VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

7 příčin hubnutí psa a kočky - mohou za to zuby, stres, ale i rakovina

21.6.2017   

Hobby

Pokud váš domácí mazlíček začne ubírat na váze, měli byste rychle zbystřit a hledat příčinu. Může být závažnější, než se zdá.

Kontrolované hubnutí, zvláště po poradě s veterinářem či odborníkem na výživu, je pro mazlíčky trpící nadváhou velmi prospěšné. Existují ale případy, kdy by vám hubnutí vašeho psa nebo kočky mělo dělat starosti.  

Pokud je zvíře na dietě, odborníci se shodují na tom, že doporučený týdenní úbytek váhy je jedno až dvě procenta z jeho celkové hmotnosti. Jestliže se ovšem o nic takového nesnažíte, je jakýkoli úbytek na váze varovným signálem a měli byste ho řešit s odborníkem. Nechtěný nebo velmi prudký úbytek váhy totiž může být symptomem vážného onemocnění. Níže uvádíme ty nejčastější.

Paraziti

Nakažení parazity již v dnešní době není tak časté, protože většina mazlíčků dostává preventivě nějaký druh léků, například na odčervení nebo proti parazitům v krevním oběhu. Různé produkty však mají různý účinek jen na některé typy parazitů. Velmi zákeřní jsou tenkohlavci, většina léků na ně totiž nezabírá. Vyskytují se častěji u psů než u koček a do těla se dostávají požitím kontaminované vody nebo jídla. Mezi další symptomy nakažení parazity, kromě úbytku váhy, může být zvracení (ať už nárazové, nebo dlouhodobější), měkká stolice, průjem a ztráta chuti k jídlu. Prvním krokem při léčbě těchto symptomů bývá odčervení, zaměřené na širokou škálu parazitů.

Rakovina

Rakovina způsobuje úbytek váhy jak u koček, tak u psů. Nejčastěji se vyskytuje u starších psů, ale v každém případě se jedná o závažnou dignózu. Nádor se může objevit v žaludku, ve střevech, nebo v oblasti rekta. Další symptomy mohou být zvracení, ztráta chuti k jídlu a bolest v podbřišku.

Onemocnění ledvin

Na rozdíl od ostatních onemocnění, při problémech s ledvinami nezačne mazlíček hubnout hned. Pokud je zvířeti diagnostikováno onemocnění ledvin až poté, co začalo ztrácet váhu, bylo pravděpodobně nemocné již nějakou dobu. To samé platí pro hypertyreózu, nemoc, jejímž symptomem je hubnutí koček. Kočky trpící hypertyreózou mají extrémní chuť k jídlu a mají neustále žízeň. Většina zvířat s onemocněním ledvin nadměrně pije a často močí. 

Pokročilé onemocnění srdce

Stejně jako u onemocnění ledvin, nezačnou zvířata hubnout hned. Někteří psi mohou dokonce kila nabrat, ačkoli ztrácí chuť k jídlu (což je způsobeno nadýmáním). Obecně se dá říct, že jestliže mazlíčkovi přestane chutnat, měli byste se se o jeho úbytek váhy začít zajímat. Jestliže mazlíček neplánovaně zhubnul jen trochu, zkuste mu do stravy přidat více kalorií. Jestliže jí normálně a váhu zase naberou, jsou pravděpodobně v pořádku. Při experimentech se složením potravy se ujistěte, že misky všech mazlíčků jsou oddělené a zvíře nedostává žádné zbytky ze stolu nebo dokonce dobroty.

Dentální onemocnění

Za úbytkem váhy mohou stát také problémy s ústní dutinou. Mazlíček totiž může mít problém rozkousat tuhé granule, jestliže jej trápí absces nebo jiné onemocnění dásní. Léčba problému se zuby by měla vyřešit i úbytek váhy. V každém případě na mazlíčka dohlížejte, abyste se ujistili, že je v pořádku.

Stres

Ztráta váhy ze stresu není tak častá jako ostatní příčiny, není však rozhodně zanedbatelná. Nejčastějšími příčinami jsou změny v domácnosti a přítomnost nového zvířete.

Změna v jídelníčku

Ne všechny nevysvětlitelné úbytky váhy se dají vysvětlit nemocí nebo špatným stavem zvířete. Odborníci uvádějí, že jedním z nejčastějších důvodů je zkrátka změna v jídelníčku. Odborník uvádí případ psa, který záhadně hubnul, prošel všemi možnými vyšetřeními a testy, ale nikdo nemohl přijít na to, co se děje. Veterinář pak zjistil, že majitelé pejskovi začali kupovat nové granule, které sice dávkovali stejně, ale obsahovaly o 20 % méně kalorií. Takový omyl se může stát každému, strava pro mazlíčky má totiž někdy zavádějící etikety. Jídlo, které může tvrdit, že je vhodné pro zvířata s nadváhou neboje speciální pro hubnutí, může nakonec obsahovat více kalorií než jídlo „normální“. Pokud tedy plánujete změny v jídelníčku, vždy se orientujte podle složení a počtu kalorií.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 82% (hlasů: 25)

Témata

Autor článku

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?