VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

9 rad, jak najít ztraceného psa (bez paniky)

22.2.2017   

Hobby

Znáte ten pocit, kdy se vám téměř zastaví srdce, protože jste svého psa ztratili na několik minut z dohledu? Ve většině případů vyběhne nečekaně zpoza rohu, jako by se nic nedělo. Pokud se ale nadobro ztratí, je potřeba situaci řešit a nepanikařit.

Poznamenejte si čas a místo

Jakmile zjistíte, že vás pejsek již nedoprovází, zapamatujte si nebo si zapište, kde a kdy jste s ním byli naposledy. Pokud je šance, že se zaběhnul někde v sousedství, dejte jeho misku s jídlem před dveře a začněte jej volat.

Sestavte pátrací tým

Požádejte sousedy, aby vás okamžitě informovali, jakmile psa spatří. Neváhejte požádat přátele, rodinu i sousedy, aby vám pejska pomohli aktivně hledat v místě, kde jste spolu byli naposledy, a v blízkém okolí. Vezměte s sebou také jídlo, které po cestě můžete různě rozmísťovat, v noci nezapomínejte na baterku.

Zavolejte do Národního registru majitelů zvířat

Tato služba funguje nonstop. Operátorovi sdělíte číslo mikročipu z identifikačního průkazu vaše psa a zároveň i vaše telefonní číslo, aby vám mohl zavolat, jakmile psa vyhledá.

Zkontaktujte myslivecké sdružení

Pokud se pes ztratil v lese, zkontaktujte místní myslivecké sdružení, aby myslivci věděli, že se v revíru zatoulal pes. Psa totiž mohou i nedopatřením zastřelit v domnění, že štve vysokou zvěř.

Vykřičte ztrátu do světa

Stále velmi dobře fungují plakáty s fotografiemi. Ty můžete nalepit na sloupy, místní obchod, restauraci a jiná frekventovaná místa. Uveďte nejen fotografii, ale také jméno, na které pejsek slyší, kdy a kde byl naposledy viděn a kontakt na vás.

Ujistěte se, že má pejsek vždy známku a očipován

Abyste zvýšili šanci na šťastné a brzké shledání, nepouštějte psa bez známky na obojku a mikročipu, který musíte nejprve zaregistrovat v Národním registru majitelů zvířat. Známka s kontaktními informacemi je nezbytná, významně zvyšuje šance na nalezení.

Nechejte na místě bundu, mikinu nebo deku

Pokud pes ucítí známý pach, je vyšší šance, že se vrátí a třeba si na kus oblečení lehne a bude na vás čekat. Proto místo s vašimi věcmi pravidelně kontrolujte. 

Připněte na obojek navigaci

Moderní technologie umožňuji vystopovat psa pomocí GPS navigace, kterou umístíte například na obojek nebo do něj.

Mějte všechna očkování

Pokud je pes dobře proočkovaný, nebude další očkování po návratu potřebovat. V opačném případě nalezence pro jistotu vezměte k veterináři.

Pokud se pejsek zaběhne, bude to pro vás asi šokující, vše se ale dá zvládnout v klidu. Důležitá je prevence, nezapomeňte psa proto očipovat, naočkovat a vždy ať má na obojku známku s vašimi kontakty. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 33)

Témata

Autor článku

22.2.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak zastavit průjem a zvracení u psa

Průjem i zvracení jsou velmi častým problémem u psů. Zejména proto, že někteří doslova sežerou, na co přijdou. Někteří mohou ale průjmem trpět v důsledku važných zdravotních problémů a vyžadují pozornost hlavně tehdy, pokud se potíže dostavují pravidelně nebo alespoň velmi často.

Hobby

Pes sežral vařené kuřecí kosti, co s tím?

Jen na chvíli jste se vzdálili z kuchyně a když se vrátíte, je už pozdě. Pečené kuře vytažené z trouby je pryč. Zloděj sedí na zemi, lapá po dechu a vypadá docela šťastně. Vy jste se mezitím několikrát vyděsili a hlavou se vám začaly honit možné scénáře, co se teď s vaším čtyřnohým přítelem bude dít, protože přece snědl zakázané vařené kuřecí kosti!

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?