VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Sezóna blech a klíšťat začíná. Jak ochránit psa i kočku?

10.4.2018   

S přicházejícím jarem se kromě delších dní a oteplení hlásí i nepříjemnosti v podobě vnějších parazitů. Blechy a klíšťata neobtěžují jen nepříjemným svěděním, ale mohou ohrozit i zdraví vašich chlupáčů. Naštěstí existuje celá řada možností, jak je před nechtěnými návštěvníky chránit.

Začněte prevencí

Co je lepší než přemýšlet, jak parazity vypudit? Předejít jim! Omezte riziko nakažení lymskou boreliózou a kožními nemocemi výběrem vhodných antiparazitik pro psa nebo pro kočku s repelentním účinkem. Aplikujte je na zvíře, které je umyté, suché a vyčesané, aby se přípravek dobře uchytil na kůži a srsti. Jen tak budete mít jistotu, že využijte účinnost přípravku na maximum.

Pes není kočka. A každý vyžaduje jinou ochranu!

Vždy se ujistěte, že daný přípravek je vhodný pro vašeho mazlíčka. Pipeta, která sedí malému psovi, totiž nemusí stačit pro velkého psa a pro kočku může být dokonce nebezpečná. Pokud máte v domácnosti psa i kočku, vždy se proto informujte, zda je vybraný prostředek neškodný pro oba. Jejich nabídka je nepřeberná a určitě najdete ten pravý.

Rád plave? Hledejte voděodolnost

Pokud vás pes patří mezi nadšence do plavání nebo ho často koupete, zvažte při výběru vhodných antiparazitik také jejich voděodolnost. Zamezíte tak ztrátě jejich funkčnosti a váš pes bude chráněn i po odpoledni u rybníka.

Mláďata, březí a kojící samice

Klíšťata a blechy se nevyhýbají ani této skupině. Kojící fena, březí kočka i mláďata mají v této době mnohem více namáhaný organismus, který reaguje mnohem citlivěji. Naštěstí i pro ně existují vhodná antiparazitika, která můžete s klidem použít. Většinou se jejich aplikace doporučuje až od 8. týdne věku.

Co dělat, když je na prevenci pozdě?

Pokud si váš chlupáč nezvaného návštěvníka přinesl, nezbývá nic jiného než mu od něj pomoci. Klíště opatrně vytočte pinzetou v protisměru hodinových ručiček a postižené místo vydezinfikujte. Vytažení ideálně provádějte v rukavicích a klíště poté nezahazujte ani nerozmačkávejte. Spalte ho buď v kousku papíru, nebo spláchněte do záchodové mísy. Likvidace blech vyžaduje odblešení jak zvířete, tak jeho pelíšku a míst, kde zvíře často pobývá. Pelíšky vyperte, odolné plochy vydesinfikujte, kočku nebo psa vykoupejte ve speciálním šamponu a poté aplikujte přípravek nejlépe i s repelentní funkcí, aby se blechy nevracely. I po odblešení ale nezapomeňte kožíšek zvířete kontrolovat, bleší larvy totiž vydrží zakuklené i několik měsíců.

Týká se bleší problém i vás? Máte venkovní kočky nebo psy? Pak nezapomeňte soutěžit s PetCenter CZ o sadu antiparazitik Tropiclean

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 6)

Témata

Autor článku

Komerční sdělení

10.4.2018

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Želva jako domácí mazlíček: mám si ji pořídit?

Pořízení domácího zvířete je vždy složitým rozhodnutím a měli byste tak učinit pouze tehdy, jestliže jste si vědomi nejen všech radostí, ale především povinností. Musíte zvážit, jaký druh želvy je pro vás nejvhodnější, kde ji seženete a vaše finanční a časové možnosti.

Nechcete mít doma tlustou kočku? Tak ji správně krmte a hrajte si s ní

Kočičí obezita je narůstající problém, především u koček žijících v bytě. Klíčem k úspěchu a zdraví vaší kočky jsou správné stravovací návyky, kvalitní krmivo a pohyb, ten je obzvlášť podstatný. Kočce můžete sestavit překážkovoy dráhu nebo pro ni vymyslet jinou zábavu, která ji rozpohybuje. Navíc společně strávený čas upevní váš vztah.

Odborník

Nebezpečná onemocnění koček: FIP, FIV, FeLV. Víte o nich všechno?

Chov koček, které mají volně přístup ven a mohou běhat po okolí, s sebou přináší mnohá rizika. Mimo domov na kočku číhá spousta nebezpečí – vedle kol automobilů, kočičích rivalů a rváčů a zlých lidí jsou to i nebezpečné a pro kočku smrtelné virové infekce. Patří mezi ně infekční peritonitida koček, virová imunodeficience a felinní virová leukémie.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?