VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

3 tipy na vánoční dárky pro majitele pejsků a koček

17.12.2021   

Hobby

Až budete letos vymýšlet dárek k Vánocům pro svého mazlíčka, zkuste na to jít originálně. Podívejte se na naše tři tipy na netradiční vánoční dárky pro milovníky zvířat.

Tip na dárek číslo 1:

„Poukaz“ na pojištění mazlíčka

Každý majitel domácího mazlíčka dobře ví, že péče o zvířecího parťáka něco stojí. Vedle jednorázových výdajů na čipování, hračky a další výbavičku, čekají na chovatele především pravidelné nákupy krmiva. Za kvalitní krmivo, ať už v podobě granulí a konzerv, nebo maso, a nejrůznější pamlsky přitom u větších plemen psů může roční účet přesáhnout i 20 tisíc korun. Do toho je potřeba psa či kočku pravidelně nechávat očkovat, zbavovat parazitů, čistit zuby, stříhat drápky aj. A pak jsou tu samozřejmě výdaje zcela nečekané, například když se zvíře zraní nebo onemocní. Náklady na náhlou zdravotní péči mohou být v rámci stokorun, ale stejně snadno se mohou vyšplhat až do desetitisíců. Jen léčba zánětů uší, který patří mezi nejčastější problémy, stojí průměrně 3,5 tisíce korun. Za léčbu průjmů, zvracení a dalších gastro problémů u veterináře zaplatíme v průměru 6 tisíc korun, ale klidně až 40 tisíc. Až na 8 tisíc může vyjít i taková „banalita“, jako je zabodnutá osina. A když například neuhlídáme štěně a ono pozře cizí těleso, vytáhneme z peněženky také desítky tisíc korun. Netradičním, byť velmi praktickým dárkem, který ocení každý majitel mazlíčka, tak může být třeba předplatné pojištění na rok dopředu.

Tip na dárek číslo 2:

Dárek, který podpoří zvířata v nouzi 

Žádnému milovníkovi zvířat určitě nejsou lhostejná zvířata v útulcích nebo azylech. Těmto dobročinným organizacím uštědřilo covidové období velkou ránu. Často musely omezit své aktivity a přišly o dobrovolníky, navíc se po jarním velkém zájmu o adopce opět plní nechtěnými mazlíčky. Jde nejen o navrátilce z adopcí, o které lidé po skončení lockdownu ztratili zájem, ale například také o zvířata, která zůstala po obětech koronaviru a příbuzní se o ně nemohou či nechtějí postarat. Velmi těžká je letos situace zejména pro organizace, jež pečují o kočičí bezdomovce. Podle informací z mnoha spolků a azylů i od takzvaných dočaskářů a lidí, kteří krmí kolonie koček bez majitelů, je letošní situace s ohledem na množství narozených bezprizorních koťat rekordně špatná. Sháníte-li tedy dárek, který navíc pomůže dobré věci, zkuste zabrouzdat do aukcí, bazárků nebo dobročinných obchůdků na pomoc zvířatům v nouzi. Mnoho informací tradičně najdete na Facebooku, kde mají útulky, azyly a spolky svoje profily, případně na jejich webech. Rozšířené a oblíbené jsou kupříkladu kalendáře, které v tomto ročním období mnoho organizací nabízí. Na vánočních aukcích ve prospěch útulků zase najdete třeba řadu ručně vyráběných předmětů. 

Tip na dárek číslo 3:

Výcvikové kurzy

Aby byli psí i kočičí parťáci spokojení a majitel si nemusel dělat těžkou hlavu z neposlušných mazlíčků, je potřeba leccos o zvířecím chování a potřebách vědět. A čtyřnohé miláčky řádně vycvičit. Ano, i kočky. Výcvik domácích mazlíčků je důležitou součástí jejich života. Upevňuje pouto mezi majitelem a zvířetem, mazlíčkovi poskytuje fyzickou i mentální stimulaci a podporuje jeho důvěru v páníčka. V neposlední řadě zvyšuje výcvik bezpečí zvířete – trénovaný mazlíček i v kritických chvílích lépe reaguje na povely, což mu často může zachránit život. Výcvik psů je poměrně rozšířený, málokdo ale ví, jak spolehlivě vycvičit i kočku. Pravděpodobně se nenaučí tolik povelů jako pes a bude to vyžadovat jiný přístup, ale s trpělivostí a pozitivním přístupem to jde. Populární je v tomto ohledu například výcvik pomocí klikru, kdy kočce tvoříte podmíněný reflex na zvuk kliknutí, s nímž je spojena odměna nebo pohlazení. Ne každý majitel má ale čas vše si o výcviku sám nastudovat, a proto jistě ocení podporu v podobě srozumitelných video kurzů, které vedou zkušení odborníci. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 60% (hlasů: 4)

Témata

Autor článku

Zdroje

Autor: Lukáš Pololáník
Foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Vzteklina. Nebezpečná nemoc, která končí uhynutím zvířete a smrtí člověka

Vzteklina je akutní virové onemocnění centrálního nervového systému teplokrevných živočichů, které je neléčitelné a smrtelné. Česká republika je od roku 2004 označena jako prostá vztekliny, a to díky orální vakcinaci lišek v minulosti a očkování psů, které je povinné pro všechny jejich majitele. Můžete se s ní ale setkat v exotických a rozvojových zemích.

Hobby

9 rad, jak najít ztraceného psa (bez paniky)

Znáte ten pocit, kdy se vám téměř zastaví srdce, protože jste svého psa ztratili na několik minut z dohledu? Ve většině případů vyběhne nečekaně zpoza rohu, jako by se nic nedělo. Pokud se ale nadobro ztratí, je potřeba situaci řešit a nepanikařit.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?