná bude zdát přehnané. Pokud je ale vaše zvíře v neznámém prostředí extrémně úzkostné (jak bývá obvyklé třeba u některých starších zvířat), podáním sedativ nebo přípravků na přírodní bázi jej může ušetřit traumatu, nehledě na to, že se vyhnete i případnému pomočení strachem během cesty. Navštivte veterináře, který vám předepíše ten nejvhodnější uklidňující přípravek, před předepsáním sedativ se rovněž doporučuje zdravotní prohlídka. Jiným typem jsou běžně dostupné přírodní veterinární přípravky. Dají se také sehnat na internetu a nemusíte žádat veterináře o recept. Pomáhají krátkodobě i dlouhodobě, bývají ve formě pamlsku, takže s nimi pejsek nemá problém. Přípravky s dlouhodobým účinkem oceníte právě před plánovanou dovolenou nebo stresovou situací, o níž víte, že na ni bude pejsek asi špatně reagovat.

4. Zabalte svému miláčkovi zavazadlo

Zavazadlo s potřebami pro čtyřnohého cestovatele by mělo obsahovat kopii zdravotní karty zvířete a také základní vybavení pro první pomoc, do kterého patří gáza, obvazy, nůžky, fyziologický roztok, teploměr a veškeré léky, které zvíře momentálně užívá (například antiparazitika, léky proti bolesti nebo antibiotika). Pokud možno se dopředu porozhlédněte po veterinářích a/nebo veterinárních pohotovostech v místě, kam cestujete – a nezapomeňte si údaje zapsat a uložit do zavazadla pro zvíře – abyste v případě akutního zdravotního problému nemuseli dlouho hledat.

5. Vezměte mu s sebou hračky, jídlo a vodu navíc Při cestování se mnohdy nevyhnete nečekaným zvratům a zpožděním, takže pokud jste na cestách se zvířetem, je dobré přibalit pro něj jídlo navíc. Když budete mít zpoždění (nebo se po cestě ztratíte), váš mazlíček pak nebude muset dlouho čekat na jídlo nebo čerstvou vodu. Hračky vašeho mazlíčka ho alespoň na čas zabaví. Buďte předem připravení.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 83% (hlasů: 6)

Témata

Autor článku

27.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Pes v důchodu: počítejte s velkými změnami v chování, 1. část

Štěňata mají své problémy s chováním a starší psi mají zase jiné. U starších psů není mnohdy potíž v tom, že by neznali pravidla, ale v tom, že je z různých důvodů nejsou schopni dodržet. Stáří si vybírá svou daň a čeká nás jednou všechny, víte, co vás se stárnoucím pejskem čeká?

Chovatel

Zápal pysku: nedostatek vitamínu C u morčat

Zápal pysku u morčat je z hlediska nemocí jedním z nejdiskutovanějších témat. V příjmu potravy hraje zcela zásadní roli. Ve většině případů morče normálně přijímá potravu a kromě strupů kolem pysku nemusíme jiné příznaky vůbec pozorovat. Mnoho chovatelů proto netuší, o jakou nemoc se jedná, je tedy nutné chování morčátek pravidelně sledovat.

Hobby

9 psích kožních problémů: jak je poznat a řešit

Kožní problémy patří mezi nejčastější důvody, proč psi končí v ordinaci veterináře. Špatný stav psí kůže může mít celou řadu příčin, od vnějších parazitů, jako jsou blechy a roztoči, až po alergie a závažné endokrinní poruchy. Zatímco kožní onemocnění některých psů lze léčit doma, jakékoli zhoršení kožního problému nebo problém, který přetrvává déle než jeden nebo dva týdny bez zlepšení, je již důvodem, proč se obrátit na svého veterináře.

Hobby

11 činností, kterými zkracujete vašemu psovi život

Krmíte svého psa kvalitním krmivem, dáváte mu spoustu lásky, házíte mu míčky jako zběsilí, jen abyste ho viděli radostně poskakovat. Stává se však, že přehlédnete věci, kterými nevědomky zkracujete vašemu kamarádovi život. Jaké to jsou?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?