VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Pořizujeme si plaza: zařízení terária a správná výživa

25.5.2017   

Chovatel

Pořizujete domů chameleona, leguána, agamu či želvu? Terárium připravte předem a dobře promyslete, kde plaza koupit i čím ho budete krmit.

Kde plaza vybírat

Před samotným pořízením zvířete byste měli zvážit nejen jaké podmínky můžete danému druhu poskytnout, ale i odkud vaše zvíře pochází. Původ zvířete je jedním z nejdůležitějších faktorů pořízení plazího společníka.

V dnešní době je obrovské množství možností získávání vzácných druhů zvířat, mezi které mnohé druhy plazů patří, proto byste měli na prvním místě volit prověřeného chovatele s vlastním odchovem a chovatelským servisem. Tady máte největší šanci, že bude vaše zvíře zdravé a v případe nejasností se na něj můžete vždy obrátit.

Také můžete navštívit teraristické burzy, které nabízí osobní kontakt s mnoha chovateli. Jejich výhodou je možnost výběru těch nejlepších. Dobrého chovatele poznáte, když se vám bude snažit s péčí o vašeho nového společníka poradit a nechá vám na sebe kontakt. Výhodou burz je i nižší cena.

Poslední možností jsou zverimexy. Zvířata v nich jsou často chována v nevhodných podmínkách, personál většinou neumí dostatečně s chovem poradit, a proto bychom pořízení plaza ze zverimexu nedoporučovali. Jejich dalším negativem je i neadekvátní cena.

Základem ubytování je zdroj tepla

Plazy se řadí mezi studenokrevné živočichy, což znamená, že jejich tělesná teplota závisí na teplotě prostředí. Mimo tuto skutečnost také naprostá většina z nich pochází z tropických oblastí, kde teplota celoročně neklesá pod 28 °C. 

Obecně bychom měli vytvořit teplotní podmínky co nejvíce se podobající reálným teplotám jejich země původu. Základem terária bude tedy vyhřívané místo, kde bude po celou dobu svícení stabilní teplota. Výhřevné místo by mělo být v teráriu jen jedno, aby se zvíře v případě potřeby mohlo jít ochladit do jiné části terária a mělo by být mimo úkryt nebo misky s jídlem.

K výhřevu budeme potřebovat bodovou žárovku o příkonu vhodném vzhledem k velikosti terária, spínací hodiny na regulaci času svícení (nastavíme dle ročního období, alespoň 8-12 h denně) a terarijní teploměr, který jednoduše nalepíme na stěnu terária u vyhřívaného místa.

  • Suchozemské želvy a chameleoni – pod zdrojem tepla 35-40 °C, ve zbytku terária 25-30 °C.
  • Agama vousatá – pod zdrojem tepla 38-43 °C, ve zbytku terária 27-35 °C.
  • Leguán zelený – pod zdrojem tepla 35 °C, ve zbytku terária 25-30 °C.

V noci může teplota u všech druhů klesnout na pokojovou, ale ne nižší než 20 °C.

Po teplu je nutné zařídit i zdroj UVB záření

UVB je typ ultrafialového záření, které má kratší vlnovou délku než viditelné světlo a je viditelné jen pro plazy, ptáky a některý hmyz. Má nezastupitelný úkol v metabolismu vitaminu D3 býložravých a hmyzožravých plazů, který je nezbytný pro správný poměr vápníku a fosforu v krvi a pro správný růst kostí. Karnivorní (masožravé) druhy plazů vitamin D3 získávají ze tkání pozřené potravy.

Nedostatek vitaminu D3 už v ranném věku způsobuje nevratné poruchy růstu, křivici, různé deformace kostí a měkký kruníř u želv. V přírodě je jeho zdrojem sluneční záření, v zajetí ho musíme plnohodnotně nahradit. Nejvhodnější je umístit zdroj UVB vedle zdroje tepla, nebo pořídit výbojku, která je zdrojem UVB i tepla najednou.

Typů UVB zářivek kompaktních nebo lineárních je celá řada, ale neměli bychom zapomínat hlavně na vzdálenost od zvířete (doporučuje se max. 20-30 cm, aby byla účinná) a dobu svícení, která by měla být zajištěna opět spínacími hodinami a neměla by být nižší než 8 hodin denně. Nesmíme také zapomenout, že zdroj UVB je účinný maximálně rok od prvního zapnutí, a i když poté stále svítí, pokrytí UVB složkou už není dostatečné a je potřeba ho vyměnit.

