VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

6 znamení, podle kterých poznáte, že je vaše kočka nemocná

29.8.2016   

Kočky jsou mistři v ukrývání a skrývání. Ve volné přírodě potřebují zamaskovat nemoc a svou zranitelnost, pokud ale budete svou šelmu důkladně pozorovat od hlavy až po tlapky, poznáte změny v chování a vzhledu, které mohou signalizovat nemoc.

Znamení číslo 1: Změna hmotnosti

Ať se jedná o úbytek, či nárůst, ani jedno není dobře. Velký úbytek hmotnosti není normální a má mnoho příčin. K těm nejčastějším patří parazitóza (začervení), zánět zažívacího a močového traktu a selhaní ledvin. Pokud dojde k výrazné ztrátě hmotnosti, neprodleně navštivte svého veterinárního lékaře. Naopak se může stát, že je vaše kočka mohutná, možná až tlustá či dokonce obézní. Obezita má spoustu dalších zdravotních důsledků, proto prosím hlídejte hmotnost své kočky. Zkotrolujte její tělo podle níže uvedených bodů, možná se totiž už řadí do kategorie zvířat s nadváhou:

  1. Podívejte se na kočku shora, měli byste zřetelně vidět její pas.
  2. Nyní se podívejte na kočku z boku, nemělo by jí viset břicho.
  3. Nakonec položte ruce na hřbet kočky a zkuste jí nahmatat žebra.

Veterinář vám poradí, co je normální podle plemene kočky a jejího věku.

Znamení číslo 2: Neudržovaná srst

Když jsou kočky nervózní, lížou a upravují si srst častěji než obvykle. Pokud se vaše kočka stará o srst podezřele významněji než jindy, může to být známka stresu, ale i bolestivosti a zánětu v daném místě. Pokud se přestala o svou srst starat úplně, může to být příznak nemoci, jelikož kočky jsou běžně velmi čistotné. Často je neudržovaná srst spojována s problémy v dutině ústní (záněty dásní, novotvary). U starých koček je nekvalitní a neudržovaná srst příznakem onemocnění štítné žlázy. 

Znamení číslo 3: Bledé dásně a zapáchající dech

Pravidelně kontrolujte kočce dásně a zuby. Kontrola vám pomůže odhalit začátek onemocnění dutiny ústní či celkové nemoci. Bledé dásně, nápadná bledost neosrstěných míst na ušních boltcích nebo spojivky může být příznakem onemocnění ledvin. Zkontrolujte také dásně a jazyk, a pokud vám to kočka dovolí, i oblast u kořene jazyka. U starších jedinců se velmi často na těchto místech vyskytují nádorová onemocnění, která způsobují místní zánět, krvácení a následný zápach z tlamy. Výrazné nánosy zubního kamene způsobují záněty dásní až následnou paradentózu a uvolnění zubu.

Znamení číslo 4: Rozšířené zornice

Pohlédněte kočce do očí. Zornice by měly mít stejnou velikost a měly by stejnoměrně a úměrně reagovat na světlo. Rozšířené zornice či rozdílná velikost mohou znamenat závažné onemocnění centrální nervové soustavy.

Znamení číslo 5: Mělké, zrychlené dýchání

Potíž s dýcháním může být dalším varovným, poměrně závažným signálem. Je potřeba zkontrolovat barvu sliznic. Jestliže vám zbarvení připadá fialové, urychleně zvíře dopravte k veterináři. Problém bude v oblasti oběhové nebo dýchací soustavy. Existuje kočičí onemocnění, které se označuje jako kočičí infekční peritonitida (zkr. FIP). Při jedné z forem této nemoci dochází k hromadění tekutiny v dutině hrudní a následnému ztíženému dýchání. Patologické je také dýchání tlamou. Pokud kočka zrychleně dýchá, může to být také známka stresu. Zkontrolujte pokojovou teplotu, kočce může být někdy také horko, nebo zima. Zachovejte proto klid a zvíře pozorujte, prohlédněte, případně nechejte prohlédnout veterinářem.  

Znamení číslo 6: Změna chování

Zatímco body výše se týkaly především tělesných změn, změny chování vás také mohou přivést na myšlenku, že něco není s vaší kočkou v pořádku. Například se vyprazdňuje mimo kočičí záchod, ukrývá se před vámi na podivných místech, straní se vaší společnosti a rodinných příslušníků, i když to před tím nedělala. Je agresivní nebo podrážděná, naráží do stěn.

Pokud jste si na tři z šesti výše uvedených znamení odpověděli "ano", pak je s vaší kočkou opravdu něco v nepořádku a měli byste ji vzít k veterináři.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 88% (hlasů: 64)

Témata

Autor článku

Zdroje

webvet.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak kočce čistit zuby

Vaší kočce byste měli zuby čistit už kotěcího věku. Je to rituál, který by měl být nedílnou součástí všech povinností, které vůči vašemu čtyřnohému příteli máte. Předejte tak problémům s dutinou ústní jako jsou záněty dásní, zápach až případné vypadávání zubů.

Jak správně koupat a kartáčovat domácí mazlíčky?

Možná si myslíte, že o koupání a kartáčování srsti svého čtyřnohého přítele už víte všechno. S následujícími snadnými tipy ale bude hygiena vašeho mazlíčka ještě efektivnější a příjemnější pro obě strany.

7 znamení, že je váš pes alergik

Stejně jako pro lidi, také pro psy bývá příchod jara spojen s příchodem sezónní alergie. Ta může v kombinaci s jinými alergiemi pejskovi docela zavařit. Stromy, trávy, pyly, roztoči a složení jídla jsou nejčastějšími spouštěči. První alergické projevy se objevují mezi 1. a 3. rokem života. Jak tedy poznáte, že váš pejsek možná trpí alergií?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?