VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak psa nadobro zbavit blech? Poznejte jejich životní cyklus

17.3.2017   

Než se pustíte do likvidace blech na vašem mazlíčkovi a ve vašem domově, měli byste vědět několik věcí. Především je zásadní poznat životní cyklus blech. Dokud mu neporozumíte, nemusí se vám podařit blech se zcela zbavit

Vajíčka blech

Životní cyklus blechy se skládá ze čtyř stádií: vajíčko, larva, kukla a dospělý jedinec. V závislosti na okolní teplotě a vlhkosti trvá celý cyklus od několika týdnů až po několik měsíců. Optimální podmínky pro blechy jsou teplota 21 až 29 °C a vlhkost 70 %.

Životní cyklus blechy začíná, když dospělá samička naklade vejce poté, co se nakrmí krví hostitele (tedy vašeho mazlíčka). Blechy potřebují krev k tomu, aby se mohly rozmnožovat. Nakladená vajíčka jsou drobná (o něco menší než zrnko písku), bílé barvy a jsou kladená v srsti hostitele ve snůškách přibližně po dvaceti. Jediná dospělá samička blechy dokáže naklást asi čtyřicet vajíček denně.

Vajíčka odpadávají ze zvířete při pohybu a rozptylují se tak v prostředí, kde váš mazlíček tráví čas. Vajíčka představují průměrně asi polovinu (50 %) z celkové populace blech v domácnosti.

Vajíčka se vyvíjejí dva dny až dva týdny a vylíhnou se ve chvíli, kdy jsou pro ně okolní podmínky příznivé. Pokud je chladno a sucho, vajíčka se budou vyvíjet déle; pokud je naopak vyšší teplota i vlhkost, vajíčka se vylíhnou rychleji. Další fází životního cyklu blechy jsou larvy.

Larvy blech

Vylíhnuté larvy jsou slepé a vyhýbají se kontaktu se světlem. Vyvíjejí se po několik týdnů a krmí se natrávenou krví (té se říká „bleší špína“), kterou vylučují dospělé blechy, a dalšími organickými částečkami v okolí.

Larvy blech jsou dlouhé až 6 mm, jsou bílé (téměř průhledné) a nemají končetiny. Larvy tvoří průměrně asi 35 % populace blech v domácnosti. Za příznivých podmínek larva začne vytvářet kokon za pět až dvacet dnů od vylíhnutí z vajíčka. To vede k dalšímu stádiu životního cyklu blechy, kterým je kokon nebo kukla.

Kukla blechy

Ve fázi kukly se nachází asi 10 % celkové populace blech v domácnosti. Jde o poslední stádium v životě blechy před vzniknutím dospělého jedince. Kokon chrání kuklu několik dnů či týdnů, než z něj vzejde dospělá blecha. Pokud okolní podmínky nejsou vhodné, kokon zůstane v této fázi po dobu několika měsíců, dokonce let.

Kokon je obalený lepkavou hmotou, díky které se dobře schová v koberci a není snadné ho odstranit běžným vysáváním nebo zametáním. Kokon také chrání vyvíjejícího se dospělého jedince před chemickými látkami.

Dospělá blecha vzejde z kokonu ve chvíli, kdy zaregistruje známky přítomnosti možného hostitele – těmi jsou vibrace, zvýšená hladina oxidu uhličitého a tělesné teplo. Tyto signály vysílá váš domácí mazlík nebo vy sami jednoduše tak, že se pohybujete v okolí kokonu, a tím upozorňujete blechu na to, že se může z kokonu vynořit a nakrmit se.

Dospělé blechy

Jakmile blecha opustí kokon, musí se do několika hodin začít krmit z těla hostitele. Krátce po prvním krmení se dospělé blechy rozmnoží a během pár dnů začnou klást vajíčka. Samičky nejsou schopny klást vajíčka, dokud se nenakrmí krví.

Mladé dospělé blechy mají ploché tělo, jsou drobné a tmavé barvy. Jakmile se začnou živit na hostiteli, zvětší se a zesvětlají, takže je snazší je poznat. Dospělé blechy tvoří méně než 5 % celkové populace blech v domácnosti. Život tráví z větší části na hostiteli, kde se krmí, rozmnožují a kladou vejce. Na hostiteli dospělá blecha žije od několika týdnů až po několik měsíců.

Likvidace blech

Využijte informace, které nyní máte o životním cyklu blech, k jejich likvidaci. Pečlivě se starejte o své okolí, po několik týdnů pravidelně vysávejte a důkladně vyperte pelíšky a hračky svého mazlíčka v horké mýdlové vodě, která odstraní vajíčka, larvy a kukly. Po každém vysávání sáček z vysavače uzavřete a vyhoďte. Můžete také urychlit vylíhnutí zbylých kukel tak, že zvýšíte vlhkost a teplotu v domě. Jakmile se všechny hibernující kukly vylíhnou, máte možnost je zlikvidovat. V domácnosti také můžete použít spreje či rozprašovače, ale buďte opatrní.

Živé blechy na vašem mazlíčkovi zlikvidujete pomocí šamponů, sprejů, koupelí nebo lokálních přípravků. Pokud máte otázky nebo obavy týkající se zdraví nebo věku vašeho zvířete, váš veterinář vám pomůže určit nejlepší způsob ošetření ve vašem případě.

Blech je někdy těžké se zbavit, ale pokud nepolevíte a použijete vhodné přípravky se zřetelem na bezpečí a efektivitu, pak blechy zlikvidujete. Nezapomeňte ošetřit všechna místa, kde se váš mazlíček pohybuje, včetně auta a dvoru.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 88% (hlasů: 37)

Témata

Autor článku

17.3.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Kastrace kočky: názor veterináře

U koček se s kastrací setkáváme my veterináři poměrně často. Kočka může mít totiž za rok až tři vrhy koťat, a to je potřeba brát v úvahu, protože více jak polovina takto odchovaných jedinců se nedožívá ani jednoho roku.

Odborník

Očkování koček: základní doporučitelná a volitelná očkování

Málokterý domácí mazlíček má v rámci druhu tak rozdílné podmínky života jako kočka. Kočka žijící striktně v malém bytě má pochopitelně také naprosto jiný potenciální kontakt s infekcemi než kočka volně pobíhající po celé vesnici a lovící si venku potravu. Nejen to je zapotřebí vzít v úvahu při zvažování vhodného očkování. Přinášíme doporučení ohledně vakcinace koček podle nejnovějších poznatků Světové asociace veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA).

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?