VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Nepodceňujte péči o zuby vašeho čtyřnohého parťáka!

14.7.2017   

Možná si říkáte, jaká péče o zuby psů a koček? Tolik let se jim o zuby nikdo nestaral a teď najednou by se mělo začít? Mezi chovateli stále panuje přesvědčení, že zvířecí chrup má dobrou samočistící schopnost a není tedy potřeba o něj dále pečovat. Ale nezapomínejme, že složení a struktura potravy psů a koček se za posledních 50 let výrazně změnila.

Divokým zvířatům zuby nikdo nečistí

Někdo může namítat, že zvířatům v přírodě taky zuby nikdo nečistí. Lovení potravy není zrovna jednoduchá činnost, proto lovci ohlodají svou kořist opravdu pečlivě a tím si zároveň i mechanicky zuby očistí. Zatímco domácí zvířata přijdou k misce, kde ve většině případů mají nasypané granule, nebo uvařené maso a nějak moc snažit se při jeho požírání nemusí. Tímto způsobem stravování se jim bohužel zuby moc nevyčistí.

Mnoho psů a koček sdílí s majitelem společnou domácnost a jsou spolu ve velmi úzkém kontaktu. Majitelé tak mají více příležitostí si všimnout, že s dechem jejich čtyřnohého spolubydlícího není něco v pořádku. Stále častěji chodí do veterinárních ordinací právě s tímto problémem. A to je jedním z důvodů proč se v poslední době na tento problém zaměřuje stále více pozornosti a začíná se rozšiřovat povědomí o nutnosti péče o dutinu ústní u psů a koček.  

A co se tedy v dutině ústní vlastně děje?

Proces vzniku zápachu a parodontózy je u zvířat stejný jako u lidí. Na zubech se usazují bakterie, zbytky potravy a chemické látky ze slin. Z těchto složek se na zubu vytváří zubní plak. Pokud se ústní dutina nečistí, postupem času vrstva zesiluje a mineralizuje – vzniká zubní kámen. Přidávají se další druhy bakterií, místo jejich působení se zvětšuje a bakterie zasahují až pod dásně. V okolí zubu vznikají záněty – dásně jsou zarudlé a mohou krvácet. S pokračujícím zánětem se dásně od zubu odchlipují, a vznikají tzv. parodontální choboty - takové kapsy v dásni, do kterých se mohou usazovat zbytky potravy. Produkty metabolismu bakterií právě společně se zbytky potravy vytváří ten nepříjemný zápach!  

Neřešené problémy v dutině ústní mohou vést k rozvoji parodontózy a posléze až k vypadnutí zubu.

Pes ani kočka neřekne, že je něco bolí

Psi a kočky mají oproti lidem tu nevýhodu, že o své bolesti nemohou mluvit. Pokud je bolí klouby, projeví to kulháním, ale s bolestí zubů je to horší. Kvůli bolesti zvířata postupně mohou přestávat žrát či měnit své chování. Proto je lepší problémům předcházet preventivní péčí a nečekat až bude pozdě.  

Jak pečovat o zuby psa a kočky?

V ideálním případě je dobré začít s péčí již od prvních zubů. Jde o to, aby si zvíře zvyklo, že mu někdo sahá do tlamy a seznámilo se s kartáčkem. Po výměně zubů začněte pečovat o zuby pravidelně. Nejlepší je čistit zuby kartáčkem a speciální zubní pastou dvakrát až třikrát týdně. Také denně dávejte zvířeti žvýkat dentální tyčinky. Tyčinky zabraňují ukládání zubního plaku a kamene a pomohou mechanicky zuby očistit. Pozor ale na složení, vždy si při nákupu důkladně prostudujte, zda tyčinky obsahují aktivní látky. I přes poctivé čištění zubů nezapomínejte na pravidelné kontroly u veterináře. Ten zkontroluje stav dutiny ústní a případně očistí zuby od zubního kamene.      

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 85% (hlasů: 12)

Témata

Autor článku

Komerční sdělení

14.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: pokousání, poškrábání nebo zhmoždění jiným zvířetem

Rána kousnutím (vulnus morsum) může být podobná ráně bodné, zhmožděnině nebo tržné ráně. Často u ní dochází k infekci a špatnému hojení rány. Zuby zvířat mají na svém povrchu vrstvu zubního plaku, která je plná bakterií. Při kousnutí tyto bakterie kontaminují porušenou kůži a měkké tkáně napadeného zvířete a dochází k rychlému rozvoji zánětu, který může skončit i otravou krve neboli sepsí.

Odborník

Kokcidióza u králíků: základem proti onemocnění je hygiena

Králíci jsou domácím zvířetem, které lze poměrně snadno chovat v malochovech pro maso. Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Také má větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je lehce stravitelné a vhodné pro dietní režim. Ovšem, v poslední době se stali králíci častěji domácími mazlíčky než producenti masa. V obou případech chov králíků má své úskalí a setkáváme se zde s různorodými chorobami.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?