VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

4 zdravé oleje, které zlepší vašemu pejskovi srst, srdce, imunitu a paměť

20.2.2017   

Ať už vašeho pejska krmíte granulemi, konzervami, vařenou nebo syrovou stravou, měli byste vědět, že stejně jako pro lidi, tak i pro psy jsou ve stravě podstatné zdravé tuky a oleje. V tomto jednoduchém průvodci vám ukážeme, jak vybrat ty nejvhodnější a k čemu jsou vlastně dobré.

4 základní oleje pro psy

Rybí tuk

Rybí tuk obsahuje mimojiné omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají předcházet artritidě, má protirakovinné a protizánětlivé účinky, má příznivý vliv na paměť a pomáhá snižovat zánět a bolest v těle. 

Krillový olej

Krillový olej pochází z malých poloprůsvitných korýšů podobných krevetám, primárně slouží jako potrava pro lachtany, tučňáky, ale i chobotnice a ryby. Krillový olej podporuje srdce, zuby a  játra. Posiluje imunitu.

Kokosový olej

Extra panenský kokosový olej je populární v teplé i studené kuchyni, je zdravější alternativou ke zpracovaných nasyceným tukům. A co je dobré pro lidi, je v tomto případě dobré také pro psy. Kokosový olej pomáhá při redukční dietě, obsahuje více energie a je dobrý na promazávání suché kůže. Například na tlapky nebo jiná suchá místa je ideální pomocník.

Lněný olej

Tento olej má vysoký obsah alfa linolenové omega-3 mastné kyseliny, podobně jako rybí tuk. Lněný olej je výborný k posílení srdce, snižuje krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin a pomáhá psům s artrózou.

Jak podávat psovi olej

Většina olejů se nachází buď ve formě kapslí nebo v lahvičce. Výhodou oleje v lahvičce je, že ho můžete libovolně přimíchat do jakékoliv stravy. Kapsli doporučujeme zamíchat do vlhké potravy, nebo ji můžete propíchnout a olej z ní vymačkat do jídla.

Mají oleje nežádoucí vliv a vedlejší účinky?

Samozřejmě všeho moc škodí. Dejte si proto pozor na dávkování, pejsek může z přemíry tuku přibrat na váze. Příliš mnoho oleje může vést také k nedostatku vitamínu E. Rybí tuk může prodloužit dobu srážení krve, takže pokud se pejsek chystá na operaci, bude lepší rybí tuk vysadit na pět dní před operací a pět dní po ní.

Pro jaké psy jsou oleje vhodné

Zdravé oleje a tuky jsou vhodné pro psy s onemocněním kůže a srsti, zánětlivým onemocněním typu rakovina, pro psy s artrózou nebo poškozenými orgánovými systémy. Rozumné dávkování může sloužit také jako prevence onemocnění. O použití a míře dávkování se poraďte se svým veterinářem.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 15)

Témata

Autor článku

20.2.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak poznám, že je fena březí?

Pokud neplánujete, že vaše fenka bude mít za svůj život štěňátka, je nejlepším řešením kastrace. Ušetříte jí tak v některých případech trápení a zdravotní komplikace. Pokud se však rozhodnete pro ten velký krok a dovolíte jí, aby štěňata měla, čeká vás zaručeně velké dobrodružství.

První pomoc

První pomoc: jak na odřeninu poraněného psa

Rozdíl mezi řeznou ránou a odřeninou je, že řezné rány jsou delší, jejich okraje jsou hladké a úhly ostré. Nejhlubší bývají uprostřed. Odřenina je méně hluboká než řezná rána a krvácení, pokud k němu vůbec dojde, je jen minimální. Mírné odřeniny mohou po zahojení zůstat bez následků, hlubší odřeniny však mohou na kůži zanechat jizvu. Traumatičtější odření, které naruší nebo odstraní všechny vrstvy kůže, se nazývá avulze.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?