VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kokcidióza u králíků: základem proti onemocnění je hygiena

9.10.2017   

Odborník

Králíci jsou domácím zvířetem, které lze poměrně snadno chovat v malochovech pro maso. Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Také má větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je lehce stravitelné a vhodné pro dietní režim. Ovšem, v poslední době se stali králíci častěji domácími mazlíčky než producenti masa. V obou případech chov králíků má své úskalí a setkáváme se zde s různorodými chorobami.

Kokcidie se řadí mezi prvoky

Jednou z nejčastěji se vyskytujících se nemocí je kokcidióza. Jedná se o onemocnění, které způsobují prvoci. U králíků nejčastěji druh Eimeria. Jednotlivé typy eimerií, které parazitují v trávicím traktu králíků, mají rozdílnou patogenitu neboli choroboplodnost, vesměs se však v chovech jedná o smíšené infekce více druhů. Na závažnosti onemocnění se podílí i jiné faktory. Uplatňuje se sekundární infekce, především Escherichia coli.

Většina z kokcidií prodělává vývoj ve sliznici. Rozsáhlé destrukce buněk epitelu střeva vyvolávají těžké záněty. Postupně dochází k atrofii, tedy vymizení klků, k těžkým poruchám trávení v důsledku posunu pH do alkalického (zásaditého) prostředí, což podmiňuje patogenní uplatnění Escherichia coli. Zvláště u mladých jedinců vedou tyto procesy k rychlému vyčerpání a rozsáhlým úhynům. Mnohem více se tato nemoc vyskytuje v užitkových chovech než u králíků chovaných ze záliby v domácnostech. Nejvnímavější, co se týká věku, se jeví odstavčata ve věku 6 až 7 týdnů, ale onemocnění nelze vyloučit ani v ranějším věku. Pro mláďata jsou hlavním zdrojem nákazy dospělé samice, které většinou již neonemocní.

Kokcidióza se šíří kontaminovaným krmivem, vodou, samotnými chovateli a jejich pomůckami pro chov, nákupem králíků z nehygienických chovů apod. Podnětem pro vypuknutí klinické formy kokcidiózy jsou zejména náhlé změny krmiva, výkyvy teploty a zvýšená vlhkost prostředí.  

Kokcidie postihují střeva, ale i játra

Z forem kokcidiózy můžeme rozlišit dvě, a to střevní a jaterní. U střevní formy prodělávají parazité svůj vývoj hluboko ve sliznici střeva, kde vyvolávají těžké záněty, dochází k vážným poruchám trávení, vyčerpání až úhynu. U jaterní formy dochází ke zvětšení jater a poruchám při tvorbě a vylučování žluči, následným trávicím poruchám a celkovému onemocnění. Mezi typické příznaky střevní formy patří snížený zájem o okolí, nechutenství, rychle se vyvíjející tympanie (nadmutí), při akutním průběhu se objevuje průjem, někdy i s příměsí krve. Tyto příznaky jsou doprovázeny bolestivostí v břišní krajině, žíznivostí a často i zánětem spojivek a zvýšeným sliněním. Při jaterní kokcidióze jsou symptomy podobné, v těžkých případech se přidává žloutenka, poruchy jaterních funkcí, zažívání, tympanie a celková vyčerpanost. Trvalý kontakt s infekcí, případně překonání onemocnění kokcidiózou vede u mladých kusů k určitému stupni imunity v dospělosti, která zpravidla zabrání novému vzplanutí onemocnění. Dospělé kusy onemocní střevní kokcidiózou pouze zřídka (při oslabení), naproti tomu jaterní kokcidióza bývá často příčinou úhynů i u dospělých kusů. Tzv. apoplektická forma kokcidiózy za příznaků náhlé a rozsáhlé tympanie, křečí a rychlého úhynu se projevuje zejména v souvislosti s náhlými změnami teploty (např. na jaře a na podzim), rychlým přechodem v krmení a celkovým oslabením.  

Léčba nemusí být vždy jednoduchá

Léčba kokcidiózy u králíků prošla bouřlivým vývojem a dodnes někteří chovatelé používají řadu starších prostředků (např. ocet, 1 polévková lžíce na 1 litr vody po dobu 3 dnů s dostatečným přísunem sena a vody). Specifickou a účinnou léčbu poskytují sulfonamidové preparáty. Pro zajištění dostatečného příjmu je u většiny antikokcidik nutné před jejich aplikaci vyřadit z krmné dávky veškerá šťavnatá krmiva (řepu, zelené krmivo) a roztoky předkládat jako jediný nápoj po doporučenou dobu. Po absolvování léčby antikokcidiky nesmíme zapomenout na tzv. ochrannou lhůtu pro lidský konzum králičího masa a vnitřností. Většinou je ochranná lhůta až 15 dnů.  

Důkladná hygiena chovu jako prevence onemocnění

Prevence kokcidiózy u králíků je velmi obtížná vzhledem ke skutečnosti, že zárodky se v prostředí rozšiřují všemi cestami, udržují se velmi dlouho infekceschopné (několik měsíců až rok) a nositeli parazitů jsou dospělí králíci, aniž by měli příznaky onemocnění. K vývoji potřebují dostatečnou teplotu, vlhkost prostředí a přístup kyslíku, tyto faktory jsou příznivé zejména v prostředí nehygienických klecí. Tlumení kokcidiózy se kromě léčby neobejde bez dokonalé mechanické očisty prostředí s následným použitím především fyzikální desinfekce (horká voda nejméně 80 °C), případně i chemické prostředky např. roztok 5-10% čpavku. Léčba má efekt, jen když je zároveň zaveden hygienický režim v odchovu, tj. krmítka a napáječky nesmí být znečištěny trusem, klece musí být čisté a suché a trus pravidelně odstraňován. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 83% (hlasů: 28)

Témata

Autor článku

9.10.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Jak na domácí čištění uší vašeho pejska?

Psí uši mají samočisticí schopnost, nemusíte je tedy uzkostlivě střežit a čistit. Problém s nimi nastává tehdy, tvoří-li se zvířátku maz v uších až příliš. Pak je na místě zasáhnout, aby nedošlo k zánětu a jiným komplikacím.

První pomoc

První pomoc: když psa nebo kočku bodne hmyz

Bodnutí hmyzem patří zejména v létě mezi nejčastější poranění. Dochází k němu zpravidla při zájmu zvířete o zmíněný hmyz, když ho chytá ho do tlamy a nebo strká hlavu do hnízda. Pokud dospělé zvíře netrpí alergií a dostane žihadlo jinam než na některé z citlivých míst, pocítí bolest, ale nic vážného to s velkou pravděpodobností nebude. Jindy je však potřeba mít se na pozoru.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?