VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Akutní ledvinné selhání u psů a koček: pozor, můžete si ho splést se zažívacími potížemi

3.3.2017   

Odborník

Onemocnění ledvin jsou většinou závažná. Ledviny hrají nezastupitelnou roli v životě každému savce – psy, kočky a lidi nevyjímaje. Ledviny vylučují z těla metabolické zplodiny, udržují elektrolytovou a acidobazickou rovnováhu a podílí se na řízení objemu krve a krevního tlaku. Pokud selhávají, začne selhávat celý organismus.

Jak ledviny vypadají a z čeho se skládají?

Ledviny jsou párový orgán, oboustranně stejné velikosti a fazolovitého tvaru. Jsou uloženy v takzvaném retroperitoneu. Základní stavební jednotkou ledvin je nefron, který je složen z filtračního tělíska (glomerulu), které chytá a svádí filtrát do odvodného kanálku. V kanálku dochází ke zpětnému vstřebávání důležitých přefiltrovaných látek, iontů a vody. Kanálky se sbíhají do větších sběrných kanálků, které ústí do ledvinné pánvičky a močovodu.

Co je akutní selhání ledvin

Při akutním selhání dochází v průběhu několika dní k rychlému poklesu funkce ledvin.

Zvířata, která trpí tímto akutním ledvinným selháním, vykazují obvykle náhlý vznik a výrazné klinické příznaky – deprese, zvracení, nechutenství a zvýšené pití, bolestivost břicha. Tyto projevy mohou být zaměněny za zažívacími problémy. Velmi často dojde k tomu, že zvíře přestane močit. Mohou se vyskytnout křeče a třes těla a v konečném stádiu se u pacientů rozvíjí kóma. Někdy se vyskytuje charakteristický „uremický dech“ a následné nekrózy na jazyku, patru a dásních. Zjednodušeně řečeno dochází k otravě organizmu vlastními zplodinami, které tělo samo nedokáže vyloučit. Klinické příznaky se objevují tehdy, když zanikne 75 % nefronů.

První pomoc při ledvinném selhání

První pomoc u tak nemocného zvířete spočívá v tom, ho co nejrychleji přepravit k veterináři. Ten pacienta důkladně vyšetří a odebere krev, ve které laboratorně nalézá vysokou hladinu močoviny, kreatininu, fosforu a dalších iontů. Tyto látky se mohou v organismu hromadit i z jiných příčin, aniž by byly ledviny poškozeny. Pokud ledvinami neprotéká krev, ledviny ji nemohou vyčistit, mluvíme o takzvané prerenální příčině – problém je před ledvinou (nejčastějšími příčinami jsou krvácení, dlouhotrvající hluboká anestezie, šok, cévní trombóza, úžeh). Pokud moč vytvořená ledvinami neopustí tělo, je to takzvaná postrenální příčina – problém je za ledvinou (například ucpání močové trubice). Renální příčina označuje problém v ledvině (otravy olovem, etylenglykolem, některými antibiotiky, léky proti bolesti, přípravky proti hlodavcům, otrava liliovitými rostlinami, hrozny a hrozinkami, z infekčních příčin například leptospiróza, borelióza, zánět ledvinné pánvičky).

Jak se léčí ledvinné selhání

Vždy je nutné určit, která z výše uvedený příčin způsobila zvýšené laboratorní hodnoty a klinický obraz zvířete. Od toho se odvíjí léčba. Co možná nejdříve by měla být zavedena terapie pro úpravu stavu a léčba protijedem, aby se zamezilo dalšímu poškozování ledvin. Hlavním léčebným krokem je infuzní terapie. Poté by se měla zhodnotit produkce moče a při nedostatečné tvorbě použít léky, které pomohou moč vytvořit. Velmi důležitou součástí léčby je monitoring hladiny draslíku. U zvracejících pacientů se podávají léky tlumící zvracení. Na specializovaném pracovišti může být zvířeti provedena dialýza. Pokud zvíře nezvrací a přijímá krmivo, předkládáme krmivo s vysokým obsahem energie. Je nutné říci, že léčba ve většině případů bývá dlouhá a nákladná. Je potřeba neustálého monitoringu iontů, acidobazické rovnováhy a biochemických ukazatelů v krvi.

Jak je to s nemocným zvířetem dál?

Obecně platí, že postrenální příčiny jsou většinou odstranitelné chirurgicky (např. zprůchodnění močových cest) a při včasném zásahu je prognóza dobrá. Prerenální stavy jsou samozřejmě také vratné, ale většinou bývají spojeny s velmi vážným, často smrtelným onemocněním (např. onemocnění srdce). Primární akutní poškození ledvin závisí na rozsahu. Jestliže nedojde k úplné destrukci tkáně ledvin, je stav potenciálně vratný, takže u pacientů, kteří jsou udržováni na podpůrné terapii dostatečně dlouhou dobu, se může podařit úspěšně obnovit ledvinná funkce postačující k udržení normálního života.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 17)

Témata

Autor článku

3.3.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Jak správně koupat a kartáčovat domácí mazlíčky?

Možná si myslíte, že o koupání a kartáčování srsti svého čtyřnohého přítele už víte všechno. S následujícími snadnými tipy ale bude hygiena vašeho mazlíčka ještě efektivnější a příjemnější pro obě strany.

Hobby

Vychováváme děti k lásce ke zvířatům: 5 nejlepších mazlíčků do školní třídy

Pro malé i starší školáky je zvířecí mazlíček ve třídě skvělá příležitost, jak se něco dozvědět o zvířatech, o péči o ně a o radosti, kterou přinášejí. Těžko najdete lepší způsob pro děti, jak sledovat životní cyklus zvířete, než mít zvířátko ve třídě a získat zkušenost z první ruky. Sice by se mohlo zdát, že každé zvířátko je vhodné, není to však pravda. Zde je náš seznam nejlepších mazlíčků do školní třídy.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?