VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Cestování s mazlíčkem: 7 tipů, jak se připravit na dobrodružství a užít si ho

16.6.2017   

Hobby

Za chvíli začínají letní prázdniny a část světa se začne přemísťovat do teplejších destinací. Ne vždy ale chceme nechat našeho zvířecího parťáka doma, a tak vybíráme takovou dovolenou, aby mohl vyrazit na cesty s námi. Může to však pro něj znamenat stres a někdy i nebezpečí, proto jsme pro vás připravili několik doporučení, jak cestu bezpečně zvládnout.

Kam a jak daleko jedeme

Nejčastěji cestujeme s pejsky, ale ani kočka nebo jiný chlupáč není výjimkou. V každém případě se musíte zamyslet nad tím, jestli vzít mazlíčka s sebou, nebo ho dát raději na hlídání k přátelům, rodině nebo třeba do psího hotelu. Nad čím je dobré zamyslet se:

  • Budete mít na pejska během dovolené čas?
  • Nebude dlouho sám na pokoji?
  • Smí s vámi do míst, kam plánujete výlet?
  • A hlavně, jak dlouhá cesta nás čeká?

Pokud všechny aktivity přizpůsobíte a máte takzvaně zvíře do nepohody, není důvod nevyrazit společně.

Zdraví a potřebná očkování

Pokud uvažujete nad tím, zda mazlíčka vzít s sebou, budete asi nejpravděpodobněji plánovat cesty po Evropě, ale i v tomto případě má každá země svá pravidla a podmínky, které je nezbytné dodržet. První a základní věcí je mít mezinárodní cestovní pas pro zvíře. Ten vám vystaví váš veterinární lékař a uvede do něj potřebné záznamy. Zároveň vám poradí, jaká očkování a podmínky musí váš mazlíček splňovat, aby mohl vámi vybranou zemi navštívit. Pokud cestu teprve zvažujete a chcete si zjistit prvotní informace, zeptejte se v naší veterinární poradně. Důležité je znát podmínky pro vstup do všech zemí, kterými projíždíte. Pokud cestujete letecky, stačí znát podmínky cílové destinace.

Cestovní horečka aneb Jak se připravit

Náročnost příprav záleží na délce vaší cesty. Jedete na výlet pár kilometrů? Přípravy nebudou nijak rozsáhlejší, než když běžně s mazlíčkem cestujete. Pokud už se chystáte na cestu za hranice, například do hor nebo k moři, přípravy se trochu protáhnou. Do cestovního baťůžku si určitě vezměte láhev na vodu, misku, pamlsky a v případě delší cesty i nějaké granulky. Vaše zvířátko hůře snáší cestu? Zeptejte se našich veterinářů, jak problém řešit. Jestli jsou vhodnější léky nebo jaké přírodní přípravky zvolit. Někdy postačí i to, že mazlíček z vás nebude cítit cestovní stres.

Co vzít s sebou

Jestli jedete pryč na delší dobu než pár dní, je lepší mazlíčkovi zabalit takové věci, na které je zvyklý z domova. Nezapomeňte na pelíšek a oblíbenou hračku. Misky můžete mít cestovní, jsou skladné a nezaberou tolik místa. Zabalte také dostatek krmiva, kterým běžně krmíte, aby vás v cíli nečekalo nepříjemné překvapení v podobě zažívacích potíží. Jestli se váš pejsek rád koupe, je dobré mít s sebou třeba i cestovní psí ručník.

Bezpečnost především

Pes, kočka i jiné zvíře by mělo cestovat v transportní kleci. U psů je možné využít bezpečnostních postrojů a pásů pro zvířata. Určitě nenechte pejska ani kočku volně v autě nebo na přední sedačce. Myslete na to, že v případě nehody by pejsek nebyl v bezpečí a následky mohou být katastrofální. Přepravky pro zvířata nebo transportní klece jsou kvalitní, prostorné a bezpečné. Navíc jsou dostupné v mnoha variantách a vybere si tak každý.

Jsme na cestě

Ještě před cestou pejska pořádně vyvenčete, bezpečně jej připoutejte do postroje nebo transportní klece. Pejska ale nikdy nepřivazujte za obojek! Vždy za očko na postroji. Každé 2 až 3 hodiny si udělejte přestávku, občerstvěte sebe i mazlíčka. Pejsek se tak může proběhnout a vyvenčit a následně můžete pohodlně pokračovat v cestě. Pokud je venku teplo, zajistěte dobré odvětrání auta a pejska nenechávejte v autě samotného. Na trhu jsou dostupné chladící podložky, které se mohou hodit nejen na cestu. Někteří mazlíčci jsou při cestování nervózní, ale i to se dá zvládnout. Výsledek totiž stojí za to – budete mít společné zážitky. Pejskovi nebo kočičce cestování zpříjemníte už tím, že nepodceníte přípravu. Nervozita totiž na pohodě rozhodně nepřidá.

Cestovat můžete pohodlně i ostatními dopravními prostředky než jen autem, vždy si ale musíte dopředu ověřit, jestli přepravce povoluje cestování se zvířetem nebo případně za jakých podmínek.

7 tipů na šťastné cestování

  1. Předem si ověřte, že ubytovací zařízení je takzvaně pet friendly
  2. Zabalte cestovní baťůžek i vašemu mazlíčkovi – pelíšek, hračky, misky, granule, vodítko a jiné.
  3. Buďte znalí – ověřte si podmínky pro vstup do země, kde plánujete vycestovat.
  4. Vybavte se bezpečnostními postroji nebo přepravkou, prostudujte zákony na transport zvířat všech zemí, kterými budete projíždět, aby vás nečekalo nemilé překvapení v podobě vysokých pokut
  5. Dělejte přestávky a mějte dostatek vody s sebou.
  6. Nenechávejte pejska nebo jiného mazlíčka v autě samotného. Pokud je to nutné, tak pouze po nezbytně nutnou dobu a zajistěte mu vhodné podmínky
  7. Nemůžete nakonec vašeho psíka vzít s sebou? Selhalo vám hlídání? Zkuste se podívat po vhodném hotelu pro zvířata.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 7)

Témata

Autor článku

16.6.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Obezita u psů a koček: proč je nebezpečná?

Obezita patří mezi celosvětově velmi rozšířená civilizační onemocnění současné doby a jinak tomu není ani u našich domácích mazlíčků. Zatím co člověk své stravovací návyky může vůlí ovlivnit a změnit, zvíře je plně závislé na péči svého majitele. Obecně platí, že majitelé psů a koček milují své svěřence natolik, že jim vždy rádi dopřejí více než je potřeba a pak vznikají problémy s váhou. Proč je obezita nebezpečná a jak s ní lze bojovat?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?