VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak krmit vařenou stravou psa s nadváhou? Základem jsou nízkotučné složky potravy

24.11.2016   

Odborník

Nadváha a obezita jsou problém, který je u psů čím dál více rozšířený. Bez ohledu na to, jak a čím krmíte, první věcí, co budete muset udělat, je snížit příjem potravy a kalorií. Jak je to v případě, když krmíte vařenou stravou?

Na váhu psa má vliv několik faktorů

Vliv mají plemenná příslušnost, pohlaví, kastrace, věk, osobnost majitele, endokrinní poruchy, některé léčiva nebo virové infekce. K řešení nadváhy či obezity se může samozřejmě použít i vařená strava, pokud je správně sestavená.

Jak psa připravit na redukci hmotnosti

Před zahájením každé redukční diety je nutné vždy nejprve zjistit aktuální hmotnost psa a odhadnout jeho hmotnost optimální. Rychlost hubnutí by se u psů měla pohybovat mezi ztrátou 0,5–2 % z počáteční hmotnosti za týden. V dietě pro redukci hmotnosti musí být dostatečně vysoký obsah kvalitních bílkovin a snížený obsah tuku a stravitelných sacharidů. Zatímco dříve se v redukčních dietách kladl důraz především na snížený obsah energie při poměrně nízkém obsahu bílkovin, v současné době je už velmi dobře známý jejich význam pro zachování svalové hmoty. Proto by redukční dieta pro psa měla mít spíše vyšší podíl libového masa a dalších netučných živočišných produktů a menší podíl produktů rostlinných, kde by měly převažovat zejména zdroje vlákniny. Vláknina nemá pro psa žádnou energetickou hodnotu, naředí koncentraci energie a přitom přispěje k zasycení.  

Hltání velkých porcí podporuje tvorbu tuku.

Maso hlavně to libové

Do vařené stravy určené pro redukční dietu byste měli vybírat libové maso a další živočišné produkty s nízkým obsahem tuku. Vhodné je libové drůbeží či králičí maso, ale i libové maso hovězí. Naopak nevhodné je tučnější maso vepřové nebo skopové a z vnitřností zejména vemeno, které obsahuje vysoký podíl tuku. Přebytečný tuk je možné z živočišných produktů odstranit i povařením a následným slitím vývaru s rozpuštěným tukem. Některé tuky mohou být ale naopak prospěšné, především jsou to rybí oleje bohaté na ω-3 mastné kyseliny. Jako přílohu vybírejte především různé druhy zeleniny. 

Přílohy ano, ale s mírou

Obiloviny nejsou příliš vhodné, protože jsou příliš energetické. Mohou být nahrazeny uvařenými vychladlými bramborami, jejichž škrob je špatně stravitelný a má vlastnosti vlákniny. Obézní pes by se měl krmit odděleně od ostatních, minimálně 2krát denně, s intervalem 8–12 hodin. Příjem menších dávek krmiva minimalizuje přeměnu sacharidů a proteinů na tuk. Hltání velkých porcí naopak tvorbu tuku podporuje. Celková denní dávka včetně pamlsků nesmí překročit doporučený obsah energie.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 86% (hlasů: 16)

Témata

Autor článku

24.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?