VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Pyometra: hnisavý zánět dělohy u fen. Poznejte ji včas

5.11.2016   

Odborník

Pyometra je velmi závažné onemocnění dělohy především u fen starších 7 let a těch, které nikdy nerodily, neznamená to však, že by kvůli tomu měly mít štěňata.

Složité hormonální procesy

Vznik onemocnění, které postihuje zpravidla starší feny a ty, které nikdy nerodily, způsobuje více faktorů. K nejdůležitějším patří:

  1. Nadměrná hormonální stimulace
  2. Bakteriální infekce

Předpokládá se, že vysoká hladina estrogenu nebo jeho dlouhá produkce může vyvolat neadekvátní zmnožení a zvětšení děložních žlázek vnitřní výstelky dělohy. Poté se do hry dostává progesteron, který způsobuje nadměrnou produkci děložního sekretu. Jelikož velké množství vzniklého hlenu děloha není schopna dostatečně rychle vstřebat, dochází k zadržení sekretu, který poměrně rychle podléhá rozkladu a infekci.

Kdy vzniká pyometra

Zánět dělohy je častou komplikací po aplikaci léků k přerušení gravidity. Dříve se onemocnění více vyskytovalo i u zvířat, kterým byly opakovaně podávány preparáty na oddálení říje. V současnosti jsou majitelé informovanější, zvířata nechávají častěji preventivně kastrovat, a tak se i snížil počet případů, kdy veterináři podávají hormonální prostředky určené k přerušení březosti.

Jak pyometru poznáte

Ke stanovení diagnózy většinou veterináři stačí jen anamnéza a výsledek základního klinického a gynekologického vyšetření.

Chovatel zpravidla udává, že se jedná o starší, často dosud nerodící fenu, u níž před 2–8 týdny proběhla říje, která trvala déle, než bývá obvyklé. Častý a velmi cenný je údaj o výtoku z pohlavního ústrojí (otevřená forma pyometry), který je různého charakteru – často má hnědou barvu a je vodnaté až smetanovité konzistence. V řadě případů však zůstává děložní krček uzavřen a výtok se neobjevuje (uzavřená forma pyometry).

V počáteční fázi onemocnění můžete pozorovat žíznivost, častější pití a močení, nechutenství a velmi často i zvracení. Později se u feny dostavuje únava, spavost, apatie, hubnutí, průjem, slabost pánevních končetin. V konečné fázi je zvíře dehydratované, neschopné pohybu a vlivem sepse (otravy krve) dochází k úhynu. Délka projevu potíží je individální, pokud tedy pozorujete, že se zvíře chová několik dnů podezřele, navštivte veterináře.

Základní způsob vyšetření lékařem spočívá v zevní palpaci dělohy, sonografickým nebo RTG vyšetřením, vyšetřením krve a vyšetřením výtěru z pochvy.

Léčba pyometry: chirurgický nebo konzervativní přístup

Při chirurgickém řešení se odstraní vaječníky a děloha. Tento způsob se používá u starších fen a u uzavřené formy pyometry (bez výtoku z pohlavního ústrojí). Je to bezpečnější přístup a majitel nemusí mít strach z recidiv při dalším pohlavním cyklu. 

Konzervativní terapie se provádí především u mladých chovných fen. Podmínkou je však otevřená forma pyometry (výtok z pohlavního ústrojí), protože vlivem léků, které se aplikují, dochází k vypuzení patologického obsahu z dělohy. Ovšem velmi často mají léčiva vedlejší účinky jako je zvracení, slinění či průjem. Přestože konzervativní terapie má až 70% úspěšnost, onemocnění se může kdykoliv s dalším háráním opakovat.  

Oběma přístupům vždy předchází stabilizace pacienta infusní terapií a aplikací širokospektrálních antibiotik.

Jak předejít vzniku pyometry

Ideální prevencí je kastrace, pokud tedy nemáte vašeho mazlíčka určeného vyloženě na chov a neplánujete štěňata. Kastrací předejdete nejen hnisavému zánětu dělohy, ale i falešné březosti a výrazně tím snížíte riziko výskytu nádorů mléčné žlázy.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 85% (hlasů: 54)

Témata

Autor článku

5.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Jak se připravit na návštěvu veteriny?

Spolupráce veterináře a klienta je jedním ze zásadních bodů léčby a vzájemné porozumění, je obrovským krokem na cestě k úspěšné terapii. Jako autorka článku musím přeci jen trochu více stát na straně těch v bílých, zelených nebo modrých pláštích. Z této pozice vám i lépe přiblížím, proč ta komunikace někdy tolik vázne.

6 věcí, které stresují vaši kočku. Jak ji před úzkostmi ochránit?

Zvuky nebo pachy, které jsou pro nás příjemné nebo o kterých vůbec nepřemýšlíme, mohou kočičímu členovi naší rodiny způsobovat velké nepohodlí. Kočky mají výborně vyvinutý čich a sluch, což se jim hodí ve volné přírodě, v uzavřeném prostoru v domácnosti to může být někdy problém.

Blechy útočí nejen na psy! Kde je očekávat a jak se jich zbavit?

Co blechám chybí na velikosti, to dohánějí svou vytrvalostí. Boj s těmito drobnými krvežíznivými parazity stojí spoustu peněz. Je to jeden z největších výdajů pro majitele domácích mazlíčků. Chovatelé si často stěžují, že i když prevenci proti blechám a klíšťatům věnují maximální péči, přesto někdy na svém mazlíčkovi blechy objeví. Odkud se tyto blechy berou? Většinou vysvětlení spočívá v jednom z následujících důvodů.

Odborník

Těšíme se na štěňátka: porod feny od A do Z

Tak jako se rodiče připravují na příchod miminka, i zodpovědní chovatelé by se měli připravit na příchod štěňat. Pokud se rozhodnete, že vaše fena bude mít štěňata, musíte si uvědomit, že vás to bude stát nemalé množství času, úsilí a mnohdy i finančních prostředků. Co je teda potřeba vědět?

Jak se zbavit blech a klíšťat? Nebezpečí číhá hlavně za dveřmi

Pokud mají vaši mazlíčci blechy anebo klíšťata, určitě jste udělali vše proto, abyste je těchto parazitů zbavili. Nejspíš jste vyluxovali dům a auto odshora až dolů a vyprali veškeré textilie, abyste krvežíznivé blechy či klíšťaty zklikvidovali. Je tu ale ještě jeden krok, který byste měli podniknout, pokud vaše snaha nemá přijít nazmar.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?