VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Čipování psů a koček. Věděli jste, že zvíře musíte ještě registrovat? Jinak ho nenajdete, když se ztratí

17.1.2017   

Hobby

Při čipování veterinář vpichuje pod kůži psa či kočky milimetrový mikročip s jedinečným číselným kódem, který slouží k dohledání zvířete, když se ztratí. Očipováním to ale teprve začíná, dalším krokem je zápis do evidence jedné ze dvou institucí - bez něj je mikročip v podstatě k ničemu a zvíře je nedohledatelné.

Co je mikročip a jak se aplikuje

Mikročip je přibližně milimetr široké a centimetr dlouhé miniaturní zařízení, s životností až 25 let, které má svůj vlastní neopakovatelný číselný kód. Čip se aplikuje na levou stranu krku speciálním jednorázovým aplikátorem. Aplikátor je v podstatě silnější dutá jehla, kterou se čip vpraví do podkoží (podobně jako u očkování). 

Jedná se pouze o pasivní nosič informací, neobsahuje vlastní zdroj energie a pro své okolí i svého nositele je zcela neškodný. Aktivovat mikročip umí jen speciální čtecí zařízení. Navíc je povrch čipu upraven tak, aby na něj tělo psa či kočky nereagovalo jako na cizí těleso. Dražší čipy jsou vybaveny antimigrační čepičkou, která navíc zabraňuje putování čipu.

Bez registrace čip nikdo nedohledá, a tedy ani vašeho mazlíčka ne

Psy a kočky necháváme čipovat proto, abychom je našli, pokud se zaběhnou, zatoulají nebo je někdo unese. Věděli jste ale, že po očipování musíte provést registraci do Centrální evidence zvířat a věcí v ČR nebo do Národního registru zvířat? Bohužel bez spojení registrace do evidence toho čip sám o sobě moc nedokáže.

Jak vůbec kód mikročipu vypadá a co z něj lze vyčíst? Kód mikročipu vypadá například takto 0000622F24, 968000003085586 nebo 5ECF7CEB68A20081. Kód mikročipu neobsahuje ani Vaše jméno, telefon, e-mail. Mikročip nelze ani vyhledat přes satelit. Jakmile se pejsek nebo kočička ztratí, tak nelze zjistit, komu patří.

Evidence je placená služba

Pojďte se s námi podívat na to, jak zjistíte, zda má váš pes či kočka registrovaný čip, případně jak samotnou registraci provést. Níže můžete navštívit weby, kde najdete nejen postup, ale také informace, co všechno můžete do evidence o svém mazlíčkovi uvést.

Weby k evidenci mazlíčků:

  • Národní registr majitelů zvířat
  • Centrální evidence zvířat

Připomínáme, že evidence je placená služba, pohybuje se v rozmezí od 190 - 450 Kč.

Registrační poplatek je jednorázový poplatek a pokrývá náklady spojené s registrací a se zveřejněním údajů v prvním roce. V dalších letech se již žádný další registrační ani udržovací poplatek za zařazený údaj neplatí.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 30)

Témata

Autor článku

17.1.2017

Zdroje

www.narodniregistr.cz
www.muj-pes.cz
www.identifikace.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Pes v důchodu: počítejte s velkými změnami v chování, 1. část

Štěňata mají své problémy s chováním a starší psi mají zase jiné. U starších psů není mnohdy potíž v tom, že by neznali pravidla, ale v tom, že je z různých důvodů nejsou schopni dodržet. Stáří si vybírá svou daň a čeká nás jednou všechny, víte, co vás se stárnoucím pejskem čeká?

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?