VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Veterinární péče v Česku: 4 důvody, proč to není levná záležitost

24.1.2017   

Hobby

Máte pocit, že si váš veterinář účtuje za každou návštěvu příliš mnoho peněz? Možná to nebude tak úplně pravda, přestože nepopíráme, že návštěva lékaře, který vašemu mazlíčkovi pravidelně i nepravidelně pomáhá, se může prodražit. Přemýšleli jste nad tím, proč někdy stojí tolik?

Kdo je veterinář a co provádí za služby

Veterinář je lékař, který místo lidí léčí zvířata. Má zodpovědnost za zdraví vašeho mazlíčka, pokud mu jej svěříte do péče. Nabízené služby a ceny se liší, stejně tak praxe a vybavení ordinace. Každý veterinář se oceňuje jinak a kromě ošetření a kvality vám prodává také svůj standard a vkus.

Co všechno má vliv na cenu ošetření u veterináře

  1. Kvalifikace a studium. Veterinární medicína je jedním z nejnáročnějších oborů vůbec a po šestiletém studiu vzdělávání nekončí. Veterinář musí umět rozpoznat a vyřešit zdravotní problémy téměř každého zvířete. V průběhu let se pak může specializovat. Chce to čas a soustavnou přípravu a dlouhodobé, nikdy nekončící studium. I když lékaři po absolvování univerzity nebrání nic (pokud nepočítáme finanční stránku věci) otevřít si vlastní praxi, většina absolventů projde řadou ordinací soukromých lékařů, aby získala praktické zkušenosti. V této době se jeho plat pohybuje v částce do 20 tisíc korun. V ordinaci tráví téměř veškerý svůj volný čas a je z něj „holka pro všechno“. A protože i veterinární medicína jde kupředu, absolvují zvěrolékaři v průběhu dalších let řadu seminářů a workshopů, které si převážně hradí z vlastní kapsy a tráví na nich čas o víkendech.
  2. Vybavení ordinace. Veterinární zařízení a vybavení ordinace je docela nákladná záležitost, podobně jako třeba ordinace u zubaře. Čím kvalitnější vybavení, tím kvalitnější péče a tím více může ošetření stát. Například pořizovací cena kvalitního stříhacího strojku, který je nepostradatelný v každodenní praxi, je průměrně 5 tisíc korun. Ceny nových vyšetřovacích stolů začínají na desetitisícových částkách. A to jsou jen dvě drobná stébla v kupce sena. Základní solidní vybavení ordinace pro praxi malých zvířat lze pořídit v průměru od dvou miliónů korun. Na tuto částku si veterinář musí vydělat sám, případně si půjčit. Nehledě na to, že spousta přístrojů vyžaduje servis, který je rovněž nákladný.
  3. Zvířata nejsou pojištěná. V České republice je mnoho lékařských úkonů a léků hrazeno pojišťovnou, proto při standardním ošetření doplácíte třeba za léky, ale ne za operaci, rentgen nebo vyšetření na pohotovosti. Zvířata nejsou pojištěná, a proto tyto úkony nemá veterináři kdo jiný uhradit než majitel zvířete. Pojištění zvířat je u nás zatím v plenkách, přestože existuje několik pojišťoven, které se této problematice věnují, podmínky jsou ale individuální.
  4. Veterinární medicína je byznys. Ano, veterinář je stejně jako každý jiný zaměstnanec či zaměstnavatel se snaží vydělat peníze nejen pro sebe a pro svoji rodinu, ale také na rozvoj praxe.

Kvalitní a k tomu cenově adekvátní veterinární péče může pro některé majitele mazlíčků stále znamenat příliš velký luxus. Je ale potřeba uvědomit si zodpovědnost, kterou vůči svému zvířátku máte.

Co nejčastěji u veterináře absolvujete

  1. Pravidelnou půlroční a roční prohlídku.
  2. Vakcinaci, antiparazitární program, konzultace ohledně výživy.
  3. Zubní prohlídku.
  4. Ošetření úrazu a nenadálých nehod.

Fakta v číslech pro veterinární trh v ČR
3 432 – počet veterinářů registrovaných Veterinární komorou ČR
¾ českých domácností mají mazlíčka (psy 48 %, kočky 31 %, hlodavce 17 %)
13 000 Kč– roční péče o psa (10 000 Kč za krmivo, 3 000 Kč za doplňky)
9 000 Kč – roční péče o kočku (7 000 Kč za krmivo, 2 000 Kč za doplňky)
7 mld. korun za krmivo pro mazlíčky

Než si zvíře pořídíte, bude dobré zamyslet se nad celkovými náklady, které s sebou nese péče o ně. A nezapomínejte na to, že cena bývá úměrná kvalitě a času, kterou veterinář vkládá do své praxe, vzdělání a vybavení ordinace. Majitelé si často neuvědomují, že veterinární ošetření je služba jako každá jiná. Když si zavoláte domů instalatéra, nepřekvapí vás, že od něj dostanete účet.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 93% (hlasů: 74)

Témata

Autor článku

24.1.2017

Zdroje

www.petmd.com
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/gfk-za-psa-cesi-rocne-utrati-v-prumeru-13-000-korun/1406188
www.veterina-info.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Očkování a odčervování šťeňat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si pejska, jednou ze základních věcí, kterou s ním absolvujete, je očkování u veterináře. Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve vakcinaci vašeho čtyřnohého přítele.

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

Odborník

Jaká strava je vhodná pro psa s citlivým zažíváním?

Žaludeční a střevní potíže jsou u psů poměrně běžné. Projevují se opakovaným zvracením, průjmem nebo plynatostí a mohou mít různé příčiny. U některých psů se objeví zažívací potíže z toho důvodu, že mají ve stravě příliš mnoho tuku nebo nedostatek vlákniny. V jiných případech mohou být trávicí problémy známkou skrytého onemocnění, jako je například zánět slinivky břišní, přemnožení bakterií nebo přítomnost střevních parazitů.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?