VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Vyčmuchej si velikonoční koledu! Zábava nejen pro pejska

6.4.2020   

Hobby

Přestože jsou letos Velikonoce poznamenané celospolečenskou situací COVID-19, vzdát se chutného hodování a času stráveném s vašim pejskem rozhodně nemusíte. Právě naopak. Ti z vás, kdo máte zahradu, jste ve výhodě, ale ani vy, páníčkové z bytu, nezůstanete zkrátka. Venku je krásně i s rouškou, a proto s pejskem vyzkoušejte nose work neboli zábavné hledání vajíček a laskomin. A za odměnu si všichni společně dejte výtečný masový nákyp!

Program pro dlouhé chvíle i trénink

Způsobů, jak vašemu chlupatému, čtyřnohému miláčkovi zpříjemnit Velikonoce, je mnoho. Šlehání pomlázkou raději vynechte, pejsek by mohl mít pocit, že je to za trest. Obzvlášť, když jej máte z útulku a nevíte, co prožil v minulosti. S pejskem si ale můžete zahrát hru – hledání vajíček. Že nevíte, o co jde? Je pravda, že to není úplně česká tradice, ale to nevadí. Dodržuje se hlavně v Anglii, Austrálii a Spojených státech amerických. Smyslem hry je, že si děti koledu musí nejprve najít. U nás si jí naopak musí vykoledovat. Vajíčka se schovají různě po zahradě a pak se hledají. Při psí variantě můžete místo vajíček zvolit domácí pamlsky. S takovou výbavou jako je jeho perfektně vyvinutý čich to bude hračka! Tahle hra totiž může přerůst až do sportu i zkoušek!

Na čmuchání staví tzv. nose work, který v překladu znamená doslova "práce s nosem". Tato sportovní disciplína se totiž jako první objevila v USA. Pejskovým úkolem je vyhledat specifický pach v různých prostředích. V Čechách se pro tento sport využívá skořice a pomerančová kůra.

Odměna pro celou rodinu v podobě ovocných pásků a tradičního nákypu

Z nalezených vajíček pak můžete udělat chutný masový nákyp, na kterém si pochutnáte nejen vy, ale právě i váš pejsek. „Určitě mu za odměnu nedávejte kousek mazance, protože kynuté těsto je pro pejsky obecně nebezpečné a neumí ho moc dobře trávit,“ říká autorka psí kuchařky Neštěkej a jez! Katarína Králová.

Ovocné pásky se semínky

Až si budete dělat ranní fresh, dužinu plnou vitaminů promíchejte se semínky a špetkou zázvoru na tohle super zdravé mlsání. Lněná semínka obsahují z 30 % lněný olej, ceněný pro vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, které chrání buňky před škodlivými vlivy. Působí také jako přírodní projímadlo, pásky tedy dávkujte svému mazlíkovi s citem.

  • 75 g lněných semínek
  • 70 g slunečnicových semínek
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 2 hrnky ovocné či zeleninové dužiny vymačkané při přípravě fresh džusu

1.     Lněná semínka rozemelte a namočte na půl hodiny do vody. Troubu předehřejte na 130 °C. Plech vyložte pečicím papírem.

2.     Slunečnicová semínka podrťte nebo rozmixujte najemno. Lněná semínka slijte, promíchejte je se slunečnicovými semínky, zázvorem a dužinou, vypracujte hladkou hmotu, přesuňte ji na připravený plech a obrácenou stranou lžíce namočené ve studené vodě ji rozestřete do 5mm vrstvy.

3.     Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu, pak snižte teplotu na 115 °C a pečte zhruba 12 hodin, až se hmota vysuší. Vyjměte, rozkrájejte rádýlkem a nechte zchladnout.  

Masový nákyp

Podle příležitosti volte formu – na výlet můžete nákyp upéct ve formičkách na muffiny, na oslavu se líp hodí vyšší dortová forma, v našem případě se bude nákyp nejspíše podávat k obědu. Ideální proto bude pekáček. A nebojte se, vajíčka pejsek jíst může, tedy pokud jsou opravdu uvařená. Citlivé pejsky může vajíčko akorát trochu nadýmat, takže mu dejte menší porci. Aminokyselina tryptofan v krůtím mase zase pomáhá mozku s produkcí serotoninu, hormonu štěstí. Nebuďte proto překvapení, když přímo od misky zamíří váš chlupáč do pelíšku, kde okamžitě upadne do slastného spánku.

Co budeme potřebovat (850 g nákypu):

  • 5 vajec
  • 5 snítek oregana
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 100 g mraženého hrášku
  • 50 g ječných vloček
  • 1 lžička oleje na vymazání
  • 2 křepelčí vejce na ozdobu
  • pár snítek tymiánu na ozdobu

1.     Tři vejce uvařte natvrdo, od bodu varu to trvá 10 minut.

2.     Pekáček vymažte olejem. Zbylá vejce zlehka prošlehejte. Většinu oregana nasekejte nahrubo. Vejce a bylinky promíchejte s masem a hráškem. Zahustěte vločkami.

3.     Troubu předehřejte na 180 °C. Vařená vejce slijte, propláchněte studenou vodou, nechte 5 minut stát a oloupejte.

4.     Polovinu masové směsi rozložte do formy, do středu položte oloupaná vejce, zakryjte zbylou masovou směsí, vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 45 minut dozlatova. Vyjměte, nechte zchladnout a krájejte na plátky. Nákyp můžete ozdobit natvrdo vařenými křepelčími vejci a zbylým oreganem a snítky tymiánu.

Dobrou chuť a veselé Velikonoce!  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 1)

Témata

Autor článku

Komerční sdělení

6.4.2020

Zdroje

Zdroj obrázku: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Pes v důchodu: počítejte s velkými změnami v chování, 1. část

Štěňata mají své problémy s chováním a starší psi mají zase jiné. U starších psů není mnohdy potíž v tom, že by neznali pravidla, ale v tom, že je z různých důvodů nejsou schopni dodržet. Stáří si vybírá svou daň a čeká nás jednou všechny, víte, co vás se stárnoucím pejskem čeká?

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?