VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Březí feny a B.A.R.F.: opatrně s bylinkami a játry

14.11.2016   

Odborník

Jestliže barfujete, máte fenu a chcete štěňátka, přečtěte si názor odborníka MVDr. Milana Štourače na to, jak v tomto období fenu krmit a jak k ní přistupovat.

Každý trimestr je v něčem jiný

V první polovině březosti bychom neměli feně kvalitu a složení krmné dávky nijak výrazně měnit. Vzhledem k probíhajícím procesům dělení oplozených vajec a k jejich ukládání do dělohy není změna nikterak nutná. Naopak by mohlo dojít ke zbytečnému ztučnění feny a tím k eventuálním komplikacím při porodu. Někteří chovatelé uvádějí, a podporují je i některé literární prameny, že mírné zkvalitnění krmné dávky v průběhu říje má pozitivní dopad na ovulaci feny a následně počet štěňat ve vrhu.

1. trimestr březosti

V prvním trimestru (krytí až 21. den) může fena vykazovat změny nálady a variabilní vybíravou chuť k jídlu. Feny, stejně jako lidé, mohou trpět ranní nevolností. Zhruba ve 3. týdnu březosti mnoho fen trpí obdobím přechodné anorexie, odmítání příjmu krmiva, které trvá 3–10 dnů. U některých může dojít k přechodnému snížení hmotnosti. Chovatel ve snaze „aby matka netrpěla“ začne feně nabízet různé pochoutky, čímž jí nepomůže, ale naopak. Toto nechutenství bývá fyziologické a někteří chovatelé jej dokonce považují za dobrou známku zabřeznutí feny.

2.– 3. trimestr březosti

Výraznou změnu v příjmu živin a energie potřebuje březí fena na konci druhého (21.–42 den) a začátku třetího trimestru. V tomto období začínají štěňata růst do velikosti, vyvíjí se jejich kostra. Fena potřebuje přísun kvalitní bílkoviny a kostitvorných složek potravy, tedy minerálií a vitamínů. Pouze během druhého trimestru můžeme přistoupit ke zvýšenému doplňování vápníku, abychom zajistili normální hladinu vápníku v krvi u feny a normální vývoj kostí štěňat, zvláště v případech, kdy se vyvíjí v děloze vyšší počet plodů. Pozdější nebo nadbytečné doplňování diety vápníkem může mít nepříznivý dopad na schopnost fen mobilizovat rezervy vápníku během porodu a kojení, což může vést k poporodní eklampsii (ztuhlost, křeče a možný úhyn).

Růst mláďat je nejrychlejší během finální trimestru (42. až 63. den). Fena má v dutině břišní menší prostor pro potřebné množství krmiva, proto krmnou dávku rozdělujeme na více porcí. V této době je také nutné snížit podíl těžko stravitelných složek krmné dávky, tedy hrubé vlákniny a kostí.

Opatrně s vitamínem A a bylinkami

Plody mohou být ohroženy vysokým přísunem vitaminu A, snad z tohoto důvodu bych dával pozor na vysoké dávky jater. Opatrný bych byl při využívání bylin. Ne všechny mohou být v březosti a nebo po celou dobu březosti vhodné. Například často používaná kopřiva může dráždit ledviny a škodliviny odvádět do plodů. Nebo šalvěj je schopna vyvolat potrat a ohrozit srdce březí feny, petržel může vyvolat překrvení dělohy a dráždit ledviny. Březí fena však není koza, vzhledem k velikosti plemene by musela pozřít množství větší než malé. Spíše jde o ilustraci, že i bylinky mohou ublížit.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 90% (hlasů: 10)

Témata

Autor článku

14.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Jdu na veterinu. Co mě čeká?

Co můžete čekat od veterináře a jeho služeb? Co musíte vědět vy a co naopak on? Být připraven a dobře informován je minimálně půlka úspěchu pro efektivní komunikaci a dohodu. Jak si tedy nejlépe porozumět?

Hobby

Co potřebuje koťátko, když si ho přinesete domů

Vzpomínáte si ještě, kdy jste si přinesli tu malou, chlupatou, roztomilou kuličku domů? Přestože jsou kočky celkem nenáročná domácí zvířata, většina lidí se jim snaží poskytnout o nejlepší od krmiva po pelíšek. Pokud s chovem kočičky teprve začínáte, možná se vám bude hodit pár tipů, jak se na příchod ochmýřené radosti připravit a co jí poskytnout.

Odborník

Ježíšku, přines mi pod stromeček zvířátko…

Našli jste v dopise Ježíškovi od vašich dětí to vroucí přání mít doma něco živého? Nebo o tom již dlouho všichni tajně přemýšlíte a Vánoce se vám zdají jako ideální příležitost? Ještě vteřinku se zastavte a společně se nad článkem zamyslete nad důležitými aspekty tohoto kroku.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?