VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kloubní výživa pro psy, 1. díl: kdy a proč klouby psa řešit

22.5.2018   

Přinesli jste si domů roztomilé štěňátko a těšíte se, jak spolu budete zažívat krásné chvilky. Ze štěňátka se postupně stane váš parťák, a vy si spolu budete užívat dlouhé procházky sluncem prozářenou krajinou… Prostě idylka. Aby tato idylka trvala co nejdelší dobu, je potřeba tomu jít trochu naproti a nic nenechat náhodě. O své tělo se taky staráme, když nás něco bolí, snažíme se to řešit. Pes má tu smůlu, že neumí o své bolesti mluvit. Proto v některých případech poznáme, že je něco špatně až pozdě.

V našem seriálu se zaměříme na klouby, které jsou pro procházky opravdu potřeba. Povíme si, jak je důležité se o klouby starat a kdy bychom měli zbystřit. Kdy nasadit kloubní výživu a jak ji užívat. Pes už kulhá, co s tím? Také si povíme více o tom, jak poznat, že psa začínají klouby trápit dříve, než se opotřebování projeví kulháním.

Mám se dobře, jen mě bolí klouby…

Jistě víme, jak to s klouby chodí u nás lidí. Mládí má zelenou, proto se cítíme neohroženě a žádné zdravotní problémy neřešíme. Můžeme dělat, co se nám zlíbí a tělo si s tím nějak poradí. S přibývajícími léty se to začíná zhoršovat a postupně zjišťujeme, že už to vlastně není tak dobré. K regeneraci potřebujeme stále více času, proto se už vlastně do žádných větších akcí nepouštíme.

Bolest kloubů u psa? Jistě, jen o tom nemluví

Podobně to mají i zvířata, jen s tím rozdílem, že zvíře nám o bolesti kloubů nepoví a samo si lék proti bolesti nevezme. Potom je to jen na nás majitelích, abychom problémy odhalili včas, případně se jim snažili předejít. O stavbě kloubu si povíme více v dalším díle našeho seriálu. Už teď si ale můžeme prozradit, že jakmile se chrupavka v kloubu jednou poškodí, už nejde její stav vrátit zpět. Proto bychom se měli snažit poškozením předcházet a dodávat kloubům potřebné živiny dříve, než dojde k jeho poškození vlivem opotřebování. Ideálním pomocníkem pro mírnější problémy, případně pro preventivní užívání je kloubní výživa.

Kdy užívat kloubní výživu?

Kloubní výživa se užívá buď preventivně, tedy v době kdy ještě nejsou znatelné problémy, nebo při obtížích, tedy kdy již pes vykazuje známky kulhání nebo jiného pohybového problému.

Preventivní užívání:

  • u psů se sklony ke vzniku kloubních problémů – pro ochranu kloubů
  • u nadměrně namáhaných psů – sportující nebo služební psi si více ničí klouby
  • u štěňat větších plemen – pro správný vývoj pohybového aparátu
  • u starších psů – zde již hrozí opotřebení kloubů
  • u psů s nadváhou – klouby jsou více namáhány a rychleji se opotřebovávají

Užívání při obtížích:

  • pokud už pes kulhá – pro zastavení zhoršování stavu a nastartování procesu uzdravení
  • po úrazech a operacích kloubů – pro rychlejší zotavení
  • u diagnostikované artrózy a artritidy – zmírnění projevů bolestivosti a úleva psa

Jak užívat kloubní výživu?

Většina aktivních látek v kloubní výživě patří mezi tzv. SYSADOA (symptomaticky pomalu působící léky proti osteoartróze) – více si o nich povíme v dalších dílech. Jak je již patrné z názvu - u těchto látek chvíli trvá, než se účinky projeví – pomalu působící. Záleží na charakteru obtíží a stavu kloubu, ale u někoho se účinky projeví po týdnu, u někoho po 14 dnech. SYSADOA ale účinkují ještě nějakou dobu po skončení užívání. Proto doporučujeme užívat kloubní výživu dva měsíce nepřetržitě každý den – jedna kúra. Potom můžete mít pauzu v užívání a účinek SYSADOA bude přesto přetrvávat. Interval mezi jednotlivými kúrami záleží na charakteru obtíží a důvodu užívání, více si můžete přečíst zde.

Už víme, které skupiny psů patří mezi rizikové a kdy o kloubní výživě začít uvažovat. V příštím díle si povíme více o stavbě kloubu psa a složení kloubních součástí. To nám pomůže lépe se zorientovat při výběru vhodné kloubní výživy a pochopit, které látky jsou pro výživu a regeneraci kloubu opravdu důležité.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 84% (hlasů: 14)

Témata

Autor článku

Komerční sdělení

22.5.2018

Zdroje

www.aktivnizvire.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Jak správně vybrat granule pro kočku i pro psa? Čťete složení, nenechte se strhnout reklamou

Suchá krmiva (granule) představují v dnešní době nejčastěji používaný způsob krmení. Jejich nespornou výhodou je dobrá skladovatelnost, jednoduchá manipulace a dávkování. Suchá krmiva mají ale i řadu nevýhod, jako je neznámé přesné surovinové složení, často sporná kvalita surovin či použití chemických látek, pro zvíře pak znamenají také nižší chutnost a menší stimulaci činnosti trávicího traktu. Na co se tedy při výběru granulí zaměřit?

Odborník

Ježíšku, přines mi pod stromeček zvířátko…

Našli jste v dopise Ježíškovi od vašich dětí to vroucí přání mít doma něco živého? Nebo o tom již dlouho všichni tajně přemýšlíte a Vánoce se vám zdají jako ideální příležitost? Ještě vteřinku se zastavte a společně se nad článkem zamyslete nad důležitými aspekty tohoto kroku.

Odborník

Jak na domácí čištění uší vašeho pejska?

Psí uši mají samočisticí schopnost, nemusíte je tedy uzkostlivě střežit a čistit. Problém s nimi nastává tehdy, tvoří-li se zvířátku maz v uších až příliš. Pak je na místě zasáhnout, aby nedošlo k zánětu a jiným komplikacím.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?