VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Stomatologické vyšetření psa: co se děje u psího zubaře

23.11.2016   

Odborník

Paní doktorka Vladěna Štrosová se specializuje na stomatologii psů a koček. Základem je podle ní pravidelné čištění zubů a návštěvy u psího zubaře, v článku popisuje, jak kontrola a vyšetření probíhá.

Čištěním a prohlídkou to pouze začíná

Profesionální čištění zubů psa, ale i kočky, je jen součástí ošetření dutiny ústní. Pouhé odstranění zubního kamene z viditelné části korunky zubů je jen kosmetickým zákrokem a nikterak neřeší zdravotní problémy spojené se zuby a dásněmi.

Anestezie usnadní samotné vyšetření

Profesionální ošetření zubů se vždy provádí u psa v celkové anestezii. Její hloubka může být ale různá, podle toho, jaké ošetření stav zubů vyžaduje. Pro psa pak není zákrok spojen s nepříjemným zážitkem, veterinární lékař dokáže kvalitně provést vyšetření celé dutiny ústní včetně rentgenu zubů. Nejdůležitější je kvalitní vyšetření. Pomocí různých sond a pátradel se zhodnotí stav dásní a zubů a pomocí rentgenu se mohou odhalit onemocnění zubů, která nejsou na první pohled zjevná. U zklidněného zvířete je možné důkladně prohlédnout i zadní část dutiny ústní včetně všech stoliček.

Odstranění plaku a zubního kamene

Co se týká vlastního čištění zubů, tak pokud má pes zuby a dásně zdravé, odstraním zubní kámen nejprve ručními nástroji a poté pomocí ultrazvuku. Je velmi důležité následně zuby vyleštit, aby na nich nezůstaly zbytky zubního plaku a kamene a aby byly zuby hladké. V některých případech na závěr nanesu fluoridační přípravek.

Obecně má mnoho majitelů z anestezie strach. A není neoprávněný. Celková anestezie může být u zvířat i u lidí spojena s komplikacemi. Proto pokládám za velmi důležité, pokud se zvíře uvede do celkové anestezie, aby bylo provedlo kvalitní vyšetření a následně ošetření všech problémů v dutině ústní. Za odbornou chybu pokládám pouhé odstranění zubního kamene ultrazvukem a ponechání nemocných neošetřených zubů, které budou vyžadovat opětovné ošetření a další celkovou anestezii.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 91% (hlasů: 18)

Témata

Autor článku

23.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Popáleniny: první pomoc pro domácí mazlíčky, 2. část

Popáleniny hrozí nejen nám lidem, ale také zvířatům a domácím mazlíčkům především. Stačí chvilka nepozornosti, neopatrné zacházení s horkými předměty nebo delší pobyt na slunci a problém je na světě. Naštěstí existuje i pro naše chlupáče první pomoc.

Odborník

Co dělat, jestliže váš mazlíček trpí potravinovou alergií?

Přijde vám, že se váš čtyřnohý kamarád drbe častěji, než by bylo zdrávo? Nemusí jít nutně o zvířecí parazity, za nepříjemnostmi může být třeba alergie. Domácí mazlíčci, trpí alergiemi například na trávu, pyl, prach či roztoče. Ničím neobvyklým není bohužel ani potravinová alergie, která se v posledních letech objevuje čím dál častěji.

8 tipů, jak zvládnout jízdu na kole se psem

Při jízdě na kole je nejdůležitější vaše bezpečnost, bezpečnost psa a všech lidí kolem vás. Investujte proto svůj čas do výcviku, poznání jeho osobnosti a do pomůcek, které vám tuto disciplínu pomohou lépe zvládnout.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?