VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak se zbavit blech a klíšťat? Nebezpečí číhá hlavně za dveřmi

14.3.2017   

Pokud mají vaši mazlíčci blechy anebo klíšťata, určitě jste udělali vše proto, abyste je těchto parazitů zbavili. Nejspíš jste vyluxovali dům a auto odshora až dolů a vyprali veškeré textilie, abyste krvežíznivé blechy či klíšťaty zklikvidovali. Je tu ale ještě jeden krok, který byste měli podniknout, pokud vaše snaha nemá přijít nazmar.

Parazity přinášejí zvířata hlavně z venku

Mnoho lidí zapomíná, že jejich mazlíčci tráví čas také venku na dvoře. Jestliže se váš pes nebo vaše kočka často pohybují venku, většina blech se bude vyskytovat právě tam. I když jste své zvíře ošetřili proti blechám, potíže mohou přetrvávat, protože blechy stále mají nepřímo přístup do vašeho domova. Nezapomeňte také na to, že blechy se mohou krmit nejen krví zvířat, ale i krví lidí. To tedy znamená, že společně s interiérem domu byste měli proti parazitům zabezpečit i dvůr či zahradu, abyste dostali zamoření blechami pod kontrolu.

Sekání trávy a prostříhávání keřů

Rozhlédněte se po dvoře. Není těžké určit místa, kde se blechy a klíšťata budou nejspíš vyskytovat. Blechy se nejraději zdržují na místech chráněných před přímým slunečním světlem a současně na místech s vyšší vlhkostí. Mezi ně patří psí bouda, dále místa, kde se pes krmí a kde spí, a také plochy zahradním nábytkem. Naopak klíšťatům svědčí vysoká tráva a větve stromů, kam se mohou vyšplhat a pak přeskočit na kolem procházející zvíře či člověka.

Levný a jednoduchý způsob, jak omezit populaci blech a klíšťat na zahradě a dvoře, je udržovat trávník posekaný a keře a stromy prostříhané. Odstraňte staré listí a další odpad ze zahrady, který vám leží na zemi. Zameťte verandu či terasu a ostatní prostory, a to i pod zahradním nábytkem. Odstraňte nebo zabezpečte popelnice lákající hlodavce a další drobná zvířata, která mohou být nakažená blechami.

Chemické ošetření

Pokud nebojujete přímo s epidemií blech či klíšťat, k omezení jejich výskytu by mělo stačit udržovat dvůr uklizený a bez odpadků. Možná u vás nebude nutné použít k ošetření venkovních prostor chemické prostředky, ale v opačném případě si pozorně přečtěte informace uvedené na výrobku, než si vyberete ten vhodný pro vás.

Je nesmírně důležité seznámit se s daným produktem před jeho zakoupením, protože některé výrobky mohou škodit domácím mazlíčkům, rybám i lidem, takže si pečlivě přečtěte, jak výrobek aplikovat a držte se návodu. Pro venkovní použití byste měli volit prostředky určené na ven, jinak byste zbytečně utráceli peníze za produkt, který nevydrží působení slunce a vlhkosti.

Přípravky proti blechám stačí aplikovat pouze na stinná a vlhká místa, kde se blechy rády zdržují. Otevřené prostory, kam svítí slunce, nemusíte ošetřovat. Zaměřte se na oblasti pod keři a stromy, na zastřešená místa, psí boudy a podobně. Toto opatření pomůže dostat pod kontrolu nedospělá stádia blechy, která tvoří většinu populace tohoto parazita.

Přírodní ošetření

Jako alternativa chemických přípravků se nabízí možnost využít na dvoře užitečné hlístice. Hlístice jsou mikroskopičtí červi, kteří se přirozeně nacházejí v půdě. Jejich aplikace se provádí pomocí spreje nebo rozprašovače. Tento druh červů neparazituje na savcích a nijak nepůsobí na člověka, zvířata či rostliny.

Hlístice ovšem aktivně vyhledávají hmyz, jako třeba blechy, a pronikají do těla nedospělého jedince. Zde produkují jed, který blechu během krátké doby zahubí. Hlístice se dokáží rozmnožovat na místě, kde byly vypuštěny, a budou pozitivně působit po několik měsíců.

Další variantou je rozptýlit na trávníku abrazivní látku, například křemelinu. Tento výrobek se skládá z rozemletých schránek mikroskopických fosilií a působí tak, že vysušuje těla dospělých blech, které následně uhynou. Přírodní křemelinu najdete v zahradnictví nebo v obchodě s potřebami pro zvířata. Tento prášek funguje nejlépe tam, kde není příliš vlhko, takže pokud žijete ve vlhké a deštivé oblasti, kde se křemelina rychle smyje, toto ošetření vnějších prostor pro vás není ideální.

Ať už zvolíte pro likvidaci blech a klíšťat jakoukoli metodu, před jejím užitím se poraďte se svým veterinářem. Chemické přípravky – i ty založené na přírodní bázi – mohou ohrozit zvířata, pokud se nesprávně použijí nebo pokud už zvíře trpí nějakými zdravotními problémy.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 82% (hlasů: 18)

Témata

Autor článku

14.3.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Očkování psů: jaká jsou povinná a doporučená očkování?

Se štěňátkem, které jste si právě donesli z útulku nebo od chovatele, se starším psem nebo s vrhem štěňat, které se u vás doma narodily, zkrátka vás s pejskem čeká očkování u veterináře. Proč ale psa očkovat, proti čemu a jak často? Článek přináší přehledný souhrn očkování psů podle nejaktuálnějších doporučení Světové asociace veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA).

5 tipů, jak naučit psa zvyknout si na jízdu v autě

Ne každý pes má rád otevřenou cestu a vítr ve tváři. Pro některé představuje jízda autem velkého strašáka. Pokud se pejsek bojí a nerozumí tomu, co se děje, může se dostavit nevolnost, nadměrné slinění, třes a dokonce zvracení. Sami tyhle problémy možná dobře znáte.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?