Jaký zdroj UVB tedy pořídit? Mezi nejlepší se řadí výbojky Sunlux nebo Arcadia, které zajistí jak teplo, tak zdroj kvalitního UVB. Dále lze doporučit kompaktní zářivky Reptile UVB nebo lineární zářivky Repti Glo, které ale nemusí být dostačující vzhledem k umístění na stropě terária a doporučené vzdálenosti od zvířete.

Terárium pro jednotlivé druhy

Správně velké a zařízené terárium zajistí nejen dlouhý ale i spokojený život vašeho plaza. Každý druh má specifické požadavky a měli bychom mu zajistit co nejpřirozenější podmínky.

Druhy suchozemských želv

(Testudo hermani, graeca, horsfieldii, marginata)

Suchozemské želvy jsou tvorové, kteří nepotřebují vysoké, ale spíš velké a nízké terárium. V žádném případě nepoužívejte akvária, protože je potřeba zajistit vhodnou cirkulaci vzduchu. Přesná velikost záleží na konkrétním druhu želvy, obecně však pro dospělou želvu z výše uvedených druhů doporučujeme minimálně 100x50x50 cm (šířka x hloubka x výška).

Základem je substrát, který by se neměl skládat pouze z jednoho druhu, aby napodobil přirozené prostředí želv. Je vhodné vytvořit směs více substrátů – např. terarijní rašelina s jemným pískem. Ať už je zvolený substrát jakýkoliv, je důležité zabránit jeho požírání a následným problémům s trávením. Nejvhodnější je pořídit velké a mělké misky na krmení, aby nedošlo k promíchání krmení se substrátem. 

Terárium rozdělte na 3 části. První část bude sloužit na vyhřívání, kam nasměrujte tepelný a UVB zdroj. Druhá část bude sloužit ke krmení a třetí část by měla obsahovat úkryt, kam se může želva schovat.

Chameleon jemenský

(Chameleo calyptratus)

Chameleoni jemenští tráví svůj život ve větvích akácií nebo na sukulentních rostlinách a keřích v podhorských oblastech Jemenu a Saúdské Arábie. Vhodné terárium pro chameleona je situováno do výšky o minimálních rozměrech 50x50x100 cm (šířka x hloubka x výška).

Je vybaveno větvemi nebo nejedovatými živými rostlinami, které chameleon může uchopit končetinami (vhodná je např. vrba), zdrojem UVB a tepla a vhodným substrátem. Stejně jako u želv  je dobré použít například mix terarijní rašeliny a jemného terarijního písku. Naopak nevhodné je použití kokosového vlákna - lignocelu, který může být pozřen s potravou a způsobit trávící problémy. Miska s vodou nebo potravou se u chameleonů nepoužívá. Vodu pijí ze stříkačky nebo olizují listy a stěny terária po rosení. Potravu přijímají z pinzety, nebo loví přímo na listech a substrátu.

Agama vousatá

(Pogona vitticeps)

Pro jednu agamu je minimální velikost terária 100x50x50 (šířka x hloubka x výška). Žije na savanách a polopouštích Střední a Východní Austrálie, proto jako substrát volíme jemný písek. Agamy jsou velmi kontaktními plazy a mají rády stavěný reliéf zadní strany terária, na kterém mohou odpočívat nebo šplhat. Větve nejsou potřeba. Vodu získávají z rostlinné potravy, kterou vhodně umístíme na kameny, vyvýšený reliéf stěny terária nebo stejně jako u želv do velkých plytkých misek (abychom předešli pozření písku) a potravu loví živou přímo v teráriu.

Leguán zelený

(Iguana iguana)

Co do velikosti terária patří tento druh ještěra mezi nejnáročnější. Sám v dospělosti dorůstá až 2 metrů délky a váhy až 5 kilogramů. Leguáni tráví většinu dne v korunách stromů Střední a Jižní Ameriky, proto je nutné jim zajistit vysoké terárium s množstvím kmenů a poliček na odpočívání. Pro mládě do jednoho roku jsou minimální rozměry jako pro dospělého chameleona, tedy 50x50x100 cm (šířka x hloubka x výška). Dospělému jedinci je potřeba zajistit bydlení o minimálních rozměrech až 200x100x200 cm (šířka x hloubka y výška). Leguáni používají svůj jazyk jako hmatový orgán, proto se nedoporučuje použití žádného substrátu a většina chovatelů používá linoleum, které se mimo jiné i dobře udržuje v čistotě. Na dno terária můžete umístit vaničku s vodou, kterou leguáni rádi využívají ke koupání a kálení. Misky s potravou a vodou je vhodné umístit na vyvýšené místo terária, například na některou z poliček. Terária pro leguány většinou nejsou komerčně dostupná a je potřeba si je sestavit svépomocí, nebo požádat zkušeného chovatele.

