VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Zácpa u psa nebo kočky - jak vzniká a co na ni platí?

1.12.2021   

Odborník

Zácpa může být pro vašeho psího, či kočičího mazlíčka velmi nebezpečná. Vždy záleží na její příčině i fázi. Veterinární zásah je často nezbytný.

Mít zácpu zjednodušeně znamená, že pro mazlíčka je velmi těžké až nemožné vylučovat trus. Je to méně časté nebo také žádné vyprazdňovaní malého obsahu trusu ze střev. Opakované zácpy nebo dlouhodobá zácpa může vést až ke vzniku megakolonu, kdy se tlusté střevo díky nahromaděnému trusu rozšíří.

Jak vzniká zácpa u psů 

Zácpa u psů vzniká nejčastěji jako následek dietní chyby (pozření nestravitelné potravy, např. kostí). Někdy může být způsobena pozřením cizího tělesa, které ucpe střevo (úlomky hraček, kus látky, apod.). Zácpa se může se vyvinout i následkem jiného onemocnění, které zapříčiní zúžení průměru tlustého střeva nebo konečníku – zúžení pánevního kanálu při zlomeninách pánve, nádor nebo kýla v oblasti hrázky. Velkou roli hraje i nemožnost zaujmout typickou pozici ke kálení kvůli bolestivosti páteře, nebo také bolestivost samotného vylučování kvůli zánětu perianálních žláz či poranění konečníku. 

Jak vzniká zácpa u koček

U koček je zácpa způsobena nejčastěji pozřením chlupů, cizího tělesa nebo poruchou rovnováhy elektrolytů, to zejména u starších koček. Nejčastější onemocnění, které vede k zácpě u koček je zúžení pánevního kanálu kvůli špatně zhojené zlomenině pánve a nebo zvětšení prostaty u nekastrovaných kocourů.

Typy zácpy podle závažnosti

Jednoduchá zácpa

Jednoduchá zácpa je definována jako méně než 3 stolice za týden. Pokud se jedná o jednu epizodu zácpy, tak nejčastější terapií bývá změna krmiva. Je potřeba přidat zvířeti do krmiva vlákninu, a nebo mu koupit vysoce stravitelné krmivo.

Vláknina je složkou potravy, která se nevstřebává trávicím traktem, ale rovnou přechází do tlustého střeva, kde se podílí na objemu stolice. Výsledkem přidání vlákniny je větší a objemnější stolice, která způsobuje silnější stimulaci tlustého střeva. Zvýšení stimulace způsobí lepší pohyblivost střev. Vlákninu najdeme v těchto potravinách - konzervovaná dýně, obilné otruby a psyllium (rozpustná vláknina, která vzniká vyčištěním obalů semen jitrocele indického).

Druhá možnost je nasadit vysoce stravitelné krmivo. Princip je zcela opačný a spočívá v tom, že na tlusté střevo a jeho pohyblivost působí menší stolice. Při tomto řešení zácpy je trávicím traktem vstřebáno větší množství živin a pouze malé množství krmiva prochází do tlustého střeva. Jedním z problémů zácpy je fakt, že stolice je suchá, protože voda je v tlustém střevě vstřebávána, a stolice tak střevem špatně prochází. Vláknina pohlcuje vodu a tento problém může zhoršit. Vysoce stravitelné diety jsou k dispozici pouze u veterinárních lékařů. Pro chovatele může být lákavé zakoupit projímadlo nebo klystýr v lékárně a pokusit se zvíře léčit doma. Problémem ale je, že některé produkty, ať projímadla nebo klystýry na řešení zácpy u lidí, jsou pro zvířata toxické, a proto by neměly být používány bez doporučení veterinárního lékaře. U zvířat lze použít laktulózu, která na sebe v tlustém střevě naváže vodu, zvýší objem stolice a tím urychlí průchod střevem. Nevýhodou je, že laktulóza je velmi hustá a sladká – pro zvířata tedy nepřijatelná na pozření. Zvířatům laktulóza navíc nechutná, a tak ji často odmítají. Jednoduché epizody zácpy jsou snadno vyřešitelné pomocí klystýru. Je ale důležité, aby tento zákrok provedl veterinární lékař, určitě se o něj nepokoušejte sami doma!

Obstipace

Pokud se zácpa stane stálým problémem, jedná se již o obstipaci. Pacient není schopen vyprázdnit obsah tlustého střeva. Ucpané tlusté střevo je rozšířené a plné tvrdé stolice. Váš mazlíček může být letargický, ztrácí chuť k jídlu a zvrací. V okolí domu nebo na kočičím WC můžete nalézt malé kousky trusu, je to z důvodu průchodu tekutých sekretů okolo tvrdé stolice – lehko se tento stav tedy zamění s průjmem. Stav obstipace vždy musí řešit veterinární lékař – nasazením infúzí, klystýrů a manuálním vybavením trusu, pokud to jde. V některých případech se musí přistoupit k chirurgickému řešení této situace – odstranění ucpané části střeva. Pokud stav přešel z jednoduché jednorázové zácpy do obstipace, nepodávejte krmivo s vysokým obsahem vlákniny!

Vážnější zácpu je kvůli průchodu tekutých sekretů přes tvrdou stolici bohužel snadné chybně označit za průjem

Megakolon

Megakolon je následkem obstipace. V důsledku toho, že fekálie procházejí tlustým střevem déle, se výkaly vysuší a ztvrdnou. Pokud obstipace přetrvává, průměr tlustého střeva se časem zvětší a vzniká megakolon. Typickým příznakem je pokus o kálení, které doprovází bolestivé naříkání, ztráta chuti k jídlu, bolestivost břicha při pohmatu, zvracení a krvácení z konečníku. Velkým problémem megakolonu je, že se epizody zácpy mohou do budoucna stále vracet i přes správnou dietní stravu a dostatek vody.

Závěrem o zácpě

Je nutné rozlišit zácpu od ucpání močové trubice. Příznaky bývají velmi podobné – neúspěšné tlačení, nahrbení, bolestivost při snaze vylučovat. Pokud zjistíte klinické příznaky obstipace jako je nemožnost vylučovat, nereagování na změnu stravy, bolestivosti či apatie, ihned navštivte veterinárního lékaře.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 10)

Témata

Autor článku

1.12.2021

Zdroje

Foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Škrábe vaše kočka po nábytku? Zde je 9 tipů, jak ji to odnaučit

Vaše sladká kočička dokáže být pěkná šelma. Škrábání je jedním ze základních kočičích instinktů. Ve volné přírodě si tak mimo jiné označují svá teritoria a odstraňují odumřelé buňky z drápů. Proti škrábání je potřeba včas zasáhnout. Pokud se vám nepodaří odnaučit ji to na sto procent, jistě tento zlozvyk dokážete výrazně zmírnit trpělivým a láskyplným přístupem.

Odborník

Ježíšku, přines mi pod stromeček zvířátko…

Našli jste v dopise Ježíškovi od vašich dětí to vroucí přání mít doma něco živého? Nebo o tom již dlouho všichni tajně přemýšlíte a Vánoce se vám zdají jako ideální příležitost? Ještě vteřinku se zastavte a společně se nad článkem zamyslete nad důležitými aspekty tohoto kroku.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?