VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Alergie útočí: 7 signálů, které byste u psa a kočky rozhodně neměli přehlédnout

22.5.2017   

Hobby

Alergie jsou ve veterinární medicíně velkým problémem. Projevy může vyvolat velká řada alergenů. Mezi ty nejčastější patří stromy, trávy a pyly a dále znečištěné životní prostředí, roztoči nebo jídlo. Psi a kočky podléhají alergiím stejně jako my, jen nám nedokáží říct, jak se cítí.

Škrábání a kousání

Alergie se u psů projevuje nejčastěji svěděním, škrábáním a vykusováním srsti. Pes se silnou alergií se ustavičně intenzivně škrábe a má červenou a zanícenou pokožku. Pokud máte podezření, že se váš pes škrábe více, než je zdrávo, vezměte ho k veterináři. Dočasně mohou pomoci šetrné šampóny, které pejskovi uleví tím, že vymyjí alergeny ze srsti, jde ale pouze o zmírnění obtíží, ne o dlouhodobé řešení problému.  

Zanícená a infikovaná pokožka

Jedním z vážnějších vedlejších příznaků alergie u zvířat jsou kožní infekce, které jsou zpravidla způsobené chronickým škrábáním. Na rozdíl od lidí, které při alergii trápí slzení očí a senná rýma, většina zvířat trpících alergií má zarudlou, svědivou pokožku a sekundární kožní infekce. Ačkoliv je to méně obvyklé, vedle psů mohou alergiemi být postižené i kočky. Kočka trpící alergií se snadno dostane do vážného stavu, protože se škrábe tak silně, že si způsobí otevřené rány a po celém těle se jí vytvoří kožní léze. Nejlepší je opět vzít zvíře k veterináři, mezitím můžete pomoci studenými sáčky zeleného nebo černého čaje, které přiložíte na postižená místa, nebo můžete kůži hydratovat kokosovým olejem. Pokud infikované oblasti zapáchají, pokud je zvíře apatické a bez chuti k jídlu anebo pokud se projevy do 48 hodin nezmírní, cesta k veterináři je nutností.

Nadměrné línání

Se svěděním a kožními infekcemi v důsledku alergie je spojená i ztráta srsti a nadměrné línání. Běžným vedlejším projevem alergie jsou také lupy, protože při alergii je pokožka velmi suchá, takže se začne loupat. Pokud se váš domácí mazlíček škrábe tolik, že začne ztrácet srst, je opět načase vzít ho k veterináři.

Olizování tlapek

Zatímco kočky si běžně olizují tlapky v rámci provádění hygieny, nutkavé lízání tlapek u psů je obvykle znamením alergie. Podobné je to s otíráním čenichu, což je chování spojené s histaminy, tedy chemickými látkami, které se v imunitním systému objeví při alergiích. Psi trpící alergií se snaží vyloučit histaminy, a to směrem k okrajovým částem těla, jako jsou uši, tlapky, řitní oblast nebo čenich.

Otírání nebo olizování řitní oblasti

Další projev související s reakcí na histamin je otírání řitní oblasti o zem nebo její olizování (opět obvyklejší u psů). Takové chování může rovněž signalizovat problémy s análními žlázami. Pokud se váš pejsek otírá zadní částí o zem, zřejmě jej tato oblast svědí. Tyto reakce na histamin jsou podobné, jako když člověk s alergií kýchá nebo slzí.

Chronické záněty uší

Záněty uší jsou u zvířat běžné, zejména u plemen psů s dlouhýma, svěšenýma ušima jako lovečtí psi a kokršpanělé. Mnohdy jsou infekce uší spojené s alergiemi, zejména pokud se často opakují. Třesení hlavou a červené uši plné mazu jsou hlavními signály. Ušní infekce jsou pro zvíře nepříjemné a dokonce bolestivé, proto je vhodné navštívit veterináře. U všech typů alergií jde o složitý proces, který většinou zahrnuje více faktorů. Zlepšení stavu může trvat osm až dvanáct týdnů. Vzhledem k dlouhé době potřebné k tomu, než začne léčba působit, je dobré návštěvu veterináře neodkládat.

Dýchací potíže

Méně obvyklým projevem alergie jsou dýchací obtíže, které častěji postihují kočky než psy. Kočky jsou citlivější vůči znečištěnému životnímu prostředí. Špatná kvalita vzduchu může u kočky vyvolat alergii, a ta má někdy podobu potíží s dýcháním. Těmto potížím se říká alergická bronchitida nebo také kočičí astma. Příznaky kočičího astmatu majitel pozná snadno – kočka těžce dýchá, kašle nebo sípá. Zatímco ostatní uvedené projevy nejsou tak urgentní, problémy s dýcháním vyžadují okamžitou návštěvu veterináře, protože se může jednat o signál závažnějších zdravotních problémů.

Jak léčit alergie?

Pokud u svého mazlíčka zpozorujete některý z těchto příznaků, doporučujeme vzít jej k veterináři, který provede testy a zahájí léčbu. Veterinář může vašemu zvířeti značně ulevit, ale zázračná léčba neexistuje. Je potřeba být realista a uvědomit si, že alergie se nedají vyléčit, dají se pouze dostat pod kontrolu.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 98% (hlasů: 13)

Témata

Autor článku

22.5.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?