Správná výživa plazů

Kromě zařízení terária je nutné předem zvážit nároky plazů na kvalitní stravu. 

Suchozemské želvy a leguáni

Suchozemské želvy a leguány řadíme mezi herbivorní plazy (býložravce), jejichž potrava se skládá především z bylinné složky (listů a květů), zeleniny a ovoce.

V létě je vhodná potrava všude, kterou nalezneme všude kolem nás – smetánka, pampeliška, jitrocel, jetel, locina, hluchavka, kokoška, ibišek, jahodník, ptačinec, vikev, vojtěška, řeřicha nebo heřmánek. Důležité je byliny sbírat mimo silnice a mimo výskyt psů a koček, kvůli znečištění.

V zimě zajistíme potravu ze supermarketů – polníček, rukolu, čekanku, čínské zelí. Listy doplníme strouhanou zeleninou např. mrkví, cuketou, okurkou, řapíkatým celerem a výjimečně ovocem, které čím je barevnější, tím bývá oblíbenější.

Důležité je 2-3x týdně posypat některé listy nebo kousky ovoce mixem vápníku a vitaminů (např. Plastin s Roboranem) a zajistit zdroj UVB.  

Chameleon jemenský

Chameleon je insektivorní plaz, který se živí pouze hmyzem. V našich podmínkách krmný hmyz tvoří hlavně cvrčci, sarančata a šváby.

Můžeme nabídnout také mouchy, můry, pavouka nebo lučního koníka. V žádném případě nepodáváme bodavý hmyz. Moučné červy doporučujem podávat jen výjimečně. Potrava by neměla být větší než 2/3 hlavy chameleona.  

Stejně jako u býložravců je nezbytné zajistit pestrou stravu a podávat 2-3x týdně vápník s vitamíny formou obaleného krmiva a zajistit zdroj UVB.

Agama vousatá

Agama je omnivorní – všežravý plaz, který přijímá jak rostlinnou tak i živočišnou potravu. Obecně by rostlinná potrava agamy měla vypadat jako u želv a leguánů. Hlavní část pozůstává z bylinné složky (listy a květy) dále z menší části ze zeleniny a nejmenší podíl by mělo mít ovoce. Krmit agamu rostlinnou potravou je důležité pro její zdravé trávení a dobrou kondici.

Živočišnou složku by měl tvořit krmný hmyz jako u chameleonů – cvrčci, šváby a sarančata. Stejně jako u výše zmíněných nezapomínáme 2-3x týdně doplnit vápník s vitamíny buď v rostlinné nebo živočišné složce a na zdroj UVB.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 98% (hlasů: 21)

Témata

Autor článku

25.5.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jdeme vybírat hlodavce do zverimexu. Na co se máme zaměřit?

Před koupí zvířete zvažte finanční a časové možnosti, zvířátku se budete muset věnovat. Velmi často jsou tito malí chlupáči pořizováni především dětem. Je to výborný start pro dráhu chovatele, je ale zároveň dobré vzít v úvahu věk dítěte, zda je již schopné se o zvíře postarat. Buďte proto jako rodiče soudní. Většina drobných savců se navíc rychle rozmnožuje, a tak se z vašeho bytu může nedobrovolně stát chovatelská stanice.

Jak poznám, že je fena březí?

Pokud neplánujete, že vaše fenka bude mít za svůj život štěňátka, je nejlepším řešením kastrace. Ušetříte jí tak v některých případech trápení a zdravotní komplikace. Pokud se však rozhodnete pro ten velký krok a dovolíte jí, aby štěňata měla, čeká vás zaručeně velké dobrodružství.

První pomoc

První pomoc: když má zvíře zánět

Zánět je obrannou reakcí organismu na poškození tkáně. Záněty se projevují se v různých místech a s různou intenzitou. U některých typů stačí počkat, jak se s ním organismus vyrovná, některé naopak vyžadují léčbu a tedy i návštěvu veterináře.